Στη γειτονιά μας: Bόλτα στο Π. Φάληρο

Απόψε στις 20:00, στον Alpha...

Το Σάββατο 25 Ιουλίου κάνουμε μια βόλτα στο Π. Φάληρο. Για όσους έχουν ζήσει και ζουν εκεί αποτελεί μια υπέροχη γειτονιά. Στη συνείδηση των περισσότερων έχει ταυτιστεί με τη θάλασσα, το καλοκαίρι και κυρίως την παρέα.
Μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, μια καταπληκτική ακτογραμμή, υπερσύγχρονη που δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί λαοφιλή προορισμό για βόλτα κυρίως, αλλά και μια ιδιαίτερα προνομιούχο διεύθυνση κατοικίας. Μια βόλτα στη μαρίνα Φλοίσβου. Μια βόλτα στο πλανητάριο. Μία επίσκεψη στο θωρηκτό Αβέρωφ. Ελάτε μαζί μας στη γειτονιά του Π. Φαλήρου.

Μετά από αρκετά χρόνια το θωρηκτό Αβέρωφ, το ιστορικό πολεμικό πλοίο της νεότερης Ελλάδας, υποδέχεται κάμερα εκπομπής. Ο Πλοίαρχος Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, μας ξεναγεί, μας μιλάει για τα χαρακτηριστικά του πλοίου που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ναυμαχίας «Έλλη».

Η εκπομπή κάνει μια βόλτα και στο «Sweet Home», τον περίφημο Πράπα. Η σύζυγος του ιδιοκτήτη, Τζούλια Πράπα θυμάται τότε που ήταν νεαρή κοπέλα και πήγαινε για παγωτό στο ιστορικό αυτό στέκι, όπου και γνώρισε τον σύζυγό της. Συγκινείται και μας λέει ότι ούτε μία στιγμή δεν σκέφτηκε να πουλήσει την επιχείρηση παρά τις όποιες δυσκολίες. Ένα καφέ που ο Νίκος Καρβέλας με τον τραγούδι του δόξασε τη δεκαετία του ’80.
Εκεί, συναντάμε και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό που είναι μόνιμος κάτοικος Π. Φαλήρου. Μας μιλάει για το δικό του Φάληρο, ενώ μαθαίνουμε πως η θάλασσα και η περιοχή αποτέλεσαν βασική του έμπνευση για να γράψει τραγούδια του Πάριου και του Μητροπάνου.

Έξω από την εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου, συναντήσαμε τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου που μας μιλάει για τα παιδικά της χρόνια. Παρέα με τον Δημήτρη περπατούν στην παλιά της γειτονιά, ενώ η συζήτηση ολοκληρώνεται στο προαύλιο του σχολείου της.

Η βόλτα μας στο Π. Φάληρο συνεχίζεται στον Πύργο του Φλοίσβου και η Φωτεινή συναντά τον Βασίλη Βασιλικό. Μας εξηγεί τους λόγους που τον έκαναν να αποφασίσει να φύγει από το Παρίσι και να μείνει εκεί και μας μιλάει για τους ανθρώπους της περιοχής τους οποίους θεωρεί ξεχωριστούς και σπουδαίους.

Επίσης, ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης μας ξεναγεί στον Βοτανόκηπο που είναι το «καμάρι» του και τον θερινό κινηματογράφο. Γιατί αγαπάει αυτόν τον τόπο και τι προσπάθειες έχουν γίνει από πλευράς του για να διατηρηθεί όμορφος και καθαρός ο Δήμος του.

Ακόμα, η Αφροδίτη Γραμμέλη μας εξομολογείται πως μια συνέντευξη στάθηκε αφορμή να αγαπήσει το μέρος αυτό και από τότε μένει εκεί.

Τέλος, ο τραγουδιστής Ηλίας Βρεττός, θυμάται τα πρώτα του φλερτ ως νέος καθώς από τότε που γεννήθηκε μένει στο Π. Φάληρο και δεν το αλλάζει με τίποτα. Με την κιθάρα του μας χαρίζει όμορφες μελωδικές καλοκαιρινές στιγμές.