Θέατρο: Σεργιάνι στο στρίψιμο της βίδας όπου η αλήθεια συγχύζεται στο σκοτάδι

θέατρο

Στρίψιμο της βίδας Reloaded, Σάββατο και Κυριακή στον Πολυχώρο Vault.

Μια από τις πλέον ιδιαίτερες φετινές προτάσεις για το θέατρο έρχομαι αυτή την εβδομάδα να σας συστήσω, αγαπητοί μου φίλοι, εδώ μέσα από το Σεργιάνι του zappIT. Ο λόγος για την παράσταση «Το στρίψιμο της βίδας Reloaded» που ανεβαίνει στον φιλόξενο Πολυχώρο Vault στην καρδιά του Βοτανικού.

Με το αριστούργημα του Henry James, ως κεντρικό κορμό, επιλέγουν να καταπιαστούν ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν στο νέο τολμηρό θεατρικό τους εγχείρημα. Το καλλιτεχνικό ζευγάρι δημιουργεί από την αρχή επί σκηνής ένα πρωτότυπο γοτθικό θρίλερ τρόμου όπου η αλήθεια μπερδεύεται συνεχώς με την φαντασία και οι ανατροπές κόβουν την ανάσα από την πρώτη ως και την τελευταία στιγμή.

Έχοντας την χαρά να γνωρίζω προσωπικά και τους δύο αρκετά χρόνια παρακολουθώντας την σημαντική καλλιτεχνική τους διαδρομή, μέρη της οποίας απλώθηκαν και στο ραδιοφωνικό Τέχνης Σεργιάνι, διακρίνω πάντα την απαράμιλλη και βαθιά αγάπη στην Τέχνη τους. Όλο το πάθος και η ψυχή που επιθυμούν κάθε φορά να εκφράσουν στη σκηνή, σαν να μην μπορούν δε να πράξουν και διαφορετικά, κερδίζει δίχως άλλο και τον πιο απαιτητικό θεατή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Μάριος και η Σοφία έχουν κατορθώσει να χτίσουν έναν πολύ συμπαγή πυρήνα θεατρόφιλου κοινού που τους ακολουθεί πιστά σε κάθε τους βήμα. Έτσι λοιπόν και εδώ, στο «Στρίψιμο της βίδας Reloaded», τολμούν να παρουσιάσουν ένα είδος διαφορετικό από τα συνηθισμένα και τα καταφέρνουν περίφημα. Ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ… δωματίου το οποίο και αγκαλιάζεται ιδανικά στην δεύτερη μικρή σκηνή του Πολυχώρου Vault.

Μια νέα γυναίκα προσλαμβάνεται από έναν άκρως γοητευτικό άνδρα ως γκουβερνάντα για τα δυο του παιδιά. Σύντομα, όμως, θα βρεθεί εγκλωβισμένη στον πύργο όπου διαμένει η ιδιαίτερη οικογένεια. Η μικρή κόρη δεν μιλάει ή μήπως οι άλλοι δεν την ακούνε; O μεγάλος αδελφός της δεν μοιάζει με παιδί ή μήπως η γκουβερνάντα τον βλέπει έτσι; Η μυστηριώδης οικονόμος δεν είναι αυτή που φαίνεται ή μήπως είναι; Είναι ο πύργος στοιχειωμένος ή απλά αρέσουν στην οικογένεια τα «παράξενα» παιχνίδια; Θα μπορέσει η γυναίκα να ελευθερωθεί πριν… το στρίψιμο της βίδας;

Ο Μάριος Ιορδάνου επιλέγει να στήσει με έμπνευση και μεράκι την ιστορία στη σκηνή με εμφανή διάθεση να κάνει συμμέτοχους, αν όχι συμπαίκτες, τους θεατές στον ιδιόμορφο πύργο. Με καθαρή, δε, σκηνοθετική ματιά και αποφασιστικότητα για την διαδρομή που θα φωτίσει παρασέρνει εξ αρχής μαζί το κοινό στα σκοτεινά πλην άκρως ατμοσφαιρικά μονοπάτια που ακολουθεί. Ως προς την διπλή του ερμηνεία, μάλιστα, τόσο στο ρόλο του μυστηριώδους άνδρα όσο και του γιου του, καταφέρνει τόσο με το εκτόπισμα και την ζηλευτή του στιβαρότητα όσο και με τους λεπτούς σε σημεία χρωματισμούς να γοητεύσει και να προσφέρει μια καθ’ όλα ολοκληρωμένη στιγμή του.

Στον ρόλο της γκουβερνάντας, η Σοφία Καζαντζιάν έρχεται από την αρχή με πυγμή να σαρώσει τη σκηνή με την αλήθεια της, τα τραύματα της, τις πληγές και τους φόβους της σε πρώτο πλάνο. Όπως της εξέφρασα κατ’ ιδίαν μετά τη θέαση, μάλιστα, είναι αξιοπρόσεκτη η συνεχής ερμηνευτική της εξέλιξη μιας και σε αυτή την καλλιτεχνική της στιγμή ξεχειλίζουν συναίσθημα οι εκφράσεις τις οποίες και η υψηλών προδιαγραφών κινησιολογική της χάρη έρχεται να παρασύρει ευρύτερα την παράσταση σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όλα, δε, αποτέλεσμα αδιάκοπης και σκληρής δουλειάς τόσο από εκείνην όσο και από τον παρτενέρ της χρόνο με τον χρόνο. Εύγε!

Ειδική μνεία θα ήθελα, τέλος, να κάνω στην ευφυέστατη σκηνοθετική επιλογή να υποδυθεί τον ρόλο της οικονόμου ένας άνδρας μιας και «όλα μοιάζουν γένους αρσενικού». Ιδανική επιλογή ο Βαλεντίνο Βαλάσης, ο οποίος αμά τη εμφανίσει καταφέρνει να αιχμαλωτίζει το βλέμμα του θεατή και επιχειρεί να προσεγγίσει δύσκολες πτυχές της ηρωίδας του. Του ιδίου την υπογραφή φέρουν τα λειτουργικά σκηνικά και τα καλαίσθητα κοστούμια. Επίσης, με ερμηνευτικό ενθουσιασμό και νεανική ορμή έρχεται η Αναστασία Νταλιάνη στον ρόλο της μικρής κόρης να συμπληρώσει την ομάδα επί σκηνής.

Με θέρμη θα σας προτρέψω, λοιπόν, να συμπεριλάβετε το «Στρίψιμο της βίδας Reloaded» προσεχώς στην ατζέντα θέασης σας μιας και σίγουρα θα κατεβείτε από την αίθουσα με τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Συνοδεία των όμορφων ερμηνευτικών στιγμών και της σκοτεινής ατμόσφαιρας, θα θυμάστε για μέρες αυτή την ιστορία!