Το Κέντρο Ισότητας ζητά την απόσυρση της διαφήμισης με την Άντζελα Δημητρίου!

Έξαλλος ο Γιώργος Λιάγκας: «Αλίμονο στον φασισμό που θα καταδείξει ποιος έχει δικαίωμα να κάνει πλάκα».

Δεν άργησαν να έρθουν οι πρώτες αντιδράσεις για την πασχαλινή διαφήμιση γνωστής εταιρείας παιχνιδιών με πρωταγωνίστρια την Αντζελα Δημητρίου. Η διαφήμιση που έχει κατακλύσει sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε την αντίδραση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, το οποίο ζητά την απόσυρσή της, καθώς όπως λέει σε ανακοίνωσή του, το «Χτύπα σαν άνδρας» είναι «προτροπή με σεξιστικό και στερεοτυπικό περιεχόμενο για τη βία ενάντια στις γυναίκες». Μάλιστα, προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποσυρθεί η διαφήμιση.

Η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ισχυρίστηκε ότι η επίμαχη φράση «παροτρύνει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών».

Η εξέλιξη αυτή έκανε έξαλλο τον Γιώργο Λιάγκα, ο οποίος δήλωσε μέσα από το «Πρωινό»: «Εγώ θεωρώ ότι δεν θα το έπαιρνε κανένας έτσι αν δεν έβγαινε να το πει η κ. Αγαθοπούλου. Έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο που το χιούμορ και την πλάκα… θα φτάσουμε σε ένα σημείο να μην μπορούμε να κάνουμε πλάκα! Το μόνο που μας έχει μείνει είναι να κάνουμε λίγη πλάκα. Αλίμονο στον φασισμό που θα καταδείξει ποιος έχει δικαίωμα να κάνει πλάκα».

https://www.youtube.com/embed/CFbH1D6jdqA

Η ανακοίνωση του ΚΕΘΙ:

«Τηλεοπτική διαφήμιση γνωστής αλυσίδας εμπορικών καταστημάτων, η οποία καταλήγει σε προτροπή με σεξιστικό και στερεοτυπικό περιεχόμενο για τη βία ενάντια στις γυναίκες

Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες της νέας πασχαλινής διαφήμισης της αλυσίδας καταστημάτων Jumbo, για την οποία επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Το περιεχόμενο της εν λόγω διαφήμισης και συγκεκριμένα η φράση «χτύπα σαν άνδρας», στο τέλος της, παροτρύνει στην άσκηση βίας κατά των γυναικών σε μια περίοδο μάλιστα που οι υποστηρικτικές δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες, Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας συνεχίζουν να δέχονται καθημερινά δεκάδες αιτήματα από γυναίκες-θύματα βίας για παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Η βία κατά των γυναικών συνιστά έγκλημα βάσει της νομοθεσίας, επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις σε ατομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διακωμώδησης ή εκμετάλλευσης για διαφημιστικούς ή/και εμπορικούς λόγους.
Η εν λόγω διαφήμιση ενισχύει και προκαλεί την αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων, καθώς και την εκδήλωση σεξιστικών συμπεριφορών. Με τον τρόπο αυτόν θίγεται η αξιοπρέπεια των γυναικών και διαιωνίζονται οι έμφυλες ανισότητες.
Το ΚΕΘΙ καταδικάζει κατηγορηματικά το περιεχόμενο της διαφήμισης αυτής και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως άλλωστε δεσμεύεται και από το σύμφωνο συνεργασίας που έχει υπογράψει με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την εξάλειψη των σεξιστικών και έμφυλων στερεοτύπων, προκειμένου το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα να αποσυρθεί».