Θέατρο: Σεργιάνι με τους Λήμαν στη «συνοικία το όνειρο» που υπάρχει, όμως, μια ποντικοπαγίδα

Θέατρο, Σεργιάνι

Το θέατρο πρωταγωνιστεί και πάλι εδώ στο zappIT.

Για μία ακόμα φορά, λίγο πριν η νέα εβδομάδα κάνει την είσοδο της, μέσα από το zappIT ερχόμαστε να σας παρουσιάσουμε προτάσεις για το θέατρο που αξίζει να συμπεριλάβετε στην ατζέντα της θέασης σας. Παραστάσεις που σίγουρα θα προσφέρουν στην έξοδο σας.

Η τριλογία των Λήμαν Μπράδερς, του Στέφανο Μασσίνι
Τετάρτη, Παρασκευή έως Δευτέρα στο θέατρο Ιλίσια

Το πολυβραβευμένο έργο του Στέφανο Μασσίνι αναλαμβάνει να συστήσει στο ελληνικό κοινό ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με τρεις έξοχους ερμηνευτές επί σκηνής. Ο λόγος για τον Αργύρη Ξάφη, τον Μιχάλη Οικονόμου και τον Μάκη Παπαδημητρίου. Θέατρο, επιτέλους, ξανά που δεν θες να τελειώσει στο ελάχιστο και σου προσφέρει όλη την Αμερικάνικη ιστορία!

Ο Χεγιούμ Λήμαν, γιος ενός εβραίου κτηνοτρόφου από τη Βαυαρία, πατάει για πρώτη φορά το πόδι του στην Αμερική. Το όνομά του, όπως και την πατρίδα του, τα αφήνει πίσω. Στον Νέο Κόσμο θα ονομαστεί Χένρυ και θα ανοίξει ένα μικρό κατάστημα υφασμάτων στην Αλαμπάμα. Τα επόμενα χρόνια θα έρθουν κοντά του οι δυο αδερφοί του, ο Μέντελ που έγινε Εμμάνουελ και ο Μάγιερ. Κάπως έτσι άρχισε η εντυπωσιακή πορεία των Λήμαν που κάλυψε 164 χρόνια και τρεις γενιές. Από το εμπόριο υφασμάτων και βάμβακος στην ίδρυση της δικής τους τράπεζας και στη δημιουργία μιας αυτοκρατορίας που δέσποσε στην οικονομική ζωή της Αμερικής και του κόσμου.

Η πορεία όμως αυτή είναι μια σταδιακή αποκοπή από τις ρίζες, που αφορούν όχι μόνο την εβραϊκή ταυτότητα της οικογένειας αλλά και το αντικείμενο της οικονομικής τους δραστηριότητας, που δεν είναι πια το βαμβάκι ή ο καφές, οι σιδηρόδρομοι ή ο καπνός αλλά κάτι πολύ πιο αφηρημένο. Γίνονται έμποροι χρήματος με ό,τι συνεπάγεται αυτό και φυσικά τον μεγάλο κίνδυνο να σκάσει η φούσκα, όπως κι έγινε.

Το 2008 είναι η χρονιά της θεαματικής κατάρρευσης της τράπεζας επενδύσεων Λήμαν Μπράδερς, η οποία δίνει το έναυσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης με συνέπειες που θα αργήσει ακόμα να ξεπεράσει η ανθρωπότητα.

Μια λαμπρή τοιχογραφία στην οποία συμπλέκονται τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας με την πορεία των αδελφών Λήμαν και των απογόνων τους, η άνοδος και η πτώση, ο θρίαμβος μαζί με τα χάσματα και τις αμφιβολίες που ουδείς οφείλει να παραλείψει την φετινή σεζόν.

Ποντικοπαγίδα, της Αγκάθα Κρίστι
Σάββατο έως Τετάρτη στο θέατρο Νέος Ακάδημος

Το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι, το οποίο και αποτελεί το μακροβιότερο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου και που παίζεται συνεχώς από τo 1952 στο West End, φέρνει στη σκηνή η Κίρκη Καραλή.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια απομονωμένη πανσιόν μιας επαρχίας, την ώρα που το χιόνι πέφτει πυκνό. Οκτώ ήρωες, οι οποίοι όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό, βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα. Ο φόβος τους κυκλώνει και ένας δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους. Μια ιστορία εκδίκησης με αιφνιδιαστικές ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα και μια ποντικοπαγίδα που περιμένει το επόμενο θύμα της.

Εδώ, ωστόσο, η σκηνοθέτης επιλέγει να φέρει το έργο στα ελληνικά δεδομένα και αυτό άλλους θα τους ενθουσιάσει και άλλους ίσως τους ξενίσει σε έναν βαθμό. Έτσι, η ιστορία της Ποντικοπαγίδας μεταφέρεται κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας, σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας.

Στη σκηνή του Νέου Ακάδημου συναντάμε μια ενδιαφέρουσα ομάδα ηθοποιών που απαρτίζεται από τους Βαλέρια Κουρούπη, Μιχάλη Λεβεντογιάννη, Τζένη Μπότση, Ράνια Οικονομίδου, Σήφη Πολυζωίδη, Νίκο Πολυδερόπουλο, Στάθη Σταμουλακάτο και Χάρη Τζωρτζάκη.

Συνοικία το όνειρο, των Κώστα Κοτζιά και Τάσου Λειβαδίτη
Τετάρτη έως Κυριακή στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο

Την ξεχωριστή ιστορία των Κώστα Κοτζιά και Τάσου Λειβαδίτη, την «Συνοικία το όνειρο» παρουσιάζει ο Σωτήρης Χατζάκης υπογράφοντας τη διασκευή και τη σκηνοθεσία συνοδεία της μουσικής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη με αξιόλογους ηθοποιούς στους εμβληματικούς ρόλους.

Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το γύρισμα και την προβολή της, η θρυλική ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη απλώνεται για πρώτη φορά στο θέατρο. Ένα έργο βαθιά ανθρώπινο και ρεαλιστικό που μοιάζει να αγκαλιάζει με αγάπη τα τραγικά πρόσωπα που συμμετέχουν. O ορισμός της κοινότητας, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία των χαρακτήρων. Άλλοτε με δραματικό και άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο αγωνίζονται για μια χαραμάδα φως σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Μάνος Βακούσης, ο Γιωργής Τσαμπουράκης, η Μαρία Φιλίππου, η Σοφία Μανωλάκου, ο Στράτος Χρήστου, ο Δημήτρης Καραμπέτσης, η Εύρη Σωφρονιάδου, ο Γεράσιμος Σοφιανός, η Κατερίνα Σπάρταλη και ο Κώστας Φλωκατούλας ντύνονται τους ρόλους του έργου σε κοστούμια με την υπογραφή του Γιάννη Μετζικώφ και σκηνικό της Έρσης Δρίνη.

Ειδική μνεία αξίζει, καθώς προσφέρουν τα μάλα στην παράσταση, στα αξέχαστα τραγούδια και την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία υπήρξαν σταθμοί στην καριέρα του και ερμηνεύει ζωντανά. Στην κιθάρα  ο Μάριος Μούρμουρας, ο Κοσμάς Κοκόλης και ο Αλέκος Γλυκιώτης στο μπουζούκι.