Ο εθνικός διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή απόψε στον ΣΚΑΙ

Το επεισόδιο παρακολουθεί την θυελλώδη είσοδο της Ελλάδας στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Είσοδο, που ταυτίζεται με την οριστική σύγκρουση Βενιζέλου και Κωνσταντίνου και οδηγεί τελικά στον εθνικό διχασμό. Τραγική συνέπεια του διχασμού αυτού, θα είναι η Μικρασιατική καταστροφή.

Η ορμή εθνικής επέκτασης που έχει ξεκινήσει με τους Βαλκανικούς δοκιμάζεται από την ασυμφωνία σε πολιτικό επίπεδο, δικαιώνεται εν μέρει από την έκβαση του μεγάλου πολέμου, φτάνει στο απόγειό της με την αποστολή ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία,  για να ανακοπεί όμως, τραγικά αλλά και οριστικά με την Μικρασιατική καταστροφή.

Η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το βασιλικό κτήμα στο Τατόι, το θωρηκτό Αβέρωφ και το λιμάνι του Πειραιά είναι  κάποιοι από τους σταθμούς στο οδοιπορικό του Τάσου Τέλλογλου. Τα γυρίσματα αυτά, συνδυάζονται με αρχειακό υλικό της εποχής, αλλά και με σπάνιες μαρτυρίες επιζώντων της Μικρασιατικής καταστροφής .
Επιζώντες, που μας εισάγουν στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο θα σφραγίσει τη ζωή της Ελλάδας στα χρόνια του Μεσοπολέμου και θα αναπτυχθεί διεξοδικά στο επόμενο επεισόδιο. 

Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 23:00, από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ.