Θέατρο: Σεργιάνι σε ένα Πάρτυ που όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς

θέατρο

Το Πάρτυ, από Πέμπτη έως Κυριακή στο θέατρο Άνεσις.

Λίγο πριν πέσει η αυλαία στην χειμερινή σεζόν για το θέατρο και κατ’ επέκταση εδώ στο Σεργιάνι του zappIT, σας φέρνω σήμερα μια πρόταση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και καλοκουρδισμένη σαν να… τρέχει μια ολόκληρη χρονιά στη σκηνή του Άνεσις. Ο λόγος για το «Πάρτυ» της Σάλυ Πότερ που στήνει με έμπνευση, ρυθμό και κέφι ο Νικορέστης Χανιωτάκης έχοντας μια υπέροχη ερμηνευτική ομάδα στο πλευρό του.

Όλη η δράση διαδραματίζεται στο σπίτι της Τζάνετ, η οποία μόλις διορίστηκε σκιώδης Υπουργός Υγείας από το κόμμα της αντιπολίτευσης και το γιορτάζει στο σπίτι της. Στη συνάθροιση παρευρίσκονται αγαπημένα της πρόσωπα. Ο σύζυγός της Μπιλ, η κολλητή της φίλη Έιπριλ με τον ιδιόρρυθμο Γερμανό σύντροφό της Γκότφριντ, η καθηγήτρια Μάρθα με την σύντροφό της Τζίνι, ο τραπεζίτης Τομ και όλα θα μπορούσαν ομολογουμένως να κυλήσουν αλλιώς. Πώς σχετίζεται όμως η επαγγελματική ευτυχία με την προσωπική;

Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου σημαίνει τόσο «γιορτή» όσο και «πολιτική παράταξη». Η πρώτη έννοια συνδέεται με την προσωπική ευδαιμονία, ενώ η δεύτερη έχει να κάνει με την επαγγελματική σταδιοδρομία της ηρωίδας. Κι όμως την ίδια μέρα που η καριέρα της εκτινάσσεται στα ύψη, η προσωπική της ευημερία γίνεται κομμάτια όταν ο σύζυγός της ανακοινώνει ότι είναι βαριά άρρωστος και θα την εγκαταλείψει για μια νεότερη γυναίκα.

Στηριζόμενος στην μετάφραση του Αντώνη Γαλέου, ο ακάματος Νικορέστης Χανιωτάκης επιλέγει να καταπιαστεί με ένα απαιτητικό έργο που καλεί τον θεατή σε ένα πάρτυ συναισθημάτων φωτίζοντας κάθε πτυχή των ζητημάτων που θίγονται στην πορεία της ιστορίας. Έχοντας μελετήσει τις λεπτές ισορροπίες του έργου, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός επιτυγχάνει μια σφιχτή παράσταση… να την πιεις στο ποτήρι! Ρυθμός συνεπής, κορυφώσεις διαδοχικές, γρήγορη εναλλαγή, ακραίες αντιδράσεις, όλα μετρημένα και ισορροπημένα.

Με μπροστάρισσες ερμηνευτικά τις κυρίες Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Σιάρκου και Ξανθή Γεωργίου, ο θεατής έχει την ευκαιρία να απολαύσει γοητευτικής έκφρασης ερμηνείες, δουλεμένες εις βάθος, από ηθοποιούς που αγαπούν τους ήρωες που ντύνονται στη σκηνή συνδεόμενοι πλήρως και αρμονικά με τους συμπαίκτες τους. Βουτούν με όρεξη στις ψυχοσυνθέσεις των ηρώων τους και οι ίδιοι μοιάζει να χαίρονται αυτή την καλλιτεχνική τους στιγμή. Κάτι άλλωστε που αντικατοπτρίζεται εξίσου στον Δημήτρη Γεωργαλά, την Αρετή Πασχάλη, τον Δημήτρη Καραμπέτση και βεβαίως τον Νικορέστη Χανιωτάκη.

Το λειτουργικό σκηνικό υπογράφει η Μαίρη Τσαγκάρη, τα καλαίσθητα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ιωάννα Καλαβρού και τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Συμπερασματικά, αγαπητοί φίλοι, θα σας προτρέψω με μεγάλη θέρμη να προσθέσετε 70 απολαυστικά λεπτά στην ατζέντα της θέαση σας τονίζοντας αυτό που είπα και απευθείας στους συντελεστές της εν λόγω δουλειάς. Ευχή μου… να μην ολοκληρωθεί αυτό το «Πάρτυ» σε έναν δύσκολο Μάη μα να απλωθεί ακόμα περισσότερο την ερχόμενη θεατρική σεζόν.