Μηχανή του Χρόνου: Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

Φωτίζονται άγνωστες στιγμές του “πατριάρχη του ρεμπέτικου”

Την ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο, το Σάββατο 18 Απριλίου και φωτίζει άγνωστες στιγμές του “πατριάρχη του ρεμπέτικου”.

Η εκπομπή ταξιδεύει στη Σύρο και φωτίζει τα δύσκολα παιδικά του χρόνια όταν εγκατέλειψε το σχολείο και βγήκε στο μεροκάματο για να βοηθήσει την οικογένεια του. Τα μουσικά ερεθίσματα στη νησί και η αγάπη του για το μπουζούκι δεν άργησαν να φανούν και σύντομα με τα τραγούδια του θα άλλαζε την πορεία του ρεμπέτικου.

Η «Μηχανή του Χρόνου» αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές της προσωπικής ζωής του Μάρκου Βαμβακάρη, ο οποίος έκανε δυο γάμους και ήρθε σε σύγκρουση με την καθολική εκκλησία. Μάλιστα ο ίδιος γράφει στην βιογραφία του ότι τον αφόρισαν και του απαγόρευσαν να μετέχει στο μυστήριο της θείας κοινωνίας.

Την δεκαετία του 50 ο Βαμβακάρης πέρασε στα «αζήτητα», καθώς αρρώστησε από παραμορφωτική αρθρίτιδα στα χέρια και τα ρεμπέτικα τραγούδια δεν ήταν της μόδας. Τότε αναγκάστηκε να βγάλει πιατάκι για να ζήσει την οικογένεια του. Τραυματική εμπειρία ήταν όταν τον έδιωξαν από ένα μαγαζί γιατί προτίμησαν να ακούσουν μουσική από το τζουκ-μποξ.
Συγγενικά του πρόσωπα, ερευνητές και μουσικοί, αφηγούνται ιστορίες από την περίοδο της λογοκρισίας του Μεταξά, την Κατοχή, ενώ αναφέρονται στην δεύτερη καριέρα του Μάρκου Βαμβακάρη τη δεκαετία του 60, όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ερμήνευσε τα τραγούδια του σε νέα εκτέλεση.

Στην εκπομπή μιλούν οι: Στέλιος Βαμβακάρης(γιος), Δημήτρης Βαρθαλίτης (ερευνητής), Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Νταλάρας, Παναγιώτης Κουνάδης (μελετητής), Μανώλης Δημητριανάκης (μουσικός),Ελένη Ροδά, Μάνος Τσιλιμίδης (συγγραφέας-στιχουργός), Αχιλλέας Δημητρόπουλος (υπεύθυνος μικρών μουσείων Σύρου), Αργύρης Δαλέζιος (ανιψιός), Κώστας Φέρρης (σκηνοθέτης).