Θέατρο: Σεργιάνι με την Mamma Mia όταν οι Γείτονες στήνουν Μεγάλη πλεκτάνη

θέατρο

Το θέατρο πρωταγωνιστεί ξανά στο zappIT.

Οι καλοκαιρινές παραστάσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και το θέατρο ανθεί, ευτυχώς, ξανά τόσο στους θερινούς χώρους της Αττικής όσο και ευρύτερα ανά την Ελλάδα όπου πολλές περιοδείες έχουν αρχίσει το ταξίδι τους. Σήμερα ερχόμαστε μέσα από το zappIT με προτάσεις κωμικές και χαρούμενες που αξίζει να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας και να… συναντήσετε προσεχώς σε επόμενο τους σταθμό!

Mamma Mia, των Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus & Catherine Johnson
Πέμπτη με Κυριακή στο City Garden Theater

Θαρρώ πως δεν είμαστε λίγοι όσοι έχουμε συνδυάσει τα καλοκαίρια μας με χαμόγελα, δυνατή μουσική, πολύ χορό και βεβαίως έρωτες! Στοιχεία που πρωταγωνιστούν δηλαδή σε ένα από τα πλέον διάσημα και feel good musical το οποίο αναδεικνύουν τα ομορφότερα τραγούδια των ABBA και παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι η Θέμιδα Μαρσέλλου.

Ο λόγος για το Mamma Mia, το πολυβραβευμένο μιούζικαλ που έχουν λατρέψει εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζεται στη σκηνή μεταμορφώνοντας την κυριολεκτικά σε… δροσερή καλοκαιρινή πλατεία ελληνικού νησιώτικου χωριού! Σε αυτό οικοδέσποινα είναι Donna Sheridan την οποία ντύνεται η Νάντια Κοντογεώργη, η οποία ολοένα και ωριμάζει σκηνικά και την χαίρεσαι σε αυτό ακριβώς το είδος. Υπέροχη ερμηνεύτρια, τόσο φωνητικά όσο και στην πρόζα, αλωνίζει την (μεγάλη) σκηνή του City Garden Theater και σε κάνει με ευκολία σαν θεατή να μην θέλεις να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω της.

Για όσους, λίγους, δεν γνωρίζουν την ιστορία έχουμε σε πρώτο πλάνο την κόρη της Donna, Sophia, που ετοιμάζεται να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της αλλά αισθάνεται την βαθιά ανάγκη να ανακαλύψει την άγνωστη ταυτότητα του πατέρα της. Διαβάζοντας κρυφά το νεανικό ημερολόγιο της μητέρας της, λοιπόν, το κορίτσι καταλαβαίνει ότι έχει 3 πιθανούς μπαμπάδες τους οποίους και καλεί στο γάμο της για να μάθει ποιος είναι ο αληθινός!

Τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο στο Γαλάτσι έρχονται να πλημμυρίσουν οι απολαυστικές, διαχρονικές μουσικές των ABBA συνοδευόμενες από τους προσαρμοσμένους στα ελληνικά στίχους δια χειρός Θέμιδας Μαρσέλλου. Η σκηνοθέτης έχει βάλει όλο το μεράκι και τον ενθουσιασμό της σε αυτό το εγχείρημα και ουδείς δυσκολεύεται να το διακρίνει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο (συναυλιακό) λεπτό της καλοκουρδισμένης παράστασης.

Πλάι στη Νάντια Κοντογεώργη βρίσκονται πολλοί και αγαπημένοι ηθοποιοί παρουσιάζοντας την πιο… party (αν μπορώ να φτιάξω έναν τέτοιον όρο) εκδοχή τους! Σε υπέροχη στιγμή ο αγαπητός φίλος Γιώργος Χρανιώτης, η Ντορέττα Παπαδημητρίου, ο Ιβάν Σβιτάιλο, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης διασκεδάζουν όλοι με τρόπο ουσιαστικό την συμμετοχή σε αυτό το λαμπερό μιούζικαλ.

Στο νεαρό ζευγάρι που… οδεύει προς τον γάμο συναντάμε την Αφροδίτη Λιάντου, στην πρώτη μα πολύ φρέσκια θεατρική της συμμετοχή, καθώς και τον έξοχο φωνητικά Ίαν Στρατή! Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που θα σας συνεπάρει με την δροσιά της…

Οι γείτονες από πάνω, του Cesc Gay
Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Μια κωμωδία χάρμα, να την πιεις πραγματικά στο ποτήρι, που δυστυχώς δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω τον χειμώνα αλλά ήρθε το καλοκαίρι να με αποζημιώσει με την ανανεωμένη της διανομή. Ο λόγος για τους «Γείτονες από πάνω» του Ισπανού συγγραφέα Σέσκ Γκεϊ που μιλάει με τόσο ενδιαφέρον τρόπο για θέματα που όλους μας  αφορούν. Μακροχρόνιες σχέσεις, επικοινωνία ζευγαριών, αναζωπύρωση της αγάπης αλλά και του σεξ!

Έχοντας εστιάσει στις λεπτές γραμμές του κειμένου που «σπάει» συνεχώς και εναλλάσσει γλυκά την χιουμοριστική ροή με τα πιο ουσιαστικά μηνύματα, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας κουρδίζει στην εντέλεια την ερμηνευτική του ομάδα που μοιάζει σαν… έτοιμη από καιρό (αν και ξεκίνησε μόλις πριν λίγες μέρες το ταξίδι της περιοδείας της). Ο θεατής συνδέεται και συμπαρασύρεται αμέσως με τους ήρωες στη σκηνή καθώς η ισπανική πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από την αντίστοιχη σύγχρονη νεοελληνική και ο γείτονες πάνω… κάτω είναι και οι δικοί μας!

Ως προς την ιστορία, όμως, έχουμε στον έναν όροφο τον Επαμεινώνδα Ζαχαρία Μπέκο και την σύζυγο του, η Άννα Μαρία Πετροχείλου Μπέκου που είναι παντρεμένοι 15 και πλέον χρόνια και βάλε. Ο γάμος τους βιώνει μεγάλη κρίση και η σχέση μοιάζει να είναι αιχμάλωτη στην ρουτίνα αυτών των χρόνων. Όταν όμως εκείνη,αποφασίζει να καλέσει τους από πάνω σε finger food dinner για να γνωριστούν καλύτερα όλα έρχονται, μαγικά, στο προσκήνιο!

Ο Αντωνίκος και η Γεωργιάννα είναι ένα ιδιαίτερο ζευγάρι με απελευθερωμένο lifestyle, απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής όπως απολαμβάνουν και το σεξ αχόρταγα και με πολύ ανοιχτό μυαλό! Τα βογγητά και οι αναστεναγμοί πάθους που ακούγονται σχεδόν κάθε βράδυ από το διαμέρισμα τους, όμως, αποτελούν άλλη μια αφορμή έντασης για τον Επαμεινώνδα και την Άννα Μαρία που βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη ερωτική κατάσταση.

Δυο ζευγάρια εξαιρετικής σκηνικής χημείας, ο Δημήτρης Σταρόβας με την Νικολέττα Καρρά από την μια και ο Γιώργος Κοψιδάς με την πολύ αγαπημένη φίλη Σοφία Μανωλάκου από την άλλη κατανοούν και απολαμβάνουν πλήρως τους ρόλους τους και αυτό… περνάει με ορμή στον θεατή! Όλοι φέρνουν γοητευτικά στα πρόσωπα που υποδύονται τις ρωγμές που αυτά κουβαλούν, τηρώντας τα μέτρα και τα όρια που το κείμενο ορίζει, ενώ την παράσταση προλογίζει ένας ακόμα πιο πάνω γείτονας! Ο Θάνος Μπίρκος που έρχεται ως ιδανικός Ναπολέων Δωμαπάρτης για να μοιραστεί το πιο direct μήνυμα, όπως επιβάλει η εποχή, για την κανονικότητα της διαφορετικότητας και το δικαίωμα όλων στο δικαίωμα.

Η μεγάλη πλεκτάνη, του Jordi Galceran
Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Μοραλέχα, πλούσιο προάστιο της Μαδρίτης. Ο Ισίδρο Γκαλιάνα, μέχρι πρόσφατα Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας και υπόλογος ενός εξωφρενικού σκανδάλου περί χρηματισμού, είναι έτοιμος να εκπληρώσει την τελευταία του επιθυμία πριν αυτοκτονήσει. Να κάνει σεξ με μια πόρνη. Όταν όμως ξαφνικά χτυπάει το κουδούνι και εμφανίζεται μπροστά του η εκρηκτική Βισέντα, για να ελέγξει τη διαρροή αερίου στη βίλα του, τα σχέδια του για αυτοκτονία και σεξ πάνε περίπατο.

Ένας διεφθαρμένος υπουργός. Μια υπάλληλος της εταιρίας φυσικού αερίου με οικογενειακά προβλήματα. Ένα call girl με άποψη. Ένας ανάπηρος πατέρας και ένας άντρας αίνιγμα. Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πολύ περισσότερα στην πανέξυπνη Fuga του Jordi Galceran. Έργο που έχει αγαπηθεί, και δικαίως, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με αρκετά ανεβάσματα σε Αθηναϊκές σκηνές.

Αυτή την φορά, όμως, ο Σταύρος Στάγκος επιλέγει να ασχοληθεί με το εν λόγω σπαρταριστά ανατρεπτικό κείμενο με μια πιο καλοκαιρινή διάθεση, καθώς και το κοινό ανυπομονεί να γελάσει αυτό το καλοκαίρι, έχοντας μια έξοχη ερμηνευτική ομάδα στο πλάι του. Αξίζει να σημειωθεί δε πως σε αυτή την πολύ ιδιαίτερη κωμωδία, τίποτα δεν είναι όπως αρχικά φαίνεται! Όλα ξεκινούν από ένα πολιτικό σκάνδαλο αλλά οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη με αποτέλεσμα ο θεατής να μην διακρίνει με ευκολία ποιος είναι τελικά ο απατεώνας και ποιος κινεί τα νήματα της υπόθεσης.

Στον κεντρικό ρόλο του Ισίδρο Γκαλιάνα βρίσκουμε τον εκλεκτό Λεωνίδα Κακούρη, ο οποίος αποφασίζει ολόσωστα να φύγει από τον τηλεοπτικό Δούκα (που το κοινό αγάπησε για τρία συνεχή χρόνια) και να δώσει όλο του το κέφι στον σύνθετο αυτόν ήρωα. Πλάι στη σκηνή έχει την Δήμητρα Ματσούκα, ως Βισέντα, που επίσης μοιάζει να βουτά επιτυχώς σε πιο μακρινά της θεατικά νερά, τον έμπειρο (και δη στο συγκεκριμένο έργο) Χάρη Γρηγορόπουλο, την σκηνικά γοητευτική Κατερίνα Νικολοπούλου και τον Θανάση Πατριαρχέα.

Σε συνέχεια του Δανείου, της Μεθόδου Γκρόνχολμ και άλλων βραβευμένων κειμένων του Jordi Calceran δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να απουσιάζει η Μεγάλη Πλεκτάνη και δη σε αυτό το ανέβασμα από την θεατρική σας ατζέντα, φίλοι!