Θέατρο: Σεργιάνι με την Μαιρούλα και ένα μαύρο κουτί στον γυάλινο κόσμο

Θέατρο

Το θέατρο πρωταγωνιστεί και πάλι εδώ στο zappIT.

Για μία ακόμα φορά, στην αρχή της νέας εβδομάδας μέσα από το zappIT, ερχόμαστε να σας παρουσιάσουμε προτάσεις για το θέατρο που αξίζει να συμπεριλάβετε στην ατζέντα της θέασης σας. Παραστάσεις που σίγουρα θα σας προσφέρουν τροφή για σκέψη και συζήτηση.

Γυάλινος Κόσμος, του Τενεσί Ουίλιαμς
Τετάρτη με Κυριακή στο θέατρο Αλκυονίς

Ακριβώς όπως δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή προβολή επιλέγει ο Γιώργος Νανούρης να φέρει εκ νέου την υπέροχη ιστορία του Ουίλιαμς στη σκηνή με τέσσερις σπουδαίους ερμηνευτές.

Ο λόγος για την Άννα Μάσχα,  τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, την Λένα Παπαληγούρα και τον Αναστάση Ροϊλό σε μια συνθήκη όπου δεν μπορούν να αγγίξουν ο ένας τον άλλο μα ζωντανεύουν τους ήρωες ενός από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Μια ιστορία ποιητικής πνοής και βαθιάς ανθρώπινης ευαισθησίας, όπου ο κόσμος της σκληρής πραγματικότητας συμπλέκεται με την εύθραυστη ομορφιά της φαντασίας και του ονείρου. Ο Τομ θυμάται στιγμές  της οικογενειακής του ζωής.  Η πληκτική δουλειά σε μια αποθήκη υποδηματοποιίας, έχει συνθλίψει τα  όνειρά του.  Η Λόρα, η αδερφή του,  αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής βρίσκοντας καταφύγιο σε έναν μικρόκοσμο από γυάλινα ζωάκια. Παράλληλα, η μητέρα τους Αμάντα ελπίζει πως τα παιδιά της θα ζήσουν όπως η ίδια δεν κατάφερε ποτέ. Ο Τζίμ, ένας επισκέπτης στον οποίο στηρίζουν όλες τις ελπίδες τους,  θα τους απογοητεύσει.

Σαφώς μια πρόταση που χρήζει προσοχής και αξίζει να συμπεριληφθεί στην ατζέντα σας. Ευφυής σκηνοθετική προσέγγιση, με απόλυτο σεβασμό στο κλασικό και την μαγεία του κειμένου που συναντάει αψεγάδιαστες ερμηνείες των πρωταγωνιστών της.

Το μαύρο κουτί, του Γιώργου Ηλιόπουλου
Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Αργώ

Μια διαχρονική και τόσο επίκαιρη ιστορία, έναν καθρέφτη που μας δείχνει τις διαδοχικές όψεις του εαυτού μας και της ίδιας μας της ζωής δια χειρός Γιώργου Ηλιόπουλου αναλαμβάνει να τοποθετήσει στη σκηνή του φιλόξενου θεάτρου ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης.

Στο κέντρο του έργου βρίσκεται η βαθιά σχέση του πατέρα και του γιού. Ο Πέτρος είναι ένα επιτυχημένο μεγαλοστέλεχος που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Πάνω στην αποκορύφωση της καριέρας του, όμως,την ώρα που βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της πολυπόθητης επιτυχίας, αναγκάζεται να επιστρέψει στην απομακρυσμένη γενέτειρα. Σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό πλάι στον πατέρα του που πεθαίνει. Η επιστροφή θα τον φέρει αντιμέτωπο με φοβίες και φαντάσματα του παρελθόντος.

Ένα παρελθόν γεμάτο μυστικά, που αναδύεται ξανά μέσα από ένα «μαύρο κουτί» όπου οι ψευδαίσθησεις, τα όνειρα και οι εφιάλτες εναλλάσσονται μανιωδώς οδηγώντας τον στα όρια της παράνοιας. Η μεγάλη σύγκρουση, δε, με τον πατέρα του θα οδηγήσει είτε στην καταστροφή είτε στην λύτρωση του.

Ξεχωριστή στιγμή για τον αγαπητό φίλο Γεράσιμο Μιχελή, ο οποίος κατορθώνει να «ντυθεί» έναν ήρωα ακραίο, σκληρό μα και πληγωμένο με δουλεμένες λεπτομέρειες και μεράκι στα χρώματα που εκείνος έχει. Πλάι του, ο Ευθύμης Μπαλαγιάννης ερμηνεύει τον κεντρικό ήρωα τον οποίο και περιστοιχίζουν σε όμορφες σκηνικές στιγμές η Ειρήνη Καζάκου, η Κωνσταντίνα Βαρβαρήγου και η Νίνα Έππα.

Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α, της Λένας Κιτσοπούλου
Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Ζήνα

Το συγκεκριμένο έργο πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από σχεδόν δέκα χρόνια για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό με μεγάλη επιτυχία.

Ύστερα από μια κρίση και πολλά κύματα πανδημίας, η σκηνοθέτης Δήμητρα Δερμιτζάκη επιλέγει να φέρει στη σκηνή στη γυναίκα μια άλλη ηρωίδα την οποία «ντύνεται» με αγάπη η Κίττυ Παϊτατζόγλου που βρίσκεται σε μια πολύ ώριμη στιγμή της. Η ηρωίδα, σήμερα, καλείται να διασχίσει πολλές φορές την απόσταση από το σαλόνι ως την κουζίνα της, να χτυπηθεί κάτω για τον έρωτα αλλά και να χτυπήσει αλύπητα όποιον… influencer της πει τους δέκα καλύτερους τρόπους για να ζήσει. Σε στιγμές μοιάζει να είναι εύφλεκτη, να ταράζεται «για το τίποτα» και να φουσκώνει σαν τον ελληνικό στο μπρίκι της.

Σαν μια ηρωίδα που έρχεται να μιλήσει ενοχλητικά μα αληθινά στο αυτί του θεατή για την ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, στην Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α αντικατοπρίζεται μια μαγική εικόνα για όλους εκείνους οι οποίοι φοβούνται την φθορά.