Θέατρο: Σεργιάνι με μια άλλη Ελένη Ζιώγα στην ενηλικίωση της Αλίκης

θέατρο

Αλίκη, Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Bios.

Μια πρόταση για το θέατρο ειδικού, εναλλακτικού θα τολμήσω να εκφράσω, ενδιαφέροντας σας φέρνω σήμερα εδώ μέσα από το Σεργιάνι του zappIT αγαπητοί μου φίλοι. Ο λόγος για μια διαφορετική «Αλίκη» του Λιούις Κάρολ την οποία παρουσιάζει ο Γρηγόρης Χατζάκης στην κεντρική σκηνή του Bios με ερμηνεύτρια την εκλεκτή Ελένη Ζιώγα.

Η Αλίκη βρίσκεται πια στη δύση της ζωής της και αφηγείται στους θεατές την περιπέτεια που είχε ζήσει ως κοριτσάκι. Τον «μαγικό κόσμο των θαυμάτων» που είχε επισκεφθεί όταν αποφάσισε να ακολουθήσει ένα βιαστικό κουνέλι, με γιλέκο και ρολόι, στην κουνελότρυπά του. Έναν κόσμο που φαίνεται να την ακολουθεί ακόμα, στην προσπάθειά της να συμβιβαστεί με τις επιταγές της πραγματικότητάς της. Η διαχρονική ηρωίδα μεγαλώνει και μικραίνει αλλά κυρίως μεγαλώνει.

Η δημοφιλής ηθοποιός και ο ταλαντούχος σκηνοθέτης επιλέγουν να διαβάσουν αλλιώς και κατ’ επέκταση να μας παρουσιάσουν το λογοτεχνικό αριστούργημα του Λιούις Κάρολ, «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» σε μία πολυμεσική παράσταση μαγικού ρεαλισμού η οποία και φωτίζει δεξιοτεχνικά θεμελιώδη ερωτήματα μέσα από το πρίσμα μιας αέναης αναζήτησης στον χωροχρόνο της ύπαρξης.

Στην πλέον ώριμη καλλιτεχνική του στιγμή, μιας και έχω παρακολουθήσει πλήθος σκηνικών του αποτελεσμάτων, ο Γρηγόρης Χατζάκης κατορθώνει να στήσει εκ του μηδενός σε μια απαιτητική βιομαχανική αίθουσα μια ιστορία σκοτεινή με προεκτάσεις στο μακρινό παρελθόν και τα μικράτα της γνωστής μας ηρωίδας που φτάνουν όμως μέχρι τις βαθιές της αναζητήσης στην ενηλικίωση της. Με συνοδοιπόρους την Δανάη Χατζάκη που υπογράφει το σκηνικό, την Χλόη Αληγιάννη που επιμελήθηκε την κίνηση και την Λίλα Νόβα που είναι υπεύθυνη για τα κοστούμια, ο σκηνοθέτης μοιάζει να γνωρίζει απόλυτα την γραμμή την οποία επιθυμεί να ακολουθήσει, μέσα από μια σφιχτή και καθ’ όλα καθαρή σκηνοθεσία, που ευτυχεί να ακολουθηθεί από την έμπειρη πρωταγωνίστρια.

Ο λόγος για την Ελένη Ζιώγα, η οποία τολμά να βουτήξει σε ένα ερμηνευτικό ρίσκο και να αναδυθεί με γοητευτική επιτυχία. Σε ένα πρότζεκτ σίγουρα μακριά από όσα την έχουμε παρακολουθήσει θεατρικά τα τελευταία χρόνια, η ηθοποιός αποδεικνύει πως έχει ποικίλα εφόδια στην καλλιτεχνική της φαρέτρα και αφήνεται στην παρουσίαση μεγάλου μέρους αυτών στην εξιστόρηση της συγκεκριμένης ιστορίας στον… μαγικό κόσμο της Αλίκης.

Ειδική μνεία, δε, δεν θα μπορούσα να αμελήσω να κάνω στην μουσική του Βύρω Κατρίτση και τον ηχητικό σχεδιασμό του Ξενοφώντα Λουκιανού που ενισχύουν εξίσου το εξαίσιο σκηνικό αποτέλεσμα. Μια παράσταση που θα συστήσω σε όσους αγαπούν το διαφορετικό στο θέατρο!