Τεράστιο πρόστιμο στον Alpha από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες.

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 196/2016 απόφαση του επικύρωσε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, που είχαν επιβληθεί το 2006 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) στο τηλεοπτικό σταθμό Alpha, λόγω παράνομων δανειοδοτήσεων της τηλεοπτικής εταιρείας από τον βασικό μέτοχό της Δημήτρη Κοντομηνά.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 3166/2003 προβλέπει ότι η χορήγηση δανείων από τους μετόχους προς τηλεοπτική εταιρεία, απαγορεύεται να υπερβαίνει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της (με το νόμο 3310/2005 το όριο του δανεισμού έγινε 1%). Ωστόσο, κατά τα έτη 2002 – 2004, ο κ. Κοντομηνάς δάνεισε στην τηλεοπτική εταιρεία ποσά που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο σύμφωνα με το μετοχικό κεφάλαιό της. Έτσι, το έτος 2002, χορήγησε στην εταιρεία δάνεια ύψους 48,44% του μετοχικού της κεφαλαίου, το 2003 το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε σε 156% και το 2004 σε 171,8% (για τις δανειακές αυτές υπερβάσεις επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ).

Το 2004 ο 'Αλφα σύναψε ομολογιακό δάνειο ύψους 28,5 εκατ. ευρώ με την εταιρεία «ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική Α.Ε.» στην οποία από το 2001 μέτοχος είναι ο κ. Κοντομηνάς με ποσοστό 25% (συμμετοχή με 13,65 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, πρόκειται για περίπτωση συγκεκαλυμμένου δανεισμού του Alpha από τον κ. Κοντομηνά και ο δανεισμός αυτός υπερβαίνει το προβλεπόμενο επιτρεπόμενο όριο.

Για την δανειοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού από την επίμαχη ανώνυμη εταιρεία, ο επιχειρηματίας «χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα ως παρένθετο πρόσωπο («όχημα») για τον δανεισμό» του Alpha, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση (για την περίπτωση αυτή το Ε.Σ.Ρ. είχε επιβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ).

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Κουσούλη), απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Alpha και επικύρωσε την απόφαση του Ε.Σ.Ρ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι ο νόμος 3166/2003 δεν πλήττει τον συνταγματικά προστατευόμενο πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας, ούτε τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία για ανάλογες περιπτώσεις προβλέπει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά το Ε.Σ.Ρ. επέβαλε επιεικέστερη ποινή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ