Μουσικό κουτί: Καλεσμένοι οι Encardia και οι Babo Koro

Μουσικό κουτί

Μουσικό κουτί, απόψε στις 21.00 στην ΕΡΤ.

Δύο δυναμικές μπάντες συναντιούνται στο «Μουσικό κουτί» απόψε, Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 στις 21:00, στην ΕΡΤ1. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη υποδέχονται τους Εncardia και τους Babo Koro, δυο συγκροτήματα που εμπνέονται από παραδοσιακές μουσικές, τις οποίες μεταμορφώνουν με έναν δικό τους σύγχρονο ήχο.

Το ταξίδι ξεκινάει με δικά τους πρωτότυπα τραγούδια, διασκευές σε αρχέγονα κομμάτια και συνεχίζεται με τα αγαπημένα μας «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μάρκου Βαμβακάρη, «Το μαργούδικι ο Αλεξανδρής», «Μες τα δυο της τα μάτια», «Kalinifta».

Η Εncardia στηρίζoνται περισσότερο στην πλούσια μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας, ενώ οι Babo Koro πιο πολύ σε βαλκανικούς ήχους, όλοι τους όμως είναι ανοιχτοί στις ευρύτερες παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και σε πιο σύγχρονα μουσικά ρεύματα.

Η Εncardia ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 2.000 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν κυκλοφορήσει πέντε δίσκους, που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ έχει σχολιαστεί ιδιαίτερα η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό, όταν βρίσκονται στη σκηνή.

Στη μουσική του ανερχόμενου συγκροτήματος Babo Koro συνδυάζονται η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και οι πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η ροκ αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα και η σύγχρονη ματιά. Babo Koro σημαίνει «Η γιαγιά που χορεύει και τραγουδάει», σε ελεύθερη μετάφραση. Ο «Σίσυφος» είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που ο συνδυασμός διαφορετικών, αλλά πάντα χορευτικών μουσικών, θυμίζει κάτι από ελληνικό γλέντι.