Θέατρο: Σεργιάνι στην μυστηριωδώς αλληγορική υπόθεση Μακρόπουλος

θέατρο

Υπόθεση Μακρόπουλος, από Τετάρτη έως Κυριακή στο θέατρο ΕΛΕΡ.

Στο τελευταίο μέρος της πλούσιας χειμερινής φετινής σεζόν, εδώ μέσα από το Σεργιάνι του zappIT, έρχομαι σήμερα να σας παρουσιάσω για το θέατρο μια πρόταση ξεχωριστή που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή. Ο λόγος για το έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ, «Υπόθεση Μακρόπουλος» που επιλέγει να στήσει η Κερασία Σαμαρά με μια εξαίσια ομάδα ερμηνευτών στο πλευρό της.

Μία μυστηριώδης, σαρωτική και απαξιωτική λυρική τραγουδίστρια επισκέπτεται ένα δικηγορικό γραφείο στην Πράγα και βοηθά στη δικαίωση των κληρονόμων μιας παμπάλαιας διαθήκης. Καθώς εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην διαλεύκανση της 100ετούς δικαστικής υπόθεσης «Μακρόπουλος», αποκαλύπτεται η πολλαπλή ταυτότητά της. Η Εμίλια Μάρτυ έχει ζήσει σε διάφορες χώρες του κόσμου, με διαφορετικά ονόματα, διατηρώντας πάντοτε τα ίδια αρχικά.

Η Ε.Μ. σέρνει πίσω της μια ζοφερή, απίστευτη αλήθεια, η οποία και θέτει ένα κρίσιμο δίλημμα στους ανθρώπους που την περιβάλλουν.

Έχοντας διαβάσει εις βάθος τις απαιτητικές πτυχές της συγκεκριμένης αλληγορία πάνω στην εξουσία, στον φασισμό, στην αθανασία, το οποίο και ομολογώ πως δεν γνώριζα μα απήλαυσα πλήρως απευθείας στη σκηνή, η Κερασία Σαμαρά έρχεται να στήσει μια καθ’ όλα καθαρή και έντιμη παράσταση στη σκηνή του φιλόξενου χώρου στο κέντρο της Αθήνας. Με στιβαρότητα και εμπιστοσύνη στους ηθοποιούς της, έχοντας σαφή γραμμή που ακολουθεί από την αρχή ως την αυλαία, η ηθοποιός και σκηνοθέτης κατορθώνει να μεταβαίνει γοητευτικά και με σφιχτό ρυθμό από τον ρεαλισμό στο υπερφυσικό και το αντίστροφο.

Στη σκηνή συναντάμε ένα έξοχα καλοκουρδισμένο σύνολο ερμηνευτών με μπροστάρισσα του εγχειρήματος την ίδια την Κερασία Σαμαρά και και τους έμπειρους Κώστα Αρζόγλου, Περικλή Λιανό, Ρήγα Αξέλο και Δημήτρη Καραβιώτη σε διαπρεπείς ερμηνείες πλάι της. Επίσης, την ομάδα συμπληρώνουν ο Ευθύμης Χρήστου, η Αλίκη Αβδελοπούλου, ο Τζώρτζης Παπαδόπουλος, η Ξένια Παυλοπούλου και ο μικρός Αλέξης Ρηγόπουλος.

Στην επιτυχημένη ομάδα της παράστασης συμβάλλουν ο Βαγγέλης Μούντριχας στους φωτισμούς, ο Τάκης Μπαρμπέρης στη μουσική και η Τόνια Αβδελοπούλου στα σκηνικά και τα κοστούμια. Μια αξιόλογη προσπάθεια πάνω σε μια ενδιαφέρουσα μαύρη κωμωδία μαγικού ρεαλισμού που αξίζει να συμπεριλάβετε στην ατζέντα θέασης σας μιας και… «η Τέχνη έχει νόημα μόνο όταν δεν ξέρει κανείς τα πάντα».