Θέατρο: Σεργιάνι με ανάλαφρη, κωμική διάθεση στους κεντρικούς δρόμους της Γαλλίας… Μη σου τύχει

θέατρο

Μη σου τύχει, από Τετάρτη έως Κυριακή στο θέατρο Αθηνών.

Μια ακόμη κωμικού χαρακτήρα πρόταση για το θέατρο έρχομαι να σας φέρω σήμερα εδώ, μέσα από το Σεργιάνι του zappIT, αγαπητοί μου φίλοι. Ο λόγος για την γαλλική κωμωδία του Francis Veber, με τίτλο «Μη σου τύχει» που αποφασίζουν να ανασκευάσουν ορθώς ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας για να παρουσιαστεί στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών.

Το «L’ Emmerdeur» πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στις γαλλόφωνες και αγγλόφωνες σκηνές, όπου έχει ανέβει δυο φορές από τον Kenneth Branagh. Επίσης, έχει διασκευαστεί πέντε φορές για τον κινηματογράφο με πιο γνωστές την αμερικάνικη εκδοχή του Billy Wilder με τον Jack Lemmon και τον Walter Matthau και την γαλλική με τον Jacques Brel και τον Lino Ventura.

Δυο ξένοι. Δύο διπλανά δωμάτια ξενοδοχείου. Ένας απατημένος σύζυγος. Ένας επαγγελματίας δολοφόνος. Ο ένας θέλει να αυτοκτονήσει. Ο άλλος θέλει απλά να εκτελέσει… την δουλειά του. Μια οποιαδήποτε μέρα θα τα είχαν καταφέρει και οι δύο. Όχι όμως σήμερα. Γιατί σήμερα, όλα θα τους πάνε στραβά…

Στη σκηνή του θεάτρου Αθηνών παρακολουθούμε μια καλοδουλεμένη φάρσα, στημένη με έμπνευση και κέφι από τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια, η οποία διακρίνεται πρωτίστως για τον σφιχτό της ρυθμό και τις όμορφες στο σύνολο ερμηνευτικές προσπάθειες. Από τη μια είναι ιδιαιτέρως γοητευτικό το κεντρικό δίδυμο των ανδρών πρωταγωνιστών, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Χριστόδουλος Στυλιανού, μιας και είναι εμφανές πως έχουν δουλέψει και απολαμβάνουν και οι δύο τις πτυχές των ηρώων που υποδύονται με τον δεύτερο να διατηρεί μια υποδειγματική ισορροπία καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

Ισχυρή σύμμαχος των δυο, η Ελένη Καρακάση που αποτελεί κατ’ εμέ ίσως την ωραιότερη νότα της εν λόγω παράστασης με την εμπειρία και την κωμική της φινέτσα. Επίσης, η Τάνια Τρύπη γνωρίζει καλά το μονοπάτι που καλείται να βαδίσει με την ηρωίδα της σε αντίθεση με την έτερη πρωταγωνίστρια, την Ευγενία Ξυγκόρου την οποία χαρακτηρίζει μια σκηνική ανωριμότητα προσφέροντας μια μονοδιάστατη ερμηνεία. Τέλος, η Νίνα Φώσκολου συμπληρώνει με μια δροσερή φόρα σαν αστυνομικός την ερμηνευτική ομάδα.

Το καλαίσθητο και πλήρως λειτουργικό σκηνικό φέρει την υπογραφή του Γιώργου Γαβαλά, η μετάφραση ανήκει στον Αντώνη Γαλέο ενώ την μουσική επιμελείται ο Δημήτρης Καμαρωτός και την κίνηση η Έλενα Γεροδήμου.

Πλήρως δικαιολογημένη θαρρώ η πολύ δυναμική αρχή της συγκεκριμένης δουλειάς, ως προς την ανταπόκριση του κοινού, μιας και επιτυγχάνει κάτι πολύ ενδιαφέρον και εν μέρει επιθυμητό, κάθε φορά που το συναντώ σε κεντρικά θέατρα. Ένα εμπορικότερο του ποιοτικού και ποιοτικότερο του εμπορικού αποτέλεσμα, το οποίο ασφαλώς και προσφέρει ένα όμορφο δίωρο στον θεατή που θα την επιλέξει προσεχώς για την θεατρική του εξόρμηση.