Θέατρο: Σεργιάνι με την Τουρκομερίτισσα στην ξακουστή ταβέρνα του Τζίμη του χονδρού

θέατρο

Η Τουρκομερίτισσα, Παρασκευή και Σάββατο στο θέατρο Εν Αθήναις.

Αυλαία δεύτερη γι’ αυτή τη σεζόν σηκώνει απόψε το Σεργιάνι του zappIT με διάθεση να συνεχίσει να φέρνει για το θέατρο προτάσεις εκλεκτές, που χρήζουν προσοχής και θέασης, σε ακαθόριστα χρονικά διαστήματα. Αρχή σε αυτόν τον νέο κύκλο θα κάνουμε με την «Τουρκομερίτισσα» του Δημήτρη Καρατζιά, μια δουλειά προσεγμένη στις λεπτομέρειες που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του ίδιου στη σκηνή του θεάτρου Εν Αθήναις.

Προτού όμως εισέλθω στις λεπτομέρειες που αφορούν τον αντικατοπτρισμό επί σκηνής της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής της Μαρίκας Νίνου, θα ήθελα να μοιραστώ εν συντομία δυο λόγια για τον χώρο και την ουσιαστική ανανέωση του. Ένα πανέμορφο θέατρο στην καρδιά του Κεραμεικού, με την δική του ιστορία, τον οποίο και επέλεξαν ο Δημήτρης Καρατζιάς και ο Μάνος Αντωνιάδης προκειμένου να συνεχίσουν να στεγάζουν αξιόλογες δουλειές με ευρεία ανταπόκριση στο θεατρόφιλο κοινό. Έχοντας σαν εφόδιο την επιτυχημένη 10ετή και πλέον διαδρομή του Πολυχώρου Vault, το οποίο και διανύει την τελευταία του χρονιά στον παρόντα χώρο, οι δυο αγαπημένοι μου φίλοι και ακάματοι εραστές της Τέχνης αποφάσισαν να κάνουν το επόμενο τους βήμα και να τολμήσουν να βουτήξουν σε βαθύτερα νερά αναλαμβάνοντας την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εν Αθήναις.

Με το ίδιο πάθος και το ίδιο μεράκι στο όραμα τους, ένα όραμα καθαρό από την πρώτη στιγμή με πίστη στις επιλογές τους, ο Δημήτρης Καρατζιάς και ο Μάνος Αντωνιάδης επέλεξαν να υποδεχθούν το κοινό στη νέα τους στέγη με παραστάσεις ήδη αγκαλιασμένες θερμά (όπως η «Έλλη Ζάχου Ταχτσή, η μάνα αυτουνού», η «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, η Διάφανη» και η «Τουρκομερίτισσα») καθώς και νέες παραγωγές που έχουν λόγο ύπαρξης μέσα στο χαώδες ομολογουμένως φετινό σκηνικό στη θεατρική Αθήνα. Προσωπικά τους εύχομαι από καρδιάς, σας εύχομαι ολόψυχα αγαπητοί μου φίλοι, να απολαύσετε μαζί με εμάς τον νέο χώρο όσο το Vault και να αναδείξετε πολλά νέα ενδιαφέροντα πράγματα σε αυτόν!

Ας περάσουμε όμως τώρα, λοιπόν, στα της «Τουρκομερίτισσας» την οποία και ο Δημήτρης Καρατζιάς επιλέγει να στήσει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή έχοντας σαν πρωταγωνίστρια την Ελένη Ουζουνίδου. Η Μαρίκα Νίνου και ο Τζίμης Μάρκου συναντιούνται ξανά στην θρυλική ταβέρνα «Τζίμης ο Χονδρός» και μαζί ξεδιπλώνουν την μυθιστορηματική ζωή της Τουρκομερίτισσας που έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Η σκηνή μετατρέπεται σε ταβέρνα και οι θεατές σε θαμώνες και μάρτυρες των σημαντικότερων γεγονότων και των άγνωστων πτυχών της τραγικής ζωής της τραγουδίστριας.

Όλα αυτά με φόντο μια Ελλάδα που προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και την Μικρασιατική καταστροφή. Πριν την διαλύσει ο δεύτερος παγκόσμιος με την κατοχή, το λοιμό, τον εθνικό διχασμό, τον εμφύλιο. Μια Ελλάδα όμως που ποτέ δεν σταματά να διασκεδάζει. Και να τραγουδάει. Γιατί η ζωή της Νίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του λαϊκού τραγουδιού, με την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, το ρεμπέτικο και τα τραγούδια με τα οποία διασκεδάζουμε μέχρι και σήμερα.

Μέσα από ένα απολαυστικής γραφής κείμενο, μεστό με εμφανείς διακυμάνσεις συναισθηματικές και εντέχνως δομημένη ροή στην αναδρομή του, ο Δημήτρης Καρατζιάς απλώνει με λιτότητα μα πλήρη ουσία στη σκηνή όλο τον γοητευτικό βίο της Μαρίκας του.

Τα ερμηνευτικά όπλα της πρωταγωνίστριας του, άλλωστε, τα γνωρίζει καλά από την προηγούμενη τους καλλιτεχνική συνύπαρξη και εδώ της δίνει όλο τον χώρο να φωτίσει εξαίσια τις ευαισθησίες και τις ρωγμές της ηρωίδας της. Πρωταγωνίστρια με στόφα ζηλευτή, φερμένη από προηγούμενες εποχές, η Ελένη Ουζουνίδου οργώνει με μαεστρία τη σκηνή προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ερμηνεία στο θεατρικό κοινό και εμπλουτίζοντας, βεβαίως, με μια ακόμα σπουδαία στιγμή το βιογραφικό της.

Το σκηνικό που σε μεταφέρει από την πρώτη στιγμή στην ταβέρνα του Τζίμη του χονδρού υπογράφει η Κική Μαυρίδου ενώ την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε ο Μάνος Αντωνιάδης ξυπνώντας, με διακριτικότητα, όμορφες θύμησες από την αθώα εποχή της νυχτερινής διασκέδασης. Κατ’ εμέ ώριμη επίσης η απόφαση, εκ του αποτελέσματος, του δημιουργού να συμπράξει και σκηνικά με την Μαρίκα Νίνου ως Τζίμης ο χονδρός προσφέροντας στιβαρότητα και βεβαίως σκηνική ασφάλεια στην παρτενέρ του, όμορφη η χημεία τους.

Εν κατακλείδι, φίλοι, θα σας προτρέψω με θέρμη ιδιαίτερη να απολαύσετε την «Τουρκομερίτισσα» τόσο στο δικό της χώρο όσο και στο ταξίδι ανά την Ελλάδα, που θα ξεκινήσει σύντομα, μιας και πρόκειται για μια παράσταση που την χαρακτηρίζουν σαφώς η εντιμότητα και οι προσεγμένες λεπτομέρειες. Να είστε καλά ως το επόμενο μας Σεργιάνι…