Μιμή Ντενίση: «Σαν να το κρύψαμε λίγο, σαν να φοβηθήκαμε τις ισορροπίες»

Μιμή Ντενίση

"Η τέχνη δεν μπορεί να είναι κάτι προσωποκεντρικό" εξήγησε η Μιμή Ντενίση.

Καλεσμένη του Γιώργου Κουβαρά βρέθηκε η Μιμή Ντενίση, τη νύχτα της Τρίτης, στην εκπομπή «Στο κέντρο» του ERTNEWS. Η αγαπημένη ηθοποιός αναφέρθηκε, μέσα σε όλα στηβαρύτητα των ιστορικών γεγονότων που πραγματεύεται η ταινία «Σμύρνη μου, αγαπημένη» καθώς και το εκτός συνόρων ταξίδι του φιλμ.

Πιο συγκεκριμένα, η Μιμή Ντενίση σημείωσε χαρακτηριστικά πως «η επιθυμία μου, που νομίζω ότι θα μείνει μόνο στον ύπνο μου, ως όνειρο, ήταν αυτό το θέμα πέραν της ίδιας της ταινίας να γίνει γνωστό διεθνώς. Είναι ένα θέμα, το οποίο είναι σαν να το κρύψαμε λίγο, σαν να φοβηθήκαμε για τις ισορροπίες – που καταλαβαίνω ότι οι πολιτικοί πρέπει να κρατάνε ισορροπίες. Όμως οι καλλιτέχνες δεν έχουν λόγο ύπαρξης αν δεν έχουν μια ελευθερία να ασχολούνται και με τέτοια θέματα. Η τέχνη δεν μπορεί να είναι κάτι προσωποκεντρικό. Το θέμα είναι ένας καλλιτέχνης αν του έχει δοθεί τόσο μεγάλη δημοσιότητα και κυρίως δημοτικότητα από τον κόσμο να προσφέρει κάτι στη χώρα του. Όταν λοιπόν βλέπω άλλους λαούς που προβάλλουν τη Γαλλική Επανάσταση, έχει γίνει ακόμη και μιούζικαλ, δεν ξέρω πόσες διασκευές, εμείς που έχουμε τη μεγαλύτερη ιστορία σχεδόν του πλανήτη, είναι σαν να την σνομπάρουμε».

«Με τη μεγάλη βοήθεια του ΟΗΕ, όπου είχα μιλήσει αρχικά γι’ αυτό το 2019, πριν ακόμα γίνει η ταινία, βρέθηκαν πάρα πολλοί πρέσβεις πολλών χωρών στην προβολή της ταινίας, που οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα και μιλάμε για καλλιεργημένους. Προσέλκυσε κοινό διαφόρων εθνών που ήταν για μένα πολύ βασικό».

«Τώρα οι Έλληνες της διασποράς τι διαφορά έχουν από εμάς; Ότι οι Έλληνες της διασποράς, επειδή είναι μακριά τόσα χρόνια από την πατρίδα τους, την οποία δεν ξεχνούν. Εμείς, για να λέμε την αλήθεια, έχουμε πάντα την τάση να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος»» συμπλήρωσε η Μιμή Ντενίση στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ERTNEWS