Το τηλεοπτικό πρόγραμμα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

πρόγραμμα

Τι έχουν επιλέξει τα κανάλια για τις μέρες των γιορτών; Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα;

ANT1

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Μ. Tρίτη – Μ. Σάββατο στις 21.00

«Η Βίβλος»: Μ. Τρίτη – Μ. Παρασκευή στις 23.00

Αυτό το Πάσχα, ένα πρόγραμμα γεμάτο συναισθήματα, ιστορικές στιγμές και γεγονότα που άλλαξαν τα θρησκευτικά δεδομένα σε όλο τον κόσμο, εκπέμπει στον ΑΝΤ1 και παίζει μόνο για εσάς!

Τη Μεγάλη εβδομάδα, το prime time του ΑΝΤ1 φέρνει στους τηλεοπτικούς μας δέκτες δύο μεγαλοπρεπείς θρησκευτικές παραγωγές της τηλεόρασης που έχουν γράψει ιστορία. Συγκεκριμένα από τη Μ. Τρίτη έως και το Μ. Σάββατο στις 21.00, το διαχρονικό τηλεοπτικό αριστούργημα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» που αγαπήθηκε όσο καμία άλλη σειρά στο είδος της από το τηλεοπτικό κοινό, έρχεται μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1. Από τη Μ. Τρίτη έως και τη Μ. Παρασκευή, στις 23.00 ακολουθεί, το επικό blockbuster, «Η Βίβλος» (“The Bible”).

«Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ»:

Θρησκευτικό δράμα, αμερικάνικης παραγωγής 1977

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φράνκο Τζεφιρέλι

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ρόμπερτ Πάουελ, Αν Μπάνκροφτ, Ολίβια Χάσεϊ, Έρνεστ Μποργκνάιν, Κλαούντια Καρντινάλε, Τζέιμς Μέισον, Τζέιμς Φαρεντίνο, Λόρενς Ολίβιε, Άντονι Κουίν, Ρόντ Στάιγκερ, Ντόναλντ Πλέζανς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Πίτερ Ουστίνοβ, Μάικλ Γιόρκ, κ.ά.

Ο «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» είναι μια συμπαγής, ολοκληρωμένη σειρά, σκηνοθετημένη από τον κορυφαίο δημιουργό Φράvκo Τζεφιρέλι. Έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σπουδαιότερες θρησκευτικές παραγωγές στην ιστορία της τηλεόρασης, και μεταξύ άλλων, έχει βραβευτεί με Emmy Award.

Οι αναφορές της έχουν βασιστεί κατά κύριο λόγο στα Ευαγγέλια, στα Ιερά Κείμενα της Καινής Διαθήκης και της Βίβλου, ενώ ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης πραγματοποίησε τα γυρίσματα σε αυθεντικούς χώρους, όπου περιγράφονται τα γεγονότα, αξιοποιώντας ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθοποιών.

Ανάμεσα στο ταλαντούχο cast βρίσκονται κορυφαία ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως: ο Ρόμπερτ Πάουελ με το θεϊκό γαλανό βλέμμα στον ρόλο του Θεανθρώπου, ο Σερ Λόρενς Ολίβιε, η εκφραστική Ανν Μπάνκροφτ, ο Έρνεστ Μποργκνάιν, η Κλαούντια Καρντινάλε, ο Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο Στέισι Κιτς, ο Τζέιμς Μέισον, η πανέμορφη Ολίβια Χάσεϊ, ο Άντονι Κουίν, ο Μάικλ Γιόρκ.

Η ζωή και τα Πάθη του Ιησού ξεκινώντας από τη Γέννηση, μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση, αποδίδονται με ακρίβεια, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπληκτικές ερμηνείες των καταξιωμένων ηθοποιών καθηλώνουν και συγκινούν.

«H ΒΙΒΛΟΣ» (“THE BIBLE”):

Θρησκευτική δραματική μίνι σειρά, αμερικάνικης παραγωγής του 2012

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ρόμα Ντουάνι , Μαρκ Μπερνέτ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντιόγκο Μοργκάντο, Ντάργουιν Σόου, Πωλ Μπράιτγουελ, Ρόμα Ντουάνι, Άμπερ Ροζ Ρίβαμ, Άντριαν Σίλερ, Γκρεγκ Χικς, Λουίζ Ντέλαμερ, Μάθιου Γκράιβιελ κ.ά..

Πρόκειται για ένα 10ώρο επικό docudrama θρησκευτικού περιεχομένου, το οποίο προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2013 στο History Channel και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Η σειρά έχει χαρακτηριστεί ως ένα τηλεοπτικό “blockbuster”, αφού από το πρώτο επεισόδιο καθήλωσε στους δέκτες περισσότερους από 13 εκατομμύρια τηλεθεατές σε ΗΠΑ και Καναδά. Αριθμός ρεκόρ για κοινό καλωδιακής τηλεόρασης. Όταν δε, κυκλοφόρησε σε DVD από την πρώτη εβδομάδα βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων στην κατηγορία “miniseries” και αναδείχτηκε ως το πιο επιτυχημένο Blu-ray και HD Digital όλων των εποχών!

«H Βίβλος» βασίζεται στην αναθεωρημένη έκδοση της Βίβλου και καλύπτει με εμπεριστατωμένες περιγραφές τα σημαντικότερα γεγονότα που αναγράφονται στα Ιερά Κείμενα, όπως η Κιβωτός του Νώε, η Έξοδος, η ζωή του Ιησού από τη Γέννησή του, έως τη Σταύρωση και την Ανάσταση.

Από τη «Γένεση» μέχρι την «Αποκάλυψη», όλα τα γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από μία λεπτομερή και άρτια αφήγηση. Οι πρώτες πέντε ώρες παρουσιάζουν ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη, ενώ οι υπόλοιπες πέντε από την Καινή.

Μέσα από μια διαφορετική σκηνοθετική ματιά, οι επιβλητικές σκηνές και οι σεκάνς, τα αριστουργηματικά εφέ με την υποστήριξη της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και οι κορυφαίες ερμηνείες των ταλαντούχων πρωταγωνιστών διεθνούς βεληνεκούς όπως η Ρόμα Ντουάνι, προκαλούν έντονα συναισθήματα και καθηλώνουν τον θεατή, από την αρχή έως το τέλος.

Σκοπός των συντελεστών ήταν να αποδώσουν και να παρουσιάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόσο με τη βοήθεια της τεχνολογίας όσο και με τις αφηγήσεις των Ιερών Κειμένων, την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Υπάρχει όμως κι ένας ακόμα λόγος, να «περάσουν» ένα σπουδαίο μήνυμα στον θεατή, πώς «ο Θεός αγαπάει τον καθένα από μας σαν να είναι το μόνο πρόσωπο σε όλο τον κόσμο που υπάρχει για να χαρίσει την αγάπη του»!

Alpha

Την Κυριακή του Πάσχα, 8 Απριλίου, ο Alpha βρίσκεται στο επίκεντρο της γιορτής. Από το τραγούδι που βρίσκεις και κερδίζεις, μέχρι τη συναυλία που σε κερδίζει! Ενδιάμεσα, ένα ταξίδι φαντασίας μέσα από μία ταινία που έγραψε ιστορία.

Στις 20:00: «Νότα Μία».

Η Σμαράγδα Καρύδη και οι φίλοι της στήνουν ένα πασχαλινό γλέντι με πολύ παιχνίδι, τραγούδι και έναν ατέλειωτο χορό: Από την «Ιτιά» στο «Θα πάρω μια ψαρόβαρκα», στο «Σου μιλώ και κοκκινίζεις», στο «Χορέψετε χορέψετε» και στο «Ποιος μωρό μου ποιος»!

Στις 21:00: «Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι»

Το πρώτο μέρος της τριλογίας των «Χόμπιτ» σε σκηνοθεσία Πίτερ Τζάκσον. Το εμβληματικό πρίκουελ της τριλογίας του «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς περιπέτειες φαντασίας που γυρίστηκαν ποτέ, σπάζοντας το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων σε εισπράξεις.

Στις 00:30:  Μιχάλης Χατζηγιάννης – Η συναυλία στο Βεάκειο

Η συναυλία που έδωσε ο σημαντικός δημιουργός και ερμηνευτής το περασμένο φθινόπωρο στο Βεάκειο, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση. Συμμετοχές – έκπληξη: η Γλυκερία και ο Θανάσης Αλευράς. Τραγούδια με τη δυναμική του live, από τα «Άγγιγμα ψυχής», «Και θα χαθώ», «Χωρίς αναπνοή», «Ακατάλληλη σκηνή», «Πάρτι», «Το σ’ αγαπώ», «Το καλοκαίρι μου», «Δεν φεύγω», «Αν μου τηλεφωνούσες», «Εκδρομή», «Χέρια Ψηλά» μέχρι και την πρόσφατη συνεργασία του Μιχάλη Χατζηγιάννη με την Λίνα Νικολακοπούλου.

Την Κυριακή του Πάσχα στον Alpha, μουσική, χορός, κέφι και φαντασία γίνονται ένα.

Star

Τη Μεγάλη Εβδομάδα (2-7/4), Κυριακή του Πάσχα (8/4) και Δευτέρα του Πάσχα (9/4), το πρόγραμμα του Star τροποποιείται. Μικροί και μεγάλοι  θα  απολαύσουν πλούσιο κινηματογραφικό θέαμα, με κωμωδίες, παιδικές και οικογενειακές ταινίες, κινηματογραφικές εμπορικές επιτυχίες, με τη ζώνη των ταινιών να ξεκινάει στις 21:00 (από 4/4).

Επίκαιρες ταινίες

Στην αρχή του χρόνου (Μ. Πέμπτη 5/4 στις 02:15)

Μπεν Χουρ (Μ. Παρασκευή 6/4 στις 15:30)

Σπάρτακος (Μ. Παρασκευή 6/4 στις 00:15)

Μαρία, η μητέρα του Ιησού (Μ. Παρασκευή 6/4 στις 04:15)

Η κιβωτός του Νώε (Μ. Σάββατο 7/4 στις 21:00)

Παιδικές ταινίες

Σκούμπι Ντου : Κυνήγι στον κυβερνοχώρο

(Μ. Πέμπτη 5/4 στις 06:00)

Τομ και Τζέρι : Ο Ρομπέν των Δασών και ο γενναίος ποντικός

(Μ. Πέμπτη 5/4 στις 12:45)

Τομ και Τζέρι : Η περιπέτεια με τον γίγαντα

(Μ. Παρασκευή 6/4 στις 12:45)

HOP (Μ. Σάββατο 7/4 στις 13:00) ***Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ***

Ο πρίγκιπας της Αιγύπτου (Μ. Σάββατο 7/4 στις 17:50)

Tarzan (Κυριακή του Πάσχα 8/4 στις 13:15

Ο Σκούμπι Ντου και η μάγισσα φάντασμα (Δευτέρα του Πάσχα 9/4 στις 06:15)

Ο Σκούμπι Ντου στη Χαβάη (Δευτέρα του Πάσχα 9/4 στις 06:15)

Οικογενειακές ταινίες

Νώε για μια εβδομάδα (Μ. Τετάρτη 4/4 στις 21:00)

Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο (Μ. Πέμπτη 5/4 στις 15:30)

Αυτό που θέλει το κορίτσι (Μ. Πέμπτη 5/4 στις 17:45)

Back to the Future (Μ. Σάββατο 7/4 στις 15:30)

Ο Τζακ και η Φασολιά  (Κυριακή του Πάσχα 8/4 στις 15:45)

Υπάρχει και φιλότιμο (Κυριακή του Πάσχα 8/4 στις 21:00)

Κινηματογραφικές επιτυχίες

Ο κυνηγημένος (Μ. Δευτέρα 2/4 στις 22:45)

Το πράσινο μίλι (Μ. Τρίτη 3/4 στις 23:15)

Ο αριστερόχειρας (Μ. Πέμπτη 5/4 στις 21:00) ***Α΄ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ***

Ο εκλεκτός (Μ. Πέμπτη 5/4 στις 23:45)

Ο μονομάχος (Μ. Παρασκευή 6/4 στις 21:00)

Ιωάννα της Λωραίνης (Κυριακή του Πάσχα 8/4 στις23:30)

Ντουέτο εν δράσει (Δευτέρα του Πάσχα 9/4 στις 21:00)

Μη σπρώχνεις, έρχομαι (Δευτέρα του Πάσχα 9/4 στις 23:30)

Οι ζωντανές εκπομπές «Στη φωλιά των Κου Κου»  με την Κατερίνα Καραβάτου και τον Κρατερό Κατσούλη, «Αλήθειες με τη Ζήνα» με τη Ζήνα Κουτσελίνη δεν θα μεταδοθούν Μ. Πέμπτη 5/4, Μ. Παρασκευή 6/4,  Δευτέρα του Πάσχα 9/4.

Από την Τρίτη 10/4 επανέρχονται κανονικά στο πρόγραμμά μας.

Η καθημερινή σειρά «Elif», το παιχνίδι «Τροχός της Τύχης» δεν θα μεταδοθούν Μ. Πέμπτη 5/4 και Μ. Παρασκευή 6/4.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα 9/4 επανέρχονται κανονικά στο πρόγραμμά μας.

Η εκπομπή «Shopping Star» με τη Βίκυ Καγιά  θα μεταδοθεί σε επανάληψη από Μ. Δευτέρα 2/4 έως Μ. Τετάρτη 4/4. Τη Μ. Πέμπτη 5/4 και τη Μ. Παρασκευή 6/4, δεν θα μεταδοθεί.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα 9/4 επανέρχεται κανονικά στο πρόγραμμά μας.

Το δελτίο ειδήσεων στη νοηματική   δεν θα μεταδοθεί   από Μ. Πέμπτη 5/4 έως και Κυριακή του Πάσχα 8/4, , λόγω απουσίας των διερμηνέων νοηματικής γλώσσας.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα 9/4 θα μεταδίδεται κανονικά.

Ο διαγωνισμός μαγειρικής «MasterChef» δεν θα μεταδοθεί Παρασκευή 30/3 και από Μ. Τετάρτη 4/4 έως και Δευτέρα του Πάσχα 9/4.

Από την Τρίτη 10/4 επανέρχεται κανονικά στο πρόγραμμά μας.

Οι  ξένες σειρές του Σαββατοκύριακου «Τα φιλαράκια», «How I Met Your Mother»,  δεν θα μεταδοθούν Μ. Σάββατο 7/4 και Κυριακή του Πάσχα 8/4.

Το Σαββατοκύριακο 14 & 15/4 θα προβληθούν κανονικά.

Η εκπομπή «Traction» δεν θα μεταδοθεί  την Κυριακή του Πάσχα 8/4.

Την Κυριακή 15/4 θα προβληθεί κανονικά.

Το παιχνίδι «Money Drop» δεν θα μεταδοθεί  την Κυριακή του Πάσχα 8/4.

Την Κυριακή 15/4 θα προβληθεί κανονικά.

ΣΚΑΪ

Μεγάλη Παρασκευή

20.50  ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ: ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ

Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Πάμελα Μπράουν, Ρεξ χάρισον, Τζορτζ Κόουλ

Η Βασίλισσα της Αιγύπτου, Κλεοπάτρα, γοητεύει τον Ιούλιο Καίσαρα και τον χρησιμοποιεί για να εγκαθιδρύσει την εξουσία της. Το σχέδιό της πετυχαίνει και τώρα που απέκτησε παιδί μαζί του, μπορεί να ονειρευτεί την ένωση της Αιγύπτου με τη Ρώμη, και τη δημιουργία μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας. Όταν όμως ο Καίσαρας δολοφονείται, η Κλεοπάτρα θα πολιορκήσει τον στρατηγό του, Μάρκο Αντώνιο. Τότε θα αναλάβει εξουσία ο Οκταβιανός και θα κηρύξει πόλεμο στους δύο εραστές.

Μεγάλο Σάββατο

22.30  ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ!

Οι παρέες γράφουν ιστορία. Και όταν περνάνε καλά… γράφουν μουσική. Η μεγαλύτερη παρέα φέτος είναι στον ΣΚΑΪ. Με τα τραγούδια που μας ενώνουν. Τις μελωδίες που μας ταξιδεύουν. Τους στίχους που μπαίνουν στα χείλη όλων μας. Στην υγειά μας ρε παιδιά! με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

EPSILON TV

Ο τηλεοπτικός σταθμός EPSILON TV  διαμορφώνει το πρόγραμμά του στο πνεύμα των ημερών με κινηματογραφικές ταινίες και τηλε-σειρές με θρησκευτικό περιεχόμενο, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει μαζί όλη η οικογένεια τις ημέρες του Πάσχα.

BEN HUR (MINI SERIES)  Μ. Τετάρτη – Μ. Πέμπτη στις 22.00

Ο Ιούδας Μπεν-Χουρ, ένας πρίγκιπας κατηγορούμενος για προδοσία από τον υιοθετημένο αδελφό του, αξιωματικό του ρωμαϊκού στρατού, επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από χρόνια στη θάλασσα για να ζητήσει εκδίκηση, αλλά βρίσκει λύτρωση.

BARABBAS (MINI SERIES) Μ. Τετάρτη – Μ. Πέμπτη – Μ. Παρασκευή στις 19.50 και Μ. Σαββάτο στις 12.45

Μια μίνι σειρά κάνει πρεμιέρα την Μ.Τετάρτη  με πρωταγωνιστή τον  ελληνοαμερικανό ηθοποιό Μπίλι Ζέιν (Titanic).Η υπέρτατη ιστορία εξιλέωσης του Βαραββά, του ανθρώπου του οποίου η ζωή σώθηκε επειδή σταυρώθηκε ο Χριστός.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Τυνησία και πρωταγωνιστούν οι Μπίλι Ζέιν ως Βαραββάς, ο Φιλίππο Νίγκρο ως Πόντιος Πιλάτος και ο Μάρκο Φόσι ως Ιησούς.

KILLING JESUS (ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ RIDLEY SCOTT για το National Geographic)

Μ.Τετάρτη 21.15 – Μ. Πέμπτη  21.00 – Μ. Παρασκευή 21.00 και Μ. Σάββατο στις 21.00 (ολόκληρη η σειρά)

Μια υπερπαραγωγή που αγαπήθηκε από το κοινό αναδεικνύοντας το ως τη δημοφιλέστερη εκπομπή στην ιστορία του National Geographic Channel. Παραγωγός είναι κι αυτήν τη φορά (μετά τα «Killing Kennedy» και «Killing Lincoln», βασισμένα κι αυτά σε βιβλία του O’Reilly) ο Ridley Scott, τη μουσική έχει γράψει ο βραβευμένος με Emmy για το «The Tudors» Trevor Morris. Tον Ιησού του συντηρητικού O’Reilly υποδύεται ο Λιβανέζος μουσουλμάνος ηθοποιός Haaz Sleiman, ενώ το καστ συμπληρώνουν οι Kelsey Grammer («Boss») ως Ηρώδης, ο Rufus Sewell ως Καϊάφας, και ο John Rhys-Davies ως Άννας.

THE ARK – Μ. Πέμπτη 16.30

Σύμφωνα με τον πρωταγωνιστή της David Threlfall («Shameless»), πρόκειται «για το πρώτο οικογενειακό έπος, το οποίο εμπνέεται από διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις και αναφέρεται σε αξίες που θα έπρεπε να είναι κοινές σε όλους τους πολιτισμούς». Ο σεναριογράφος Tony Jordan («Hustle», «The Nativity», «EastEnders») προσεγγίζει τη βιβλική ιστορία ως ένα οικογενειακό δράμα, χρησιμοποιώντας και παραλληλισμούς με το σύγχρονο κόσμο μας: «Ο κόσμος εξουσιάζεται από τοκογλύφους και πολεμοκάπηλους», λέει ο Νώε, ενώ ένας άλλος χαρακτήρας αναφέρει ότι «οι τοκογλύφοι πλουτίζουν και οι δυνατοί παχαίνουν – το ίδιο συμβαίνει παντού στον κόσμο».

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ – Μ. Παρασκευή 22.00

Το 2004 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η δραματική ταινία «Τα Πάθη Του Χριστού», σε σκηνοθεσία Μελ Γκίμπσον και πρωταγωνιστές τους Τζίμ Καβίζελ και Μόνικα Μπελούτσι. Το σενάριο, αναφέρεται στις 12 τελευταίες ώρες ζωής του Χριστού. Αρχίζει από την προσευχή στον κήπο της Γεσθημανής και ολοκληρώνεται με την Ανάσταση. Το κύριο όμως μέρος της επικεντρώνεται στα βασανιστήρια και τη σταύρωση. Το σενάριο βασίστηκε στα ευαγγέλια του Μάρκου, του Λουκά, του Ματθαίου και στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Υπάρχουν όμως σκηνές, που δεν είχαν παρουσιαστεί ποτέ πριν στο κοινό, από παρόμοιες παραγωγές. Στην έναρξη, την ώρα που ο Ιησούς προσεύχεται, παρουσιάζεται ο Σατανάς, που προσπαθεί να του αποσπάσει την προσοχή και ο Ιησούς συνθλίβει ένα φίδι με το πόδι. Ωστόσο, αυτό δεν προκύπτει από τα ευαγγέλια. Επίσης, η  σεκάνς στην οποία ο Σατανάς κρατάει ένα μωρό – δαίμονα στην αγκαλιά, τη στιγμή που ο Χριστός μαστιγώνεται, ερμηνεύεται ως στρέβλωση της απεικόνισης της Παναγίας με το Χριστό στην αγκαλιά. «Εκείνη τη στιγμή, το κακό αντικαθιστά το καλό. Τι πιο όμορφο από μια μητέρα με το παιδί της; Οπότε, στη σκηνή ο διάβολος παίρνει τα ηνία και παραμορφώνει την εικόνα. Παραδέχομαι όμως ότι  είναι παράξενο, σκληρό, σοκαριστικό και κάπως υπερβολικό», έχει πει ο Γκίμπσον σε συνέντευξή του….

Ο Μελ Γκίμπσον δήλωσε πως θα χρησιμοποιούσε για τους διαλόγους 2 γλώσσες, χωρίς υπότιτλους. Ήθελε να αποφύγει την καθομιλουμένη αγγλική, ώστε να καταπλήξει το κοινό. Οι γλώσσες που επιλέχτηκαν ήταν η λατινική και η εβραϊκή. Αν και η παραγωγή συμβουλεύτηκε καθηγητές πανεπιστημίου και φιλόλογους, πολλά ουσιαστικά, ρήματα και προσδιορισμοί αποδόθηκαν λανθασμένα κατά τη μετάφραση από τα αγγλικά, με αποτέλεσμα σε ορισμένα σημεία των διαλόγων να μην βγαίνει νόημα. Παρά τις αντιρρήσεις του σκηνοθέτη, η ταινία υποτιτλίστηκε. Ο ρόλος του Ιησού αρχικά είχε δοθεί στον Μακόλει Κάλκιν. Τελικά επιλέχτηκε ο ηθοποιός Τζιμ Καβίζελ, ο οποίος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο ώριμος. Λέγεται, ότι ο Γκίμπσον του προσέφερε το ρόλο δια τηλεφώνου, αλλά 20 λεπτά αργότερα, τον ξαναπήρε και τον ικέτευσε να αρνηθεί. «Μου έλεγε πως θα καταστραφώ και δεν θα ξαναδουλέψω. Η καριέρα μου όντως καταστράφηκε από εκεί και ύστερα, αλλά άξιζε τον κόπο. Εξάλλου όλοι σηκώνουμε έναν σταυρό στη ζωή μας και κάνουμε επιλογές» έχει πει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του….

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το 2003 στην πόλη Ματέρα της Ιταλίας. Ωστόσο, το καστ και το συνεργείο αντιμετώπισε  περίεργες καταστάσεις και τραυματισμούς. Ο Καβίζελ έπαθε υποθερμία, χτυπήθηκε από κεραυνό και μαστιγώθηκε 2 φορές κατά λάθος, με αποτέλεσμα να έχει σήμερα στην πλάτη του ουλές πολλών εκατοστών. Λέγεται, ότι λίγους μήνες αργότερα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Ο Γκίμπσον φέρεται να κάλυψε όλα τα έξοδα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις δυσκολίες στις οποίες τον υπέβαλε. Ο βοηθός σκηνοθέτη χτυπήθηκε εξίσου 2 φορές από κεραυνό, ενώ αρκετοί καμεραμάν και φροντιστές έσπασαν χέρια, πόδια και πλευρά….

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το Φεβρουάριο του 2004 και απέφερε κέρδη 613 εκατομμυρίων δολαρίων….

«Τα Πάθη Του Χριστού» παραμένουν μέχρι σήμερα η μοναδική ακατάλληλη για ανηλίκους ταινία, με τα περισσότερα έσοδα στην ιστορία του κινηματογράφου στις ΗΠΑ….

ΕΡΤ1

«Η Βίβλος: Ιωσήφ» – Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου και Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου, στις 22:00

Βραβευμένη μίνι σειρά 2 επεισοδίων, συμπαραγωγής Ιταλίας-Γερμανίας-ΗΠΑ 1994.

Σκηνοθεσία: Ρότζερ Γιανγκ.

Παίζουν: Μπεν Κίνγκσλεϊ, Πολ Μερκούριο, Μάρτιν Λαντάου, Λέσλι Αν Γουόρεν, Μόνικα Μπελούτσι, Ντομινίκ Σαντά.

Υπόθεση: Ο πατριάρχης Ιωσήφ αγαπά το νεότερο γιο του περισσότερο απ’ όλους τους άλλους. Όμως, η ιδιαίτερη αυτή μεταχείριση προκαλεί τη ζηλοφθονία των αδελφών του, τα οποία, αφού συνωμοτούν εναντίον του, καταφέρνουν να πουληθεί ως σκλάβος σ’ έναν αυλικό του φαραώ, τον Πετέφρη.

Ο Ιωσήφ, σκλάβος πλέον στην Αίγυπτο, αντιστέκεται στις προσπάθειες της γυναίκας του αφέντη του να τον αποπλανήσει, αλλά παρά το ότι έχει κερδίζει τη συμπάθεια και το σεβασμό του Πετέφρη, καταλήγει στη φυλακή έπειτα από μία ψεύτικη κατηγορία.

Στη φυλακή, ο Ιωσήφ αρχίζει να γίνεται γνωστός για το ξεχωριστό του χάρισμα να ερμηνεύει τα όνειρα. Αυτό τον φέρνει σύντομα μπροστά στον ίδιο τον φαραώ και του ερμηνεύει τους ανεξήγητους εφιάλτες του, σώζοντας έτσι την Αίγυπτο από μία μελλοντική καταστροφή, τον λιμό. Πλούσιος πλέον και με επιρροή, ο Ιωσήφ συμφιλιώνεται με την οικογένειά του, την οποία στερήθηκε τόσο άδικα, ενώ ο φαραώ τους προσκαλεί να μείνουν στην Αίγυπτο.

Η σειρά, που γυρίστηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 1994 στην έρημο του Μαρόκου, κέρδισε το Βραβείο ΕΜΜΥ στην κατηγορία «Καλύτερη Μίνι Σειρά» το 1995.