Μπακαλιάρος σκορδαλιά αφρός με τραγανό κουρκούτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

μπακαλιάρος σκορδαλιά

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά στην πιο φινετσάτη έκδοση που θα συναρπάσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους!

Η 25η Μαρτίου είναι εδώ και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει και πάλι την τιμητική του στο τραπέζι μας. Απολαυστική η συνταγή που μοιράζεται μαζί μας η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για ένα ξεχωριστό πιάτο που θα ξετρελάνει τους πάντες.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η συνταγή για τον τηγανητό μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι

Δείτε εδώ τα υλικά της συνταγής

Ο τηγανητός μπακαλιάρος με τραγανό κουρκούτι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι πραγματικά μία μοναδική συνταγή, αρκεί να γίνει σωστά για να παραμείνει τραγανό το κουρκούτι και ο τηγανητός μπακαλιάρος να είναι τρυφερός & τέλειος.

Για αυτή τη συνταγή, πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία και να ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο. Στη συνέχεια, τον ξεπλένουμε πολύ καλά σε καθαρό νερό και τον στραγγίζουμε. Στεγνώνουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί. Είναι πολύ βασικό ο μπακαλιάρος για να ντυθεί σωστά με κουρκούτι να είναι πολύ στεγνός. Κόβουμε το στεγνό ψάρι σε κομμάτια (μερίδες) και το ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει κάθε ίχνος υγρασίας.

Πρώτα πρέπει να πανάρουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου σε αλεύρι και μετά να τον βουτήξουμε στο κουρκούτι. Ωστόσο ζεσταίνουμε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο μέχρι τη μέση του. Βάζουμε αλεύρι για πανάρισμα σε ένα μικρό ταψί.

Βάζουμε τα κομμάτια στεγνού μπακαλιάρου μέσα στο αλεύρι και αλευρώνουμε πολύ καλά κάθε κομμάτι. Το αλεύρι θα τραβήξει τυχόν υγρασία που έχει μείνει στον μπακαλιάρο και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει το κουρκούτι πάνω στην κάθε μερίδα. Τινάζουμε ένα ένα τα κομμάτια να φύγει το περιττό αλεύρι.

Ανακατεύουμε καλά το δροσερό κουρκούτι για να βουτήξουμε τον αλευρωμένο μπακαλιάρο. Βουτάμε ένα ένα αλευρωμένο κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι. Το κρατάμε για λίγο πάνω από το μπολ με το κουρκούτι, για να στραγγίσει το περιττό. Έτσι θα γίνει πολύ τραγανό στο τηγάνισμα και δεν θα τραβήξει λάδια.

Βάζουμε τον μπακαλιάρο στο τηγάνι με το λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει για 2 με 3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο να τηγανιστεί και από την άλλη για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ροδίσει ολόγυρα. Όσο τηγανίζεται ο μπακαλιάρος, το κουρκούτι κάνει κρούστα ολόγυρα και ροδίζει προστατεύοντας τον τρυφερό μπακαλιάρο.

Βγάζουμε τα τηγανισμένα κομμάτια μπακαλιάρου σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσει το περιττό λάδι.

Δείτε εδώ τα μυστικά της συνταγής

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η συνταγή για την αφράτη σκορδαλιά με πατάτα

Δείτε εδώ τα υλικά για την αφράτη σκορδαλιά με πατάτα

Η αφράτη σκορδαλιά με πατάτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι ένα συνοδευτικό που αγκαλιάζει πολλές συνταγές και δίνει την χαρακτηριστική της ένταση. Η σκορδαλιά με πατάτα δεν λείπει από κανένα οικογενειακό τραπέζι εθνικής εορτής. Γίνεται με απλά υλικά: πατάτα, λάδι και σκόρδο!

Πρώτα καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη.

Δείτε εδώ πώς θα χρωματίσετε τη σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η συνταγή για μπακαλιαροκροκέτες με μπύρα

Μια εύκολη συνταγή που η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς προτρέπει να την δοκιμάσουμε οπωσδήποτε.

Δείτε εδώ τα υλικά για τις μπακαλιαροκροκέτες

Πρώτα μαδάμε με τα δάχτυλα τον ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Για να φτιάξεις μπακαλιαροκροκέτες, πρέπει να έχεις κάνει προετοιμασία στο ψάρι.

Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό, και περιχύνουμε τα υλικά με την μπύρα. Προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά με ένα κουτάλι, να αναμειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις.

Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις μπακαλιαροκροκέτες και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν από το περιττό  λάδι τους. Όμοια τηγανίζουμε και τις υπόλοιπες.

Δείτε εδώ όλα τα μυστικά της συνταγής