Οδηγός καλής ζωής: Όσα θα δούμε αυτό το Σαββατοκύριακο

Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 09:00 στον Alpha.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και προετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα, όχι μόνο εμείς αλλά και το σώμα μας, η συμπεριφορά μας και η ψυχολογία μας.

Με το βιολογικό ρολόι, το ρολόι δηλαδή που ρυθμίζει πολλές και ζωτικής σημασίας λειτουργίες του οργανισμού, ασχολείται η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 09:00.  Μαθαίνουμε ποιες αιτίες επηρεάζουν τη λειτουργία του, γιατί όταν απορρυθμίζεται υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και την ψυχική υγεία  του ατόμου αλλά και ποιοι παράγοντες – από την «ρουτίνα» έως και τα φάρμακα- συμβάλλουν ώστε να το συντονίσουμε ξανά.

Επίσης,  παρουσιάζονται τρία ακόμη ενδιαφέροντα θέματα: οι «γονείς – ελικόπτερα», ένας νέος ψυχολογικός όρος που αναφέρεται στους υπερπροστατευτικούς γονείς, η διατροφική αξία του μελιού και η αξία των διαλειμμάτων  στη ζωή μας.

Η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 09:00, ασχολείται με τις πιο σημαντικές αλλαγές που γίνονται εν όψει του χειμώνα, εστιάζοντας σε όλα όσα θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε ομαλά σε αυτές.

Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η δημοσιογράφος Ευρυδίκη Βαλαβάνη, η οποία μιλάει για όλα όσα βλέπει να αλλάζουν στο σώμα και την ψυχολογία της εν όψει του χειμώνα. «Η αλλαγή του καιρού  με προδιαθέτει να κοιμάμαι περισσότερο, συνήθως νωρίς το βράδυ. Δεν ξενυχτάω καθόλου μόλις έρθει ο χειμώνας» λέει.

Στην εκπομπή εξετάζεται το γιατί υπάρχει αίσθημα αυξημένης όρεξης καθώς και η ανάγκη να καταναλώνουμε λιπαρά φαγητά όταν ο καιρός κρυώνει. «Όσο χειμωνιάζει θέλεις να κάνεις περισσότερα γεύματα» αναφέρει. Στη δική της περίπτωση… «δεν κάνω αυστηρές δίαιτες, παραμένω στη διατροφή μου. Όταν τρώω κάτι παραπάνω  την επόμενη μέρα προσέχω περισσότερο» υπογραμμίζει, για να προσθέσει: «Το καλοκαίρι δεν έχω τόσο αυστηρό πρόγραμμα με το φαγητό, επομένως παχαίνω. Τώρα προσπαθώ να αρχίσω να χάνω. Προσπαθώ  να μην τρώω το βραδινό μου μετά τις 9».

Η μείωση της κίνησης, λόγω συγκεκριμένων καιρικών συνθηκών, αποτελεί μία πραγματικότητα. Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκαλύπτει τον τρόπο που την αντιμετωπίζει: «Ακόμα και στις διακοπές μου έκανα γυμναστική, ακόμα και τις βροχερές μέρες γυμνάζομαι σπίτι μου. Δεν αλλάζω τη ρουτίνα μου. Όταν έχεις πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής, θεωρώ δικαιολογία το να μην το κάνεις λόγω καιρού». Τέλος, εξομολογείται την εποχή του χρόνου που θα επιλέξει, όταν αποφασίσει να παντρευτεί: «Θα αργήσω να παντρευτώ γιατί είμαι άνθρωπος του καλοκαιριού. Μου αρέσουν τα εξώπλατα νυφικά».

Μεταξύ άλλων στην εκπομπή προτείνονται τρόποι αντιμετώπισης  της τριχόπτωσης που ταλαιπωρεί πολλούς και πολλές αυτή την εποχή. Επίσης, πληροφορούμαστε  τις αιτίες του πρωινού βήχα, δίνονται λύσεις για τις άφθες στο στόμα και μαθαίνουμε για τον τοκετό στο σπίτι.