Ο Άκης Πετρετζίκης ταξιδεύει στα Ιωάννινα στο «Akis’ Food Tour»

Άκης Πετρετζίκης

Σήμερα στις 20:00 στον Alpha.

Στο νέο επεισόδιο της ταξιδιωτικής εκπομπής του, «Akis’ Food Tour», ο αγαπημένος chef Άκης Πετρετζίκης επισκέπτεται τα Ιωάννινα, με την μαγευτική ατμόσφαιρα της λίμνης και την άγρια ομορφιά της Ηπείρου να «γεμίζουν» το κάδρο. Στην πρώτη στάση του, σε ένα ιδιαίτερο cafe-εστιατόριο μέσα στο Κάστρο των Ιωαννίνων, ο Άκης μυείται στην απλότητα της γιαννιώτικης κουζίνας∙ η οποία βασίζεται σε ελάχιστα και βασικά υλικά (νερό, αλεύρι, ελαιόλαδο), που όμως χαρίζουν αξέχαστες γευστικές εμπειρίες, όπως, για παράδειγμα, η πεντανόστιμη παραδοσιακή κασόπιτα.

Η γευστική περιήγηση τον οδηγεί στον Μώλο, στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας. Με το καραβάκι της γραμμής, ο Άκης περνάει στο νησάκι της λίμνης, όπου τον περιμένει ο καπετάνιος Κώστας Θαυμαστός, για τσίπουρα και δύο εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες: λιμνίσιες καραβίδες γεμιστές με ρύζι και λάχανα και, το σήμα κατατεθέν της περιοχής, τα τηγανητά βατραχοπόδαρα. Η πρώτη μέρα του ταξιδιού κλείνει με μια απαραίτητη στάση για γιαννιώτικο, την αγαπημένη γλυκιά συνήθεια, μετά από κάθε βραδινή έξοδο στην πόλη.

Την επόμενη ημέρα, η γαστρονομική περιπλάνηση του Άκη τον οδηγεί στην ορεινή Μπαλντούμα, όπου ο Βασίλης Λεοντάρης τον υποδέχεται στην πρότυπη πτηνοτροφική μονάδα του. Η περιοχή, εκτός από ένα άριστο περιβάλλον για πτηνοτροφία, είναι και ιδανικός τόπος για τους λάτρεις των δύο τροχών και της περιπέτειας. Στα γύρω βουνά, ο Άκης συναντά δύο έμπειρους οδηγούς enduro και παρά την βροχή και το τσουχτερό κρύο, η αδρεναλίνη χτυπά κόκκινο! Η διαδρομή του καταλήγει στα νότια του νομού, για μια γρήγορη στάση για ποταμίσια πέστροφα τηγανητή σε πρόβειο βούτυρο, δίπλα στις πανέμορφες πηγές του Λούρου.

Όπως σε κάθε επεισόδιο, δεν λείπουν οι πρωτότυπες συνταγές του Άκη. Εμπνευσμένος από τη λιτή φύση της ηπειρώτικης κουζίνας και την τοπική γαστρονομία ετοιμάζει μια γρήγορη χορτόπιτα υπό βροχή, κάνει μπάρμπεκιου ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ετοιμάζει ζεστή σοκολάτα με φόντο τα παγωμένα νερά της Λίμνης των Ιωαννίνων.

Στο μουσικό σήμα της εκπομπής ο Σάκης Ρουβάς ερμηνεύει το τραγούδι «Το ταξίδι», σε μουσική Γιάννη Σκούταρη και στίχους Παντελή Κυραμαργιού.

Ξεχωριστοί άνθρωποι, υπέροχες συνταγές και τοπία που πραγματικά δείχνουν την Ελλάδα, όπως δεν την έχετε ξαναδεί!