Οδηγός καλής ζωής: Πως οι εξαντλητικές δίαιτες οδηγούν στο φαινόμενο γιο – γιο

Μιχάλης Κεφαλογιάννης

Σάββατο 30 Νοεμβρίου και Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στις 09:00 στον Alpha.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει έστω και μια φορά στη ζωή μας το λεγόμενο φαινόμενο γιο – γιο. Έχουμε χάσει, δηλαδή, βάρος και το έχουμε ξαναπάρει. Σύμφωνα με στοιχεία, μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς που κάνουν δίαιτα ξαναπαίρνουν μέχρι και 9 κιλά!

Με το φαινόμενο γιο – γιο, τις αυξομειώσεις δηλαδή του σωματικού μας βάρους, ασχολείται η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, στις 09:00. Γιατί το φαινόμενο γιο – γιο είναι επικίνδυνο; Γιατί οι εξαντλητικές δίαιτες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αυτό; Πώς θα σταματήσουμε τις αυξομειώσεις του βάρους μας;

Καλεσμένη του Μιχάλη Κεφαλογιάννη είναι η γνωστή τραγουδίστρια Χρύσπα, η οποία έχει δει τον δείκτη της ζυγαριάς της να αλλάζει πολλές φορές. Η Χρύσπα μιλά για την δική της «μάχη» με τα κιλά κι όλα τα ακραία πράγματα που έχει κάνει για να χάσει βάρος και εξηγεί πώς οι αυξομειώσεις του βάρους είχαν επιπτώσεις στην την υγεία της. «Έχω υπάρξει 10 κιλά πάνω, 10 κιλά κάτω. Ιδιαίτερα σε περιόδους που δούλευα πολύ και δεν κοιμόμουν, είχα πολύ άστατο ύπνο. Μέχρι και σήμερα, βάζω και βγάζω κιλά» αναφέρει. «Έχω κάνει πάρα πολύ ακραίες δίαιτες που είναι καταστροφικές για τον οργανισμό. Το έχω πληρώσει αυτό με θέματα υγείας» προσθέτει, τονίζοντας: «Έχω λιποθυμήσει από αδυναμία σε καμαρίνι. Εκεί είναι που κατάλαβα ότι δεν μπορείς να παίζεις με τον οργανισμό σου».

«Επαναπαυόμουν, γιατί έβλεπα μια απότομη απώλεια βάρους και μετά έλεγα ότι μπορώ να φάω. Κι αυτό γινόταν αρκετά συχνά» υπογραμμίζει η Χρύσπα. «Είχα βουλιμικά επεισόδια στο παρελθόν πολύ έντονα, με αποτέλεσμα να έχω δημιουργήσει διάφορα στον εαυτό μου, όπως με τον θυρεοειδή» αποκαλύπτει. «Τα τελευταία χρόνια δεν κάνω ακρότητες όσον αφορά τη διατροφή μου και παράλληλα γυμνάζομαι» σημειώνει, για να καταλήξει: «Εγώ ήμουν πάντα εντάξει με τα κιλά μου. Οι γύρω μου ήταν που με πίεζαν και έφτανα σε ακραίες καταστάσεις. Τώρα ό,τι και να μου πουν δεν επηρεάζομαι, γιατί είμαι καλά με τον εαυτό μου».

Επίσης, στην εκπομπή παρουσιάζονται τρία ακόμη ενδιαφέροντα θέματα: οι αιτίες της ναυτίας, τρόποι για να αφαιρέσουμε τα τατουάζ από το σώμα μας, καθώς και όλες οι νεώτερες εξελίξεις για τα εμφυτεύματα στα δόντια.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται ότι έχουν κάποια τροφική δυσανεξία και υποφέρουν από συμπτώματα όπως φούσκωμα, πρήξιμο, βάρος στο στομάχι. Ωστόσο, πόσοι από αυτούς έχουν πραγματική δυσανεξία;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει η εκπομπή «Οδηγός Καλής Ζωής» με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 09:00. Ειδικοί επιστήμονες εξηγούν τη διαφορά μεταξύ δυσανεξίας και αλλεργίας, μιλούν για τις συχνότερες τροφικές δυσανεξίες –στη γλουτένη, τη λακτόζη, το σιτάρι και την ισταμίνη- και αναφέρονται σε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διαγνωσθεί η δυσανεξία. Στο στούντιο φιλοξενείται μια νεαρή κοπέλα, η οποία έχει τροφική δυσανεξία και εξηγεί πώς βρήκε λύση στο πρόβλημά της.

Η εκπομπή, επίσης, ασχολείται με τον ρόλο του πατέρα, ο οποίος είναι εξίσου σημαντικός με εκείνον της μητέρας, αναδεικνύει τη διατροφική αξία του κατεξοχήν χειμερινού φαγητού, της σούπας, και παρουσιάζει τις σύγχρονες λύσεις για την πρεσβυωπία, η οποία μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από την ηλικία των 40 ετών.