Πάσχα 2021: Προετοιμασία για τις συνταγές κάθε ημέρας

Πάσχα

Βήμα βήμα όλα όσα κάνουμε κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι το Πάσχα...

Η προετοιμασία για το Πάσχα 2021 εννοείται πως περιλαμβάνει παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές. Τσουρέκια, κουλουράκια, λαζαράκια, κόκκινα αυγά και πασχαλινό ψωμί! Πότε φτιάχνουμε τα καλύτερα τσουρέκια και τα πιο αφράτα κουλουράκια; Πότε βάφουμε τα κόκκινα αυγά και με πόσους τρόπους τα βάφουμε; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα λύσει αυτόν τον Πασχαλινό γρίφο…

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή και άρα η προετοιμασία για το Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι είναι αρκετή. Οι πασχαλινές συνταγές γίνονται κάθε χρόνο σε όλα τα σπίτια και είναι υπέροχο το ότι περνούν από γενιά σε γενιά. Αλλά ας μην αγχωνόμαστε. Όλα αυτά τα έθιμα κρατούν πάρα πολλά χρόνια και οι προηγούμενες γενιές, μας άφησαν παρακαταθήκη όχι μόνο τις συνταγές τους αλλά και τον τρόπο που οργάνωναν το κάθε τι!

Τα τσουρέκια παραδοσιακά τα παλιότερα χρόνια τα ξεκινούσαν από μεγάλη Τρίτη, γιατί ζύμωναν μόνο με άγριο προζύμι που απαιτεί χρόνο! Σταδιακά, κάθε ημέρα, πρόσθεταν υλικά και αναδίπλωναν. Φούσκωναν ξανά την ζύμη να δυναμώσει, μέχρι να φτάσει η μεγάλη Πέμπτη να ολοκληρώσουν το φούσκωμα και το ζύμωμα των τσουρεκιών. Με το ίδιο τρόπο των 3 ημερών προετοιμασίας, γίνονταν και το Λαμπρόψωμο αλλά και η παραδοσιακή Φογάτσα της Κέρκυρας.

Η συνταγή για το Λαμπρόψωμο

Ευτυχώς με την μαγιά ξηρή ή φρέσκια τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη μου, μέσα από τα πολλά ζυμώματα που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια, όσο πιο πολύ χρόνο δίνεις στην ζύμη των τσουρεκιών, τόσο πιο φουσκωτά, αρωματικά τσουρέκια με ίνες θα πάρεις. Τα καλύτερα τσουρέκια του κόσμου θέλουν χρόνο και υπομονή.

Η συνταγή για τα πασχαλινά Τσουρέκια

Τσουρέκια μπορείτε να φτιάξετε οποιαδήποτε ημέρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Για να διατηρήσετε μαλακά τα τσουρέκια, αφού ψηθούν και κρυώσουν τελείως τυλίξτε τα σε μεμβράνη, ένα – ένα χωριστά και βάλτε τα κατευθείαν στην κατάψυξη. Θα τα αποψύξετε ένα βράδυ πριν τα χρειαστείτε. Και θα είναι αφράτα, μαλακά, μυρωδάτα τσουρέκια σαν να τα φτιάξατε εκείνη την στιγμή.
Κι αν πάλι θέλετε να φτιάξετε τσουρέκια ή είναι η πρώτη φορά που φτιάχνεις τσουρέκια και σε τρομάζει η διαδικασία, εδώ είναι η συνταγή για εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ.
Τσουρέκια για αρχάριους με σίγουρη επιτυχία που θα σε ξετρελάνουν.

Δείτε εδώ όλο το πλάνο με τις συνταγές που έχει επιμεληθεί η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.