Σταμάτης Μαλέλης: «Έπιασα πάτο τότε, ήταν μια δύσκολη περίοδος της ζωής μου»

Σταμάτης Μαλέλης

«Νομίζω το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που δεν πήγα σε ειδικό. Προσπαθούσα να το κρύψω, γιατί νόμιζα ότι έπληττε την εικόνα μου», είπε ο Σταμάτης Μαλέλης.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Mega καλημέρα» ήταν σήμερα ο Σταμάτης Μαλέλης. Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης του Mega μίλησε για όλα στην Ελεονώρα Μελέτη.

«Τα παιδιά της τηλεόρασης είναι παιδιά μου. Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου δεν ήταν να κυνηγάω μόνο μία είδηση, να είμαι στο control και να είμαι μανιακός με τα νούμερα, ήταν η στήριξη σε ανθρώπους που πίστευα σε αυτούς. Βεβαίως, υπήρχαν και λάθη και στιγμές αρνητικές, αλλά πάντα προσπαθούσα να είμαι κοντά τους. Τα παιδιά της τηλεόρασης είναι η οικογένειά μου», είπε αρχικά ο Σταμάτης Μαλέλης.

Ο Σταμάτης Μαλέλης πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι περνάνε διάφορα πάνω και κάτω. Όταν είναι στα κάτω του μπορεί να βγάλει και μία αρνητική πλευρά. Δεν με απογοητεύουν. Πιστεύω θα ξημερώσει και μία άλλη μέρα. Εάν έχω πιστέψει σε κάποιους ότι είναι ταλέντα στην τηλεόραση και δεν αποδόσουν, βεβαίως αυτό έχει γίνει. Όσον αφορά συμπεριφορές ή χαρακτήρες, οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεχή αγώνα να πετύχουν πράγματα και μπορούν να κάνουν λάθη, να σε απογοητεύσουν. Είναι ένα συνεχές παιχνίδι αυτό».

Ο Σταμάτης Μαλέλης ανέφερε στη συνέχεια: «Η τηλεόραση χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Να κάτσουμε κάτω σοβαρά, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται. Η εισβολή των νέων μέσω και ιδιαίτερα των social είναι καθοριστική. Πρέπει να ψάξουμε να βρούμε το νέο μέσο, να παντρέψουμε καλύτερα το διαδίκτυο με την τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι παντοδύναμη και πρέπει να την εξοπλίσουμε.

Όσες φορές και να κάνω όνειρα να φύγω από την τηλεόραση, η τηλεόραση δε με αφήνει. Ίσως την αγαπάω πάρα πολύ, ίσως την έχω παντρευτεί, ίσως έχω μάθει καλύτερα απ’ όλα να κάνω αυτό. Τα νούμερα με κουράζουν πάρα πολύ. Είναι κουραστική αυτή η αγωνία. Τα νούμερα πιέζουν, αλλά όταν θέλεις να κάνεις θέματα που ξεπερνάνε ένα όριο, φταις μόνο εσύ και όχι αυτοί που τα βλέπουν; Είναι μία περίεργη σχέση αυτή».

Ο Σταμάτης Μαλέλης είπε επίσης: «Θα μπορούσε η τηλεόραση να εκπαιδεύσει το κοινό. Αυτό δεν είναι κάτι που έχω λύσει. Πιστεύω πιο πολύ στους θεσμούς που μπορούν να εκπαιδεύσουν το κοινό, πιστεύω στα άλματα της κοινωνίας. Όταν η κοινωνία είναι σε αποσύνθεση, τι κοινό να εκπαιδεύσεις; Είμαστε σε κοινωνία η οποία βιώνει διάφορα. Βλέπεις μία κοινωνία που κάθεται απαθής στις παρακολουθήσεις.

Παρακολουθούνταν δεκάδες άτομα και υπάρχει μία απάθεια, μία ατιμωρησία. Βλέπεις τα Τέμπη, βλέπεις το θράσος ενός υπουργού που είναι υπεύθυνος, να βγαίνει και να μας κουνάει το δάχτυλο. Αυτά σπάνε τον κοινωνικό ιστό, χαλάνε την ισορροπία στην κοινωνία. Νομίζω η τηλεόραση πρέπει να επιμείνει στο να είναι δίκαιη, να ασκεί κριτική στην εξουσία, κάθε εξουσία. Ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι απέναντι στην εξουσία».

Ο Σταμάτης Μαλέλης αναφέρθηκε και στην περιπέτεια που είχε με την κατάθλιψη: «Η τηλεόραση ενέχει μέσα της το στοιχείο της ματαιοδοξίας. Η ματαιοδοξία πυρπολεί την κατάθλιψη. Όταν έχεις βάλει πολύ υψηλούς στόχους, δεν τα καταφέρνεις, το ένα φέρνει το άλλο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι βεβαίως που δημιουργούν την κατάθλιψη. Είμαι σε διάφορα team που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Τους βοηθάω με πολύ μεγάλη χαρά. Έχω πιάσει πάτο. Τη δεκαετία του ’90, ήταν μία δύσκολη περίοδος για μένα. Νομίζω το μεγαλύτερο λάθος μου ήταν που δεν πήγα σε ειδικό. Προσπαθούσα να το κρύψω, γιατί νόμιζα ότι έπληττε την εικόνα μου. Το πάλεψα και μου βγήκε σε καλό. Τα κατάφερα και ζω μία τελείως διαφορετική ζωή».

Ο Σταμάτης Μαλέλης είπε στη συνέχεια: «Δεν μου αρέσει να πετροβολούν τους ανθρώπους. Θεωρώ ότι πρέπει να προστατεύσω τους ανθρώπους που δεν τους έχω βγάλει εγώ στη δουλειά. Κάποιος πρέπει να μπει ασπίδα στις επιθέσεις που δέχονται. Κάνουν μία δουλειά και την κάνουν όσο καλύτερα μπορούν. Ο Γιώργος Λιάγκας είναι εξαιρετικό ταλέντο. Είναι άνθρωπος που κάνει και ενημέρωση και ψυχαγωγία. Θα πρέπει να προσέξει λίγο τον αυθορμητισμό και τα όριά του.

Η Κατερίνα Καινούργιου πήγε πολύ καλά. Κι αυτή θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ίσως την καινούργια τηλεόραση. Πάντως, μία χαρά τα πάει. Όλοι δίνουν έναν αγώνα και μία μάχη. Πολλές φορές τους αδικούμε και αυτοί αδικούν τον εαυτό τους. Θα πρέπει να έχουν μέσα στο μυαλό τους το νέο κοινό που βλέπει τηλεόραση».

Ο Σταμάτης Μαλέλης ανέφερε επίσης: «Νομίζω πολλές φορές στο πάθος μου για τη δουλειά ξεπέρασα κάποια όρια. Βεβαίως έχω μετανιώσει για κάποιες κάμερες που έστειλα, για κάποια θέματα που πέρασα. Ο ισολογισμός της ζωής μου ήταν θετικός. Έχω πει πολλά «όχι» στη δουλειά μου και μου έχουν βγει σε καλό. Δεν έχουν άδικο ότι και με τα «όχι» χτίζονται καριέρες. Έχω δει ξαφνικά άτομα να μεταλλάσσονται. Να ξέρουν, όμως, ότι μετά ο δρόμος γι’ αυτούς είναι πολύ επικίνδυνος.

Όταν φτάσεις στο τέλος της τηλεόρασης θα πρέπει να πατάς σταθερά στα πόδια σου, να μην είναι γυάλινα. Για φαντάσου ένας παρουσιαστής που εξαργυρώνει την αναγνωρισιμότητά του και βρίσκεται μία μέρα να είναι εκτός, επειδή δεν θέλει να τον δει ο τηλεθεατής και νιώθει να τον απορρίπτουν. Ο ψυχισμός αυτού του ανθρώπου καταρρέει. Να πατάνε γερά στα πόδια τους. Να ξέρουν ότι η αυριανή μέρα δεν είναι ίδια με τη χθεσινή».

Κλείνοντας, ο Σταμάτης Μαλέλης είπε: «Δημιούργησα πολλά, έκανα πολλά, αφιέρωσα τη ζωή μου ολόκληρη στο να προσπαθώ να κάνω καλή τηλεόραση. Ήθελα να προσπαθήσω λίγο περισσότερο στην κοινωνία. Μου αρέσει η έννοια της δικαιοσύνης. Δίκαιες, ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, αυτό με απασχολεί».