Συγκλονιστικές μαρτυρίες προσφύγων

Είδαν τους γονείς τους να σκοτώνονται, τα σπίτια τους να βομβαρδίζονται και αναγκάστηκαν να φύγουν, προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Μετά το βίαιο εκτοπισμό από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία βρίσκονται στην κοιλάδα Μπεκά, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, για πρώτη φορά ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο βρέθηκε εκεί και η Έλενα Κατρίτση κατέγραψε με την κάμερα της εκπομπής της «Προσωπικά» τα τρομαγμένα πρόσωπα μικρών παιδιών, τις μαρτυρίες τους, τον πόνο τους…!

Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ αποτυπώνει τη σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και γίνεται αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί. Τα λόγια των Σύριων προσφύγων καθηλώνουν, ενώ τα βλέμματα των παιδιών στις σκηνές του σχολείου στον καταυλισμό μαρτυρούν τον πόνο που έζησαν.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ο Λίβανος είναι σήμερα η χώρα με την υψηλότερη κατά κεφαλήν συγκέντρωση προσφύγων στον κόσμο. Καθημερινά περισσότεροι από 2.500 νέοι Σύριοι πρόσφυγες φτάνουν στον Λίβανο, ενώ τα παιδιά αποτελούν το 50% του Συριακού προσφυγικού πληθυσμού στο Λίβανο. Σε έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 αναφέρεται ότι «ο αριθμός των παιδιών που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο στη Συρία και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια, ενώ 2.000 παιδιά που ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λίβανο, ηλικίας κάτω των 5 ετών, κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία».

Αύριο Σάββατο, στις 19:15, μέσα από τη συχνότητα της ΝΕΡΙΤ η Έλενα Κατρίτση μας μεταφέρει μαρτυρίες προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν και μιλούν «Προσωπικά» για όσα έχουν περάσει, αλλά και την αγωνία τους για την επόμενη μέρα…!

Γρηγόρης Μελάς