Ορίζοντας: Μια Γερμανική Λέξη από «F»

Μια έρευνα που ξεκινά από το Δίστομο και φτάνει ως τη Γερμανία.

Μια νέα εξέλιξη στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου παρουσιάζει ο «Ορίζοντας» του Σωτήρη Δανέζη που μεταδίδεται την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στις 23.30 στο MEGA.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του και μιλά αποκλειστικά στον Σωτήρη Δανέζη για την εκτέλεση μιας ιστορικής δικαστικής απόφασης η οποία ανοίγει το δρόμο για την κατάσχεση περιουσίας του Γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επιζώντες και θύματα της ναζιστικής θηριωδίας περιγράφουν την εφιαλτική ημέρα που οι Γερμανοί στρατιώτες μπήκαν στα σπίτια τους κι άρχισαν να σκορπούν το θάνατο σε ανυπεράσπιστους γέροντες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Σε μια έρευνα που ξεκινά από το Δίστομο και φτάνει ως τη Γερμανία η εκπομπή του MEGA επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που αφορούν το σύνολο των γερμανικών οφειλών.

Τι συνέβη στα χρόνια της Κατοχής; Πως ο γερμανικός Στρατός προχώρησε στην οικονομική αφαίμαξη της Ελλάδας; Tι χρωστάει το Βερολίνο στην Αθήνα και γιατί πέρασαν εβδομήντα χρόνια χωρίς λύση; Ποια είναι η γερμανική λέξη που θα άλλαζε τα δεδομένα αν είχε συμπεριληφθεί στη συμφωνία για την επανένωση των δύο Γερμανιών;

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος, η νομικός Χριστίνα Σταμούλη, ο Γερμανός διεθνολόγος Ματίας Χάρτβιγκ, ο καθηγητής του LSE Άλμπρεχτ Ρίτσλ και άλλοι ειδικοί παρουσιάζουν στον «Ορίζοντα» τα ιστορικά στοιχεία, τα επιχειρήματα του Βερολίνου και τις διεκδικήσεις της Αθήνας.