Θέατρο: Σεργιάνι σε 170 Τετραγωνικά με έναν βωβό μπάτλερ αλλά δίχως τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα

Θέατρο, Σεργιάνι

Το θέατρο πρωταγωνιστεί και αυτή την εβδομάδα στο zappIT.

Για μία ακόμη εβδομάδα μέσα από το zappIT ερχόμαστε να σας παρουσιάσουμε προτάσεις για το θέατρο που σίγουρα αξίζει να τους προσφέρετε μια θέση στην ατζέντα της θέασης σας.

170 Τετραγωνικά (Moonwalk), του Γιωργή Τσουρή
Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Το βραβευμένο νεοελληνικό έργο του Γιωργή Τσουρή, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη σκηνή έχοντας σαν τα πλέον ισχυρά εφόδια τις δύο πρώτες πολύ επιτυχημένες σεζόν καθώς και την θερμή και δικαιολογημένη αγκαλιά κριτικών και θεατών.

Στα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)», με  άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνεται μια ιστορία με αγωνία, χιούμορ και σκληρό  ρεαλισμό που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», θα μπορούσαμε να σημειώσουμε, στην οποία πρωταγωνιστούν πρόσωπα της διπλανής μας πόρτας και τον πρώτο λόγο έχουν καταστάσεις ακραίες μα συνάμα αναγνωρίσιμες.

Το αίμα νερό δε γίνεται, άλλωστε, αλλά όταν το αίμα βράζει τι μπορεί να προκαλέσει; Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι και στην μικρή επαρχιακή πόλη μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής σε ένα «ρινγκ» 170 τετραγωνικών μέτρων. Στη σκηνή αυτή τη σεζόν θα συναντήσουν τον συγγραφέα του έργου, Γιωργή Τσουρή, η Αμαλία Αρσένη, η Ήβη Νικολαΐδου, ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος και η Ελένη Τσιμπρικίδου.

Ο mπάτλερ, της ομάδας Splish – Splash
Παρασκευή και Σάββατο στο θέατρο Χυτήριο

18 χρόνια μετά την πρώτη συνάντησή με το αθηναϊκό κοινό, οι Splish – Splash επιστρέφουν και μας παρουσιάζουν την ανατρεπτική κωμωδία «Ο mπάτλερ» στη σκηνή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η ταλαντούχα και σπιρτόζικη θεατρική ομάδα καταπιάνεται με το θέμα της πάλης των τάξεων σε μια αμείλικτη σάτιρα. Έχοντας αφαιρέσει το λόγο απ’ τα εκφραστικά τους μέσα, καταφέρνουν να αποδώσουν με εκπληκτική ακρίβεια τις καταστάσεις και τα συναισθήματα που βιώνουν οι ρόλο, σε μια ατμόσφαιρα εμπνευσμένη απ’ την αισθητική του βωβού κινηματογράφου.

Ένας πολλά υποσχόμενος οικονομολόγος δέχεται με βαριά καρδιά τη θέση του μπάτλερ στην έπαυλη ενός μεγιστάνα με την ελπίδα σύντομα να ανελιχθεί. Δείχνει να έχει συμβιβαστεί με το status quo, ώσπου προσλαμβάνεται μια επαναστατημένη μουσικός, η παρουσία της οποίας θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα.

Έχει ηθικό ανάστημα η μεσαία τάξη; Είναι ο μπάτλερ πάντα ο δολοφόνος; Βλάπτει το κάπνισμα σοβαρά την υγεία; Μπορεί να αγκαλιαστεί μια κωμωδία Βωβού Κινηματογράφου το 2021 στην Αθήνα;

This is not Romeo & Juliet, του Αργύρη Πανταζάρα
Τετάρτη έως Κυριακή στο θέατρο Πορεία

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε διαδικτυακά εν καιρώ πανδημίας, το έργο του Αργύρη Πανταζάρα έρχεται με τον ίδιο και τη Σίσσυ Τουμάση επί σκηνής. Οι δυο ερμηνευτές επιδίδονται με μαεστρία σε ένα αέναο παιχνίδι ρόλων που γοητεύει και θολώνει τα όρια μεταξύ καθημερινού βίου και μύθου.

Μια συνηθισμένη νύχτα, σαν όλες τις υπόλοιπες, δύο αιώνια έφηβοι υπό την επήρεια του έρωτα εισβάλλουν στο θέατρο. Ονειρεύονται, ερωτεύονται, δραπετεύουν από τη ζωή, και συνομιλούν με τον θάνατο.

Οι δυο νέοι έχουν για φυλαχτό το έργο Ρωμαίος και Ιουλιέτα και είναι «βαριά οπλισμένοι» με όλα τα καταδικασμένα ζευγάρια του Σαίξπηρ. Αρνούνται να ερωτευτούν, αρνούνται ενσαρκώσουν, αρνούνται να πεθάνουν… μέχρι να πάρει τέλος η αδικία στο κόσμο.

Δυο πρωταγωνιστές χωρίς τα δικά τους λόγια.  Δυο πρωταγωνιστές χωρίς το δικό τους έργο. Μια τραγική κωμωδία που δεν είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα έρχεται να γοητεύσει το θεατρόφιλο κοινό στο Πορεία.