Πέθανε η Μαριανίνα Κριεζή – Θρήνος στη «Λιλιπούπολη»

Μαριανίνα Κριεζή

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαριανίνα Κριεζή.

Η Μαριανίνα Κριεζή, η στιχουργός που έδωσε «λόγια» στη θρυλική Λιλιπούπολη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών και τοκαλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας μετράει μια ακόμη μεγάλη απώλεια.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου της Μαριανίνας Κριεζή έκανε γνωστή μέσα από ανάρτησή της στο Facebook η τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, που ήταν φίλη της σπουδαίας στιχουργού. Η Μαριανίνα Κριεζή δεν έγραψε μόνο στίχους για τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», αλλά είχε υπογράψει τραγούδια μεγάλων ερμηνευτών, ενώ είχε γράψει και πολλά βιβλία.

Η Μαριανίνα Κριεζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Μεγάλωσε στο Ψυχικό. Η καταγωγή της ήταν από την Ύδρα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να πάρει πτυχίο και Διακοσμητική – Σκηνογραφία στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ολοκλήρωσε τις διετείς σπουδές της.

Το 1969 πήγε στο Παρίσι για να σπουδάσει σχέδιο υφάσματος, επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως γραφίστρια και την άνοιξη του 1977 άρχισε να συνεργάζεται με το Τρίτο Πρόγραμμα όταν διευθυντής ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί έγραψε τους στίχους όλων των τραγουδιών της ραδιοφωνικής εκπομπής «Εδώ Λιλιπούπολη» ενώ συμμετείχε και στα κείμενα, ιδίως ως συγγραφικό δίδυμο με την ηθοποιό Άννα Παναγιωτοπούλου. Συνέπραξε επίσης, ως κειμενογράφος, σε επιθεωρήσεις της «Ελεύθερης Σκηνής».

Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τους: Αρλέτα, Ελένη Δήμου, Στράτος Διονυσίου, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Σαβίνα Γιαννάτου, Μιχάλης Μπαζάκας, Δήμητρα Γαλάνη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, ενώ στίχους της έχουν μελοποιήσει συνθέτες όπως οι Λένα Πλάτωνος, Νίκος Κυπουργός, Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Νίκος Χριστοδούλου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Σπανός, Δήμητρα Γαλάνη, Μιχάλης Καπούλας, Ευσταθία, Τάκης Μουσαφίρης, Διονύσης Τσακνής κ.ά.

Ως παραγωγός στην ΕΡΑ παρουσίασε διάφορες εκπομπές, όπως την φιλοζωική «Μου το’ πε ένα πουλάκι», τη νυχτερινή «Το νυχτικό του πύργου» και την εκπομπή «Αύριο όλα θα είναι καλύτερα».