«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου»: «Η άφιξη των πολυσινεμά και των ασιατικών mainstream» & «Πολεμώντας τη δύναμη: Η διαμαρτυρία στον κινηματογράφο»

Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου

Η πολυβραβευμένη σειρά ντοκιμαντέρ 15 επεισοδίων, παραγωγής Αγγλίας 2011 την Κυριακή στις 22:30 στην ΕΡΤ2.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου», είναι ένα μοναδικό κινηματογραφικό γεγονός, μία γιορτή για όλους όσους αγαπούν το σινεμά. «Ερωτική επιστολή στον κινηματογράφο» χαρακτήρισε αυτό το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ των 15 επεισοδίων, ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Μαρκ Κάζινς. Ο Ιρλανδός σκηνοθέτης, συγγραφέας, ιστορικός του κινηματογράφου δημιούργησε αυτό το τολμηρό, γεμάτο πάθος χρονικό και μαγεύει το κοινό, εστιάζοντας στην ποίηση της μεγάλης οθόνης και στο μοναδικό επίτευγμα της έβδομης τέχνης να ενώσει όλους τους ανθρώπους, πέρα από τα σύνορα.
Η ιστορία αρχίζει με το βωβό κινηματογράφο και φτάνει έως την ψηφιακή εποχή. Οι θεατές ταξιδεύουν από τη γέννηση του Χόλιγουντ και των αστέρων στο Γαλλικό Νέο Κύμα και στην επανάσταση του ψηφιακού κινηματογράφου, από τις ταινίες της Σαγκάης της δεκαετίας του ’30, μέχρι το ινδικό μελόδραμα και το θρίαμβο των Αφρικανών κινηματογραφιστών της δεκαετίας του ’70. Θίγει ακόμα και κοινωνικά ζητήματα του 20ού αιώνα, όπως ο ρόλος των γυναικών στον κινηματογράφο και οι δυνάμεις πίσω από τη βιομηχανία του θεάματος.

[dfp_ads id=236982]

Τα γυρίσματα έγιναν σε όλες τις ηπείρους, από το εργαστήριο του Τόμας Έντισον στο Νιου Τζέρσι, μέχρι το Λονδίνο του Χίτσκοκ και από τη μεταπολεμική Ρώμη μέχρι τη σύγχρονη βιομηχανία του Μπόλιγουντ. Εκατόν είκοσι χρόνια ιστορία παγκόσμιου κινηματογράφου και πάνω από χίλια αποσπάσματα από τις σπουδαιότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, παρελαύνουν στο 15ωρο ντοκουμέντο, μαζί και συνεντεύξεις μύθων, όπως ο Λαρς φον Τρίερ, ο Βιμ Βέντερς, ο Αμπάς Κιαροστάμι, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Κάμπιον, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Στάνλεϊ Ντόνεν, η Κλαούντια Καρντινάλε κ.ά.

«Η Οδύσσεια του Κινηματογράφου» είναι μία πολυβραβευμένη δημιουργία, ένας ύμνος γεμάτος αγάπη για το σινεμά και το πληρέστερο ιστορικό ντοκουμέντο που δημιουργήθηκε ποτέ.
Η σειρά έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2011 και συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι (2011), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ρίο (2011) και στην Μπερλινάλε 2012.
Η σειρά είχε παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο του 2012 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Βραβεία:
– Βραβείο Πίμποντι 2013. Πρόκειται για παγκόσμιο βραβείο, που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο Ραδιόφωνο και στην Τηλεόραση.
– Βραβείο Κιούμπρικ στο Traverse City Film Festival.

Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάζινς.

 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, στις 22:30

Επεισόδιο 11ο: «Η άφιξη των πολυσινεμά και των ασιατικών mainstream»
(The Arrival of Multiplexes and Asian Mainstream)

Στο επεισόδιο αυτό εξηγείται η καινοτομία των ταινιών «Star Wars» («Ο πόλεμος των άστρων»), «Jaws» («Τα σαγόνια του καρχαρία») και «The Exorcist» («Ο εξορκιστής») και πώς οδήγησαν στη δημιουργία των πολυσινεμά, στη δεκαετία του 1970.

star-wars1 star-wars2 star-wars3

exorcist jaws

Στη συνεχεία, ταξιδεύουμε στην Ινδία, όπου ο Αμιτάμπ Μπαχτσάν, διάσημος παγκοσμίως αστέρας του ινδικού κινηματογράφου, παρουσιάζει τα νέα πράγματα που είχε κάνει επίσης το Μπόλιγουντ την ίδια δεκαετία. Τέλος, ο μεγάλος δάσκαλος του είδους Γιουέν Γου Πινγκ, μιλάει αποκλειστικά για τις ταινίες πολεμικών τεχνών και για τις χορογραφημένες σκηνές στην ταινία του «The Matrix».

the-matrix1 the-matrix2 the-matrix3
Επεισόδιο 12ο: «Πολεμώντας τη δύναμη: Η διαμαρτυρία στον κινηματογράφο» (Fight the Power: Protest in Film)

Δεκαετία του 1980: Δημιουργία ταινιών και διαμαρτυρία.
Με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στο Λευκό Οίκο και τη Μάργκαρετ Θάτσερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, η δεκαετία του 1980 ήταν τα χρόνια της διαμαρτυρίας στις ταινίες. Το επεισόδιο αυτό εξιστορεί πώς τολμηροί σκηνοθέτες είπαν την αλήθεια στην εξουσία. Ο Αμερικανός ανεξάρτητος σκηνοθέτης Τζον Σέιλς μιλάει αποκλειστικά γι’ αυτά τα χρόνια. Στο Πεκίνο, παρακολουθούμε την άνθηση του κινέζικου κινηματογράφου πριν από την καταστολή στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. Στην πρώην Σοβιετική Ένωση, το παρελθόν αναβλύζει μέσα από εκπληκτικές ταινίες και στην Πολωνία αναδύεται ο μετρ της σκηνοθεσίας, Κριστόφ Κισλόφσκι.