Θέατρο: Σεργιάνι με την Μαντόνα, ένα γούνινο παλτό και προορισμό τον έρωτα

θέατρο

Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό, Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Alhambra.

Μέσα από το Σεργιάνι του zappIT, πριν από μια σημαντική παύση, αυτή τη φορά για το θέατρο έρχομαι να σας παρουσιάσω ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που γράφτηκε στη γειτονική Τουρκία γνωρίζοντας παγκόσμια απήχηση και έρχεται για πρώτη φορά σε ελληνική σκηνή.

Ο λόγος για το έργο του Σαμπαχαττίν Αλί, «Η Μαντόνα με το γούνινο παλτό» το οποίο γράφτηκε λίγο πριν από τον τραγικό και μυστηριώδη θάνατο του, που επιλέγει να στήσει με έμπνευση η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη βασισμένη στη θεατρική απόδοση της Έφης Βενιανάκη. Μια ιστορία αγάπης για τρία πρόσωπα από τον Τούρκο συγγραφέα, ο οποίος κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες, που πρωτοδημοσιεύθηκε στα τουρκικά στις αρχές της δεκαετίας του 1940 χωρίς να σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, όμως, το εν λόγω έργο εξελίσσεται σε best seller στην γειτονική μας χώρα, γίνεται παγκοσμίως γνωστό και προκαλεί κύμα θερμής υποδοχής από Τύπο και κοινό.

«Η σκηνοθεσία επιχειρεί να φωτίσει τη συναισθηματική πορεία και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των τριών ηρώων, με στόχο να τονιστεί η ανεξέλεγκτη και αμφίσημη δύναμη του έρωτα. Μέσα σε ένα σύγχρονο παραστατικό περιβάλλον άχρονο, όπου η εποχή και ο τόπος λειτουργούν μόνο συνειρμικά, συμβολικά, ως μπακραουντ, η ιστορία ταξιδεύει στο χρόνο για να μας μιλήσει για τη μεταμορφωτική δύναμη του έρωτα αλλά και για την τεράστια δύναμή του να καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων. Άλλωστε οι ιστορίες είναι εκείνες που μας μυούν και σε μια κοινωνική στάση εν δυνάμει ανθρώπινη, αντιρατσιστική και βαθιά πνευματική» υπογραμμίζει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη στο σκηνοθετικό της σημείωμα.

Ένας συνεσταλμένος Τούρκος, ο οποίος δυσκολεύεται να βρει νόημα στη ζωή, φεύγει μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου για το Βερολίνο με σκοπό να μαθητεύσει στο εμπόριο αλλά και να ανακαλύψει τη ζωή. Όντας ερασιτέχνης ζωγράφος, εκεί στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, στα ενδιαφέροντα μέρη και μουσεία, στα περιβόητα καμπαρέ, θα γνωρίσει μια όμορφη Γερμανίδα καλλιτέχνη, η οποία θα του αλλάξει τη ζωή. Η σχέση τους θα μεταμορφώσει και θα στοιχειώσει και τους δύο για πάντα.

Στη σκηνοθετική της προσέγγιση, η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη γνωρίζει πως αποκλίνει σημαντικά από την πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που η ίδια φροντίζει να ακολουθεί με εντιμότητα τα τελευταία χρόνια στο θέατρο ρισκάροντας να περάσει με αμεσότητα μια ξεχωριστή ιστορία στον θεατή. Κατόρθωμα που της πιστώνεται ασφαλώς με μεγάλη επιτυχία μιας και, δίχως φαμφάρες καλλιτεχνικές και την σκηνική λιτότητα σε πρώτο πλάνο, επιτυγχάνει να επικοινωνήσει τον έρωτα και τις πληγές του απευθείας στην καρδιά του θεατή με μια σφιχτή, καλοκουρδισμένη και καθ’ όλα ποιοτική ροή στην ιστορία της.

Στη σκηνή φέρνουν νεανικό αέρα και ορμή ο Βασίλης Τριανταφύλλου , η Βίκυ Διαμαντοπούλου και ο Φώτης Καράλης, Οι τρεις ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν τους κεντρικούς ήρωες της ιστορίας ενώ μπλέκονται ψυχαναλυτικά σε ένα παιχνίδι ενηλικίωσης και ωρίμανσης. Ο κεντρικό ήρωας, τον οποίο και ντύνεται με στιβαρότητα και σεβασμό έξοχο προς την γραφή ο Βασίλης Τριανταφύλλου ξεκινάει την δική του Οδύσσεια με όπλο τον ρομαντισμό που έρχεται να βρει αποκούμπι σε εκείνην. Την εικόνα της οποίας ερμηνεύει η Βίκυ Διαμαντοπούλου προσδίδοντας με μέτρο χρώματα ευάλωτα και ρωγμές ευαισθησίας στην κινούμενη της κούκλα.

Στον ρόλο του αφηγητή, καθώς και θεατή της ιστορίας των δύο νέων, βρίσκεται ο Φώτης Καραλής που προσπαθεί με κίνηση εξαίσια να παραμερίσει τις όποιες ερμηνευτικές αδυναμίες, κάτι στο οποίο συμβάλλει τα μάλα η σκηνική προστασία της σκηνοθέτιδος.

Την πρωτότυπη μουσική που συνοδεύει την εναλλαγή σκηνών υπογράφει ο Κώστας Νικολόπουλος ενώ φέρει, ζωντανά, στη σκηνή ο μουσικός Ανδρέας Γυφτάκης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανήκουν στον Γιώργο Λιντζέρη ενώ την κίνηση και την χορογραφία επιμελείται η Ματίνα Κωστιάνη. Συμπερασματικά, λοιπόν, η «Μαντόνα με το γούνινο παλτό» αποτελεί μια καθ’ όλα ολοκληρωμένη πρόταση θεατρική με σφιχτή σκηνοθετική ματιά, καλοδουλεμένες ερμηνείες και κυρίως μια υπέροχη ιστορία αγάπης που αξίζει να παρακολουθήσετε.