Θέατρο: Σεργιάνι άκρως συμπαντικό συναντώντας την ανθρώπινη ψυχή

θέατρο

Άκρως Συμπαντικό, Πέμπτη έως Κυριακή στο Σύγχρονο θέατρο.

Μια καθ’ όλα διαφορετική μα… άκρως ενδιαφέρουσα και συμπαντική πρόταση για το θέατρο έρχομαι να σας φέρω αυτή τη φορά, αγαπητοί φίλοι, μέσα από το Σεργιάνι του zappIT. Ο λόγος για την πολυβραβευμένη μαύρη κωμωδία της Charlotte Jones που επιλέγει να στήσει με έμπνευση και αγάπη η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στη σκηνή έχοντας μια εξαίσια ερμηνευτική ομάδα, όπως άλλωστε συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, στο πλευρό της.

Ο λόγος για το έργο «Humble Boy», Άκρως Συμπαντικό κατά το ελληνικό ανέβασμα, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ανατροπές και οι εναλλαγές συναισθημάτων ενώ αναδεικνύεται η ομορφιά των ανθρώπινων σχέσεων καθώς και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι έξι ήρωες συναντιούνται σ’ έναν ολάνθιστο κήπο όπου εγκλωβίζονται σαν τις μέλισσες σ’ έναν ιστό αράχνης από τον οποίο πασχίζουν να ελευθερωθούν. Δεν έχουν όμως πολύ χρόνο παρά μονάχα… ως το τέλος του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ιστορία, λοιπόν, ο βιολόγος και μελισσοκόμος πατέρας Τζιμ Χαμπλ πεθαίνει αρχές καλοκαιριού. Ο μοναχογιός του και αστροφυσικός ερευνητής του Κέιμπριτζ, Φίλιξ αφήνει στην άκρη τις μελέτες και επιστρέφει στο πατρικό του για την κηδεία. Η σχέση του με τη μητέρα του, Φλώρα είναι όμως διαλυμένη και οι ακατάπαυστες διαφωνίες τους συνεχίζονται ακόμη πιο έντονα λόγω του πένθους. Η Μέρσι, φίλη της Φλώρα, προσπαθεί μάταια να κρατήσει τις ισορροπίες ενώ το ήδη φορτισμένο τοπίο έρχονται να ταράξουν ο επιχειρηματίας Τζορτζ μαζί με την η κόρη του, Ρόζι. Όλα αυτά εκτυλίσσονται στον ανθισμένο κήπο του σπιτιού των Χαμπλ τον οποίο φροντίζει ένας παράξενος κηπουρός.

Έχοντας την επιμέλεια τόσο της μετάφρασης όσο βεβαίως και της σκηνοθεσίας, η Κωνσταντίνα Νικολαϊδη αποφασίζει να διαβάσει εις βάθος το πρωτότυπης ροής έργο της Jones και να αναδείξει κάθε του πτυχή μέσα από τους έξι ικανότατους ερμηνευτές της. Εγχείρημα εξαιρετικά επιτυχημένο, θα ομολογήσω, μιας και κατορθώνει να περάσει ομαλότατα στον θεατή όλη την ιστορία, φωτίζοντας ορθά τις εναλλαγές της και δίνοντας λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου ανεβάσματος στην πλούσια φετινή θεατρική σεζόν.

Στη σκηνή συναντάμε τον Κώστα Καζανά, την Μπέσσυ Μάλφα, τον Μιχάλη Μαρκάτη και την Φωτεινή Ντεμίρη να απολαμβάνουν εμφανώς την καλλιτεχνική τους αυτή στιγμή και να ντύνονται με θέρμη τους ρόλους του. Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής και η Τζούλι Τσόλκα, όμως, κατορθώνουν κατ’ εμέ να κλέβουν επανειλημμένως και εύλογα το βλέμμα του θεατή επιτυγχάνοντας μεμονωμένα έξοχα χρώματα στις ερμηνείες τους και συνδυαστικά να δημιουργούν μια αξιομνημόνευτη και σπανίζουσα, ομολογουμένως, σκηνική χημεία.

Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Γιάννης Οικονόμου, τα σκηνικά η Μαρία Φιλίππου ενώ τα κοστούμια ανήκουν στη Μαντώ Ψυχουντάκη. Εν κατακλείδι, μια πλήρης και ολοκληρωμένη πρόταση που θα συστήσω να πάρει θέση στην ατζέντα θέασης σας.