Μένουμε Πάσχα με τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ

ΕΡΤ

Με ειδικές εκπομπές θρησκευτικού περιεχομένου, παραδοσιακά ραδιοφωνικά γλέντια και πολύτιμα τεκμήρια από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ, θα γιορτάσουμε και φέτος το Πάσχα μέσα από τις συχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στο Πρώτο Πρόγραμμα, από τη Μεγάλη Δευτέρα 13 έως και το Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου 2020 στις 15:00, ο Θωμάς Σίδερης παρουσιάζει έναν κύκλο έξι εκπομπών υπό τον γενικό τίτλο «Επί το πάθος το εκούσιον», αφιερωμένο στην κορύφωση του Θείου Δράματος μέσα από τον ποιητικό λόγο των εκκλησιαστικών κειμένων αλλά και τον λόγο σημαντικών Ελλήνων ποιητών. Κείμενα διαβάζουν οι: Λευτέρης Δακαλάκης, Γιάννης Καλαβριανός, Δημήτρης Παπαγιάννης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Βαγγέλης Προβιάς και Τσιμάρας Τζανάτος, ενώ ψάλλει ο Παναγιώτης Σδούκος. Η επιστημονική επιμέλεια είναι του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ Νικόλαου Ξεξάκη. Οι εκπομπές θα αναμεταδίδονται και από τη Φωνή της Ελλάδας.

Καθημερινές ζωντανές μουσικές εκπομπές, αφιερώματα από το αρχείο της ραδιοφωνίας με εμβληματικά πρόσωπα και παρουσιάσεις νεότερων μουσικών έργων έχουν ετοιμάσει οι παραγωγοί του Δεύτερου για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Την Κυριακή του Πάσχα, μπορεί να συνεχίζουμε να «Μένουμε σπίτι» αλλά το Δεύτερο στήνει ένα ελληνικό γλέντι με αγαπημένα τραγούδια και μουσικές. Από τις 10 το πρωί,ως αργά το απόγευμα στις 6, θα ακούσουμε μια σειρά από ζωντανές εκπομπές για τους Έλληνες όπου γης, αφού εκτός από την επικράτεια και τις συνδέσεις των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ, με το Δεύτερο θα συνδεθεί και η «Φωνή της Ελλάδας».

Η Μεγάλη Εβδομάδα στο Τρίτο Πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένη στο πνεύμα των ημερών με καθημερινές ειδικές εκπομπές και μεταδόσεις. Τα Πάθη στο κινηματογράφο, Θρήνοι και θρηνώδεις συνθέσεις Ελλήνων και ξένων συνθετών, το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο σε μετάφραση Ντίνου Χριστιανόπουλου, μουσικά έργα βασισμένα στα Θεία Πάθη ερμηνευμένα από διάσημους σολίστ και ευρωπαϊκές ορχήστρες, εκπομπές λόγου που προσεγγίζουν με έναν διαφορετικό τρόπο θέματα Θεολογίας και Φιλοσοφίας, το Θείο Δράμα στο θέατρο και η Μεγάλη Εβδομάδα μέσα από τον λόγο των ποιητών, είναι μερικά από τα θέματα που επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν οι παραγωγοί του Τρίτου.

Το Κosmos 93,6 & 107 θα είναι και φέτος κοντά στους φίλους του με ζωντανό πρόγραμμα,  ενημέρωση και σχόλια για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και αφιερώματα που έχουν ετοιμάσει οι παραγωγοί του σταθμού για τους πιστούς ακροατές του.

Την Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου στις 10:00 ο Λεωνίδας Αντωνόπουλος προσεγγίζει τον συμβολισμό της ημέρας με απρόβλεπτα τραγούδια -θρησκευτικά και κοσμικά- για τη ζωή και τον θάνατο, την πίστη, την αφοσίωση, την εγκατάλειψη, το πάθος και τα πάθη.

Στις 12:00 ο Ιωσήφ Βάγγερ παρουσιάζει ένα αφιέρωμα– απολογισμό  στους  μουσικούς που έφυγαν από τη ζωή  μέσα στο 2020, πολλοί από αυτούς, θύματα του covid-19. Κόντρα στη θλίψη των ημερών, μαθαίνουμε τη διαδρομή της ζωής τους, τις μουσικές και τα τραγούδια τους, παραμένοντας αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα χωρίς άλλες απώλειες.

Το Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα από τις 13:00  μέχρι τις 16:00 οι ακροατές μπορούν να μπουν στην παρέα της  «Ωδικής Βοήθειας» με τον Γιώργο Μαρκάκη να απαντά στα τηλέφωνα και τα μηνύματά τους. Κατά τη διάρκεια αυτών των τρίωρων live, οι φίλοι του σταθμού μπορούν να τηλεφωνούν και να μοιραστούν τις χαρές και τις αγωνίες τους, συνεισφέροντας με τη φωνή τους και τις ευχές τους σε μια γιορτινή και αισιόδοξη Πασχαλιά, τόσο διαφορετική από τις άλλες.

Πάσχα με τα… ξωτικά της παράδοσης θα κάνει η ΕΡΑσπορ την Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου, από τις 09.00 έως και τις 15.00. Τη μέρα της Λαμπρής «Τα ξωτικά της παράδοσης»  με τη  Μαρία  Κουτσιμπύρη ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για να αναβιώσουν έθιμα και να γιορτάσουν το Πάσχα των Ελλήνων με ηπειρώτικο και ικαριώτικο γλέντι. Προσκεκλημένοι στο στούντιο είναι το «αηδόνι της Ηπείρου», ο Σάββας Σιάτρας και το βιολί της διονυσιακής έκστασης από το νησί της Ικαριάς, ο Νίκος Φάκαρος και οι Μusicaroi. Συμμετέχουν με προφορικές μαρτυρίες από το Καστελόριζο η Ευαγγελία Ξενοπούλου και ο φιλόλογος –ιστορικός Θεόδωρος Νημάς. Στην εκπομπή θα ακουστούν σπάνια Πασχαλιάτικα παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα που ψηφιοποιήθηκαν ειδικά για την εκπομπή από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Νωρίτερα, στις 8 το πρωί, τραγουδάμε στην ΕΡΑσπορ αγαπημένα τραγούδια μελών της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας, που… σταχυολογεί ο Σπύρος Τσάμης.