Θέατρο: Σεργιάνι στο Blink όπου σε μια βαθιά γαλάζια θάλασσα παραμονεύει ο Κόλπερτ

Θέατρο

Το θέατρο πρωταγωνιστεί και πάλι εδώ στο zappIT.

Για μία ακόμα φορά, μέσα από το zappIT, ερχόμαστε να σας παρουσιάσουμε προτάσεις για το θέατρο που αξίζει να συμπεριλάβετε στην ατζέντα της θέασης σας λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα. Παραστάσεις που θα σας προσφέρουν τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Blink του Φιλ Πόρτερ
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Πόσο κοντά μπορούν ή, ορθότερα, αντέχουν να έρθουν δύο άνθρωποι σήμερα; Μια ερώτηση βαθιά που αφορά κάθε εγώ και κάθε μαζί και την οποία η εν λόγω δουλειά επιχειρεί να απαντήσει.

Ο Τάσος Πυργιέρης αναλαμβάνει με μεράκι και αγάπη να απλώσει στη σκηνή του Νέου Κόσμου ένα πολύ ενδιαφέρον σύγχρονο κείμενο του Φιλ Πόρτερ έχοντας την Παναγιώτα Βιτετζάκη και τον Θάνο Λέκκα στους πρωταγωνιστικούς ρόλους των δύο ηρώων της ιστορίας. Μια ζηλευτή σύνδεση των δύο ηθοποιών, από την οποία προκύπτουν όμορφα χρώματα τόσο στη Σόφι όσο και στον Τζόνα τους.

Η Σόφι και ο Τζόνα ζουν στο Νότιο Λονδίνο. Δύο νέοι στην πρώτη μετεφηβική τους νιότη, οι οποίοι μετακόμισαν στη μεγάλη πόλη από την επαρχία για να αποδράσουν από τα οικογενειακά τους τραύματα. Κατοικούν στο ίδιο κτίριο και ξεκινούν μέσω μιας κάμερας μια… ιδιόρρυθμη και ανομολόγητη σχέση. Είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν το ερωτικό τους ενδιαφέρον. Ένα ατύχημα στο δρόμο, όμως, θα τους φέρει πιο κοντά, αναγκάζοντάς τους να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο.

Εκεί ακριβώς, λοιπόν, έρχεται να αναδειχθεί με πολλή αλήθεια η ανικανότητά τους να επικοινωνήσουν, η αναπηρία τους να εκφράσουν την ερωτική τους επιθυμία και η ανάγκη επιστράτευσης ενός ηλεκτρονικού γκάτζετ ώστε να ανακαλύψει ο ένας τον άλλον. Αν και ούτε αυτό δίνει τη λύση και ουσιαστικά ενισχύει την αποξένωση. Όλα μαζί και καθένα ξεχωριστά συνοψίζουν τις προβληματικές ανθρώπινες σχέσεις της εποχής μας και μιας γενιάς που μεγαλώνει στις χαώδεις και απρόσωπες μεγαλουπόλεις αντιμετωπίζοντας την καθημερινότητά της με απάθεια, ανίκανη να κάνει το επόμενο βήμα.

Παράσταση να την… πιεις στο ποτήρι, με αλήθεια, ταλέντο και σκηνικό πάθος να προσφέρεται σε αφθονία στον θεατή που θα την επιλέξει!

Βαθιά γαλάζια θάλασσα, του Τέρενς Ράττιγκαν
Τετάρτη, Πέμπτη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα

Με ένα ξεχωριστής ποιότητας έργο επιλέγει να καταπιαστεί ο Αλέξιος Κοτσώρης και να φέρει στη σκηνή του πολυχώρου Αγγέλων Βήμα έχοντας μια ομοιογενή ομάδα ερμηνευτών στο πλευρό του. Ο λόγος για την «Βαθιά γαλάζια λίμνη» του βρετανού συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν που αντικατοπτρίζει την βρετανική κοινωνία στα μέσα του περασμένου αιώνα.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται ένας εγκαταλειμμένος επιφανής σύζυγος, μια εγκλωβισμένη γυναίκα και ένας γενναίος πιλότος ο οποίος πια είναι άνεργος πια. Μια ακραία πράξη εκείνης δείχνει τις συνέπειες των επιλογών όλων τους και ανοίγει δρόμο ανατροπής των κοινωνικών συμβάσεων.

Στη σκηνή συναντάμε την Φωτεινή Τεντολούρη στον κεντρικό ρόλο της ηρωίδας που ευρισκόμενη σε μια παθιασμένη σχέση έρχεται απρόσμενα, εν μια νυκτί, αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Πλάι της σε καίριες ερμηνείες, οι οποίες βοηθούν τα μέγιστα και χρωματίζουν την διαδρομή της πρωταγωνίστριας, βρίσκονται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Αλέξιος Κοτσώρης, η Μαρία Καρακίτσου, ο Γιώργος Ζώης, ο Τάσος Προβιάς και ο Γιάννης Οικονόμου.

Μια έντονη ιστορία πάθους που προσφέρεται με αλήθεια στον θεατή μέσα στην οποία καθρεφτίζονται όλα τα λάθη και βεβαίως τα πάθη μιας κοινωνίας καθωσπρεπισμού, υποκρισίας και ασφυκτικής επικράτησης των κοινωνικών συμβάσεων. Μιας κοινωνίας η οποία ακόμη τιμωρούσε την ομοφυλοφιλία και την απόπειρα αυτοκτονίας με φυλάκιση ή καταναγκαστικά έργα. Πρόταση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που θα σας κερδίσει και θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον από την πρώτη ως την τελευταία σκηνή παρακολούθησης.

Ο κύριος Κόλπερτ, του Νταβίντ Γκήζελμαν
Δευτέρα, Τρίτη στο θέατρο μικρό Αργώ

Μια βραδιά με επιτραπέζια παιχνίδια, δύο οικοδεσπότες, δύο καλεσμένους, έναν διανομέα και ένα μπαούλο στήνει η Ανθή Χιώτη στον κάτω χώρο του θεάτρου Αργώ.

Μια μαύρη κωμωδία με προεκτάσεις ψυχολογικές, όχι και τόσο απλή είναι η αλήθεια, καθώς κάποιοι στην πορεία της ιστορίας μα και στην αρχή της θα πεθάνουν… Η Σάρα και ο Ραλφ, προσπαθώντας να βρουν το νόημα που έχουν χάσει, έρχονται να παίξουν ένα παιχνίδι θανάτου.

Μέσα από αστείες και αμήχανες στιγμές, με πιόνια – μαριονέτες τους καλεσμένους τους, Εντιτ και Μπάστιαν, σκηνοθετούν μια νύχτα που καταλήγει να εξισώνει την βία με τον εξαγνισμό της ψυχής. Στη σκηνή συναντάμε τους Καλή Δάβρη, Κυριάκο Μαρκάτο, Ευγενία Παναγοπούλου, Θεόφιλο Μανόλογλου και Σταμάτη Μπάκνη.

Σε κοινωνίες που παραμορφώνονται κάθε μέρα και πιο πολύ, η μοναξιά μετατρέπει τους ανθρώπους σε θηρία που ο ένας θέλει να κατασπαράξει τον άλλον. Ο θάνατος πλέον αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας και δεν μας σοκάρει. Οι σχέσεις κρατιούνται από μια λεπτή κλωστή και το μαζί δεν εκτιμάται για τη δύναμη που μας δίνει αλλά για το συμφέρον που έχουμε μένοντας δίπλα ο ένας στον άλλον. Όταν έχει χαθεί το νόημα, όπως αποδεικνύεται από το έργο «Ο κύριος Κόλπερτ», ακόμα και το να κάνεις έναν φόνο φαντάζει απλό και εύκολο…