Θέατρο: Σεργιάνι με έναν συλλέκτη που φέρνει δώρο γενεθλίων στη Ρίτα

Θέατρο

Το θέατρο πρωταγωνιστεί και πάλι εδώ στο zappIT.

Το καλοκαίρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το θέατρο, θέλω να πιστεύω, έχει μια εκ των πρώτων θέσεων στις επιλογές για εξόρμηση. Τόσο στους θερινούς χώρους της Αττικής όσο και ευρύτερα ανά την Ελλάδα όπου πολλές περιοδείες συνεχίζουν το ταξίδι τους.

Σήμερα ερχόμαστε μέσα από το zappIT με προτάσεις για κάθε προτίμηση που αξίζει να συμπεριλάβετε προσεχώς στο πρόγραμμα σας!

Ο συλλέκτης, του Τζον Φόουλς
Παρασκευή και Σάββατο στο θέατρο Αθηνά

Για πέμπτη χρόνια φέρνει ο Αλέξανδρος Κοέν το καθηλωτικό μυθιστόρημα του Φόουλς στη σκηνή του πλήρως ανακαινισμένου θεάτρου Αθηνά σε μια παράσταση με έντονο το στοιχείο του ψυχολογικού θρίλερ και πρωταγωνιστές τον Αργύρη Αγγέλου και την Ιωάννα Πηλιχού.

Στην πιο ώριμη ερμηνευτική τους στιγμή και οι δυο καλλιτέχνες προσφέρουν ένα εξαίσιο σκηνικό πάντρεμα στους ρόλους του θύτη και του θύματος ενώ ο θεατής επιχειρεί να ταυτιστεί άλλοτε με το καλό και άλλοτε με το κακό. Καθώς οι λεπτές γραμμές που τα διαχωρίζουν βαδίζονται έξοχα από τους δυο ηθοποιούς στις ρωγμές των ηρώων τους μέχρι το τελευταίο λεπτό. Με έμφαση στην ορθή απόδοση του λόγου, στο οποίο κείμενο επέλεξε να κάνει και τη μετάφραση, ο Αλέξανδρος Κοέν στήνει με ένταση και σασπένς έναν ατμοσφαιρικό… χορό για δυο! Ένα ψυχογράφημα χαρακτήρων προκλητικό που πραγματεύεται το θέμα της άσκησης εξουσίας και της σωματική – μα και νοητικής – ελευθερίας.

Ο Κλεγκ είναι ένας ανήσυχος και φιλόδοξος νεαρός ταπεινής καταγωγής, που έχασε τους γονείς του μικρός, μεγάλωσε με μια θεία του και την ανάπηρη κόρη της και δεν κατάφερε ποτέ να ενταχθεί κοινωνικά. Μοναδική του διέξοδος η συλλογή πεταλούδων. Όταν θα κερδίσει ένα λαχείο, όμως, έρχεται η ώρα να απαγάγει και να φυλακίσει για έναν μήνα τη Μιράντα. Μια νεαρή φοιτήτρια Καλών Τεχνών την οποία επιθυμεί, συνειδητά ή ασυναίσθητα, να συμπεριλάβει στη συλλογή του. Σαν μια λαμπερή πεταλούδα που στέκει στο «κλουβί» της μιας και με κανέναν άλλον τρόπο δεν θα καταδεχόταν ούτε να τον κοιτάξει.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του Γιάννη Αρβανίτη ενώ οι επιβλητικοί φωτισμοί του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου. Μια παράσταση που σίγουρα θα σας βάλει σε σκέψεις μετά τη θέαση της…

Δώρο Γενεθλίων, του Ray Cooney
Παρασκευή με Τρίτη στο θερινό θέατρο Λαμπέτη

Καλοκαίρι στην πόλη και ο Βασίλης Θωμόπουλος φροντίζει να το κάνει άκρως ενδιαφέρον στήνοντας στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη μια ξεκαρδιστική κωμωδία δια χειρός του μετρ του είδους Ray Cooney. O λόγος για το Δώρο Γενεθλίων!

Τι θα κάνατε αν γυρίζατε από το γραφείο τη βραδιά των γενεθλίων σας και ανακαλύπτατε ότι είχατε πάρει λάθος χαρτοφύλακα στο τρένο με 1.735.000 £ σε μεταχειρισμένα χαρτονομίσματα;

Σε μια καλοκουρδισμένη στις λεπτομέρειες παράσταση, με γρήγορους ρυθμούς και πολλές ανατροπές, στη σκηνή απολαμβάνουμε μια ομάδα ηθοποιών που μοιάζει να απολαμβάνει την ιστορία που εξιστορεί στο κοινό. Μπροστάρηδες σε αυτό το εγχείρημα είναι ο Γεράσιμος Γεννατάς, η Μαριάννα Τουμασάτου και ο Μάριος Αθανασίου ενώ ξεχωρίζουν επίσης ο Βίκτωρας Πέτσας που «ντύνεται» με ορμή έναν διεφθαρμένο αστυνομικό και η εκρηκτική Μαριλένα Ράδου που με μπρίο και ενθουσιασμό μας συστήνει την σύζυγο του Vic, Betty!

Ως προς την ιστορία, όμως, ο Henry Perkins αποφασίζει να πετάξει… με τον πλούσιο νέο του χαρτοφύλακα στην ηλιόλουστη Ισπανία με τη σύζυγό του Jean και τους καλύτερους φίλους του, Vic και Betty. Το τι θ’ ακολουθήσει δεν λέγεται! Η γυναίκα του αρχίζει να πίνει, ο καλύτερός του φίλος συλλαμβάνεται, ένας αδερφός βρίσκεται ξαπλωμένος στο νεκροτομείο, ένας άλλος αδελφός μεταναστεύει στην Αυστραλία, ένας ταξιτζής φεύγει από το σπίτι του, δύο αστυνομικοί τον κυνηγούν με μανία, ένας Ολλανδός δολοφόνος βρίσκεται με σπασμένο πόδι και… το μπέρδεμα δεν έχει τελειωμό!

Μια κωμωδία διασκεδαστική, καλοκαιρινή και ανάλαφρη να την… πιεις πραγματικά στο ποτήρι σαν την κρύα μπύρα που θα απολαύσεις από το μπαρ του θεάτρου στη θέαση της!

Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα, του Willy Russell
Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα

Έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία χρόνων στον Θανάση Κουρλαμπά, ο οποίος με έχει τιμήσει πολλάκις και στο ραδιοφωνικό Σεργιάνι, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί σε αυτή την καλοκαιρινή ατζέντα η «Ρίτα» του. Η ρομαντική κωμωδία του Willy Russell που έχει αγαπηθεί θερμά από το ελληνικό κοινό, έχοντας ανέβει επανειλημμένως με επιτυχία, η οποία μιλάει για την παντοτινή μάχη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Από την μια πλευρά συναντάμε έναν καθηγητή πανεπιστημίου με ιδιαίτερη αγάπη για το αλκοόλ. Από την άλλη μία νεαρή κομμώτρια που, θέλοντας να αλλάξει τη ζωή της, αναζητά τη γνώση και θέλει να τα μάθει όλα! Δύο άνθρωποι από διαφορετικούς κόσμους που συναντιούνται – ίσως τυχαία ίσως όμως και όχι – για να αλλάξουν τελικά ο ένας τη ζωή του άλλου ολοκληρωτικά. Το ερώτημα που δημιουργείται ωστόσο είναι το εξής.

Ποιος εκπαιδεύει ποιον, αλήθεια, σε αυτό το ξεχωριστών ισορροπιών σκηνικό ταξίδι;

Σε αυτό το ανέβασμα, ο Θανάσης Κουρλαμπάς αποφασίζει να αναλάβει διπλό ρόλο καθώς υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης. Πλάι του βρίσκεται η Αμαλία Νίνου, η οποία ωριμάζει χρόνο με τον χρόνο και κατορθώνει να κλέβει γοητευτικά το βλέμμα του θεατή. Οι δυο τους αποτελούν ένα ιδιαίτερο ζευγάρι που αφηγείται με τρόπο απλό και άμεσο, με αλήθεια δηλαδή, την ιστορία του «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα». Δίχως περιττά περιτυλίγματα και σκηνοθετικές φανφάρες, ο Θανάσης Κουρλαμπάς στήνει με αγάπη την παράσταση βασισμένος στον λόγο και «ντύνεται» τον ήρωα του με τρόπο ζηλευτό. Ρωγμές από έρωτα, αλκοόλ μα και εσωτερικό πόνο τον σκιαγραφούν από την αρχή ως το κλείσιμο του ταξιδιού.

Μια παράσταση που για πολλούς λόγους, κυριότερος η τρυφερή ψυχαγωγία που θα σας προσφέρει, θα συστήσω να συναντήσετε σε κάποιον από τους επόμενους σταθμούς. Είτε εκτός των Αττικών τειχών είτε εντός, όταν επιστρέψει σύντομα, στον κήπο του Χυτηρίου.