Πασχαλινά αβγά: Όλα τα μυστικά για τα τέλεια κόκκινα αβγά

κόκκινα αβγά

Πώς θα αποκτήσετε τα τέλεια κόκκινα αβγά αλλά και πώς μπορείτε να βάψετε σε διάφορα χρώματα τα πασχαλινά αβγά σας; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς τα λέει όλα!

Κάθε Πάσχα παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αβγά. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για το σωστό βάψιμο των αβγών, το βράσιμο και το γυάλισμα, για να έχουμε στο Πασχαλινό μας τραπέζι τα ωραιότερα Πασχαλινά αβγά.

Μυστικά για τέλεια κόκκινα πασχαλινά αβγά

  • Τα λευκά αυγά παίρνουν έντονο κόκκινο χρώμα από τη βαφή. Ενώ τα μπεζ αυγά παίρνουν έντονο βαθύ, σαν βυσσινί χρώμα.
  • Μην βάφετε φρέσκα αυγά και αυτό γιατί όταν είναι φρέσκα δεν ξεφλουδίζουν εύκολα. Αγοράστε αυγά 7-10 ημερών.
  • Τα αυγά που θα βάψετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν τα έχετε στο ψυγείο, βγάλτε τα και δώστε τους χρόνο να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έτσι, θα αποφύγουμε τις έντονες και απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και δεν θα σπάσουν κατά το βράσιμο.
  • Εξετάστε τα ένα ένα για τυχόν εξογκώματα και ρωγμές και καθαρίστε τα με ένα νωπό πανί επιμελώς για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε βρωμιά.
  • Καθαρίστε τα πολύ καλά πριν τα βράσετε.

Δείτε εδώ πώς βράζουμε τα πασχαλινά αβγά

Πώς βάφουμε τα πασχαλινά αβγά

  • Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα μία κουταλιά ξύδι και σβήστε το μάτι. Αφήστε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι σκεπασμένη για 20  λεπτά για να γίνουν τα αυγά σφιχτά.
  • Βγάλτε ένα ένα τα βρασμένα αυγά από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία πετσέτα να στεγνώσουν καλά και να κρυώσουν.
  • Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή όπου στις οδηγίες της ζητάει να χρωματίσετε τα Πασχαλινά αυγά όσο αυτά βράζουν, τηρείστε τους χρόνους που σας ζητάει. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη βαφή που χρησιμοποιείτε, αφήστε τα μέσα σε αυτή όσο χρειάζεται.
  • Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά και θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.

Δείτε εδώ πώς γυαλίζουμε τα πασχαλινά αβγά

Πώς βάφουμε τα Πασχαλινά αβγά σε διάφορα χρώματα με φυτικά υλικά

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιούν δικές τους πρακτικές για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών. Οι πρακτικές αυτές είναι επιλογές πιο φυτικές, χωρίς τη χρήση χρωστικών και τεχνητών χρωμάτων. Η πιο γνωστή από όλες τις ενναλακτικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών είναι το βάψιμο με κρεμμυδόφυλλα. Ανάλογα με το χρώμα όμως που επιθυμούμε να έχουν τα πασχαλινά αυγά μας, εφαρμόζουμε και διαφορετικές τεχνικές…