Σωτήρης Τσαφούλιας: «Είναι πολύ σεξιστικό να λένε “το κορίτσι του Τσαφούλια”, η Άννα ήταν πρωταγωνίστρια όταν εγώ δεν ήξερα τι θα πει σινεμά»

Σωτήρης Τσαφούλιας

«Προσπαθώ να θωρακίσω τις κόρες μου για να έχουν κριτική σκέψη», είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Καλεσμένος στο πλατό της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» ήταν σήμερα ο Σωτήρης Τσαφούλιας. Ο γνωστός σκηνοθέτης μίλησε, μεταξύ άλλων, για τη σχέση του με τις κόρες του, αλλά και τη σύντροφό του, Άννα Μενενάκου.

«Εάν ζούσαμε σε άλλες εποχές θα αμφιταλαντευόμουν να σου πω μεταξύ έρωτα και φιλίας. Στην εποχή που ζούμε σήμερα είναι η αλληλεγγύη. Θεωρώ ότι υπάρχει, όχι στο βαθμό που θα μπορούσε. Δεν προβάλλεται ίσως», είπε αρχικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε στη συνέχεια: «Αρθρώνω μία άποψη όσο πιο ήσυχα και με αγάπη μπορώ, γιατί απευθύνομαι σε αυτόν που πρεσβεύει κάτι αντίθετο. Δεν απευθύνομαι σε αυτόν που συμφωνεί με μένα για να πάρω δύο like, προκαλώ κάποιον που έχει αντίθετη άποψη είτε για να ακούσει ή να προβληματιστεί είτε για να αλλάξω εγώ γνώμη. Αυτό είναι το κίνητρό μου, να τεστάρω τις απόψεις μου, να δω αν είναι σωστές και αν με συγκινήσει κάποιος, να μετακινηθώ. Δεν εγκλωβίζω τον εαυτό μου σε μία ιδέα ή ένα δόγμα».

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας ανέφερε στη συνέχεια: «Δεν βγήκα να εξηγήσω τι ήθελε να πει ο Πάνος Βλάχος ή να κάνω τον συνήγορό του. Πίστεψα ότι δέχτηκε μία επίθεση υπέρ το δέον, σκληρή για αυτό που συνέβη, και βγήκα να τοποθετηθώ. Δε βγήκα να κάνω τον δικηγόρο κανενός. Είδα ένα κύμα επίθεσης μόνο και μόνο γιατί είχε το θράσος να εναντιωθεί σε αυτό που λέμε δημοσιογραφία στην Ελλάδα».

Για τη σχέση του με τις κόρες του, ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε: «Τους έχω πει να είναι προσεκτικές κι εάν πέσουν θύμα μίας τέτοιας κατάστασης (revenge porn) να μην κάνουν καμία τρέλα, δεν έγινε και τίποτα. Πολλοί έπεσαν να με φάμε όταν το είπα αυτό. Το “δεν έγινε και τίποτα” το λες στο θύμα, να μην κάνει τίποτα κακό στον εαυτό του. Προσπαθώ να θωρακίσω τις κόρες μου για να έχουν κριτική σκέψη. Προσπαθώ να δω τι θέλουν τα παιδιά μου, ποια είναι η κλίση τους. Να μην τους αλλάξω δρόμο προς χάρις μίας ασφάλειας ή κοινωνικής αναγνώρισης».

Για τη σύντροφό του, την ηθοποιό Άννα Μενενάκου, ο Σωτήρης Τσαφούλιας είπε: «Με έχει εξελίξει στο να γίνω καλύτερος. Είναι το φρένο μου, η φωνή της λογικής, είναι πάρα πολλά πράγματα που με έχουν βοηθήσει. Είναι πολύ σεξιστικό να λένε “το κορίτσι του Τσαφούλια”, διότι ποτέ δεν βλέπεις να συμβαίνει το αντίθετο. Η Άννα ήταν πρωταγωνίστρια όταν εγώ δεν ήξερα τι θα πει σινεμά».