Mega Cinema που… κόβει την ανάσα

Blade Runner

Σαββατοκύριακο πάμε... Mega Cinema.

Σαββατοκύριακο με πλούσιο πρόγραμμα ξένων ταινιών υπόσχεται για τις 5 και 6Σεπτεμβρίου το MEGA -MEGA CINEMA

Η ταινία του Μπρους Μπέρεσφορντ «Flint ψάχνοντας για την αλήθεια» ({Flint», ΗΠΑ, 2017) που προτάθηκε για το βραβείο Emmy καλύτερης τηλεταινίας το 2018 και το Σάββατο που μας έρχεται 5/9) μεταδίδεται για πρώτη φορά από το MEGA, είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνικό δράμα στο οποίο γίνεται μια αναδρομή σε μια περιβαλλοντική κρίση που συγκλόνισε την Αμερική: έχοντας ανακαλύψει ότι το πόσιμο νερό της πόλης Φλιντ του Μίσιγκαν είναι μολυσμένο και προκαλεί καταστροφικά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων, τρεις γυναίκες (Κουίν Λατίφα, Μαρίν Άιρλαντ, Μπέτσι Μπραντ) ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την αποκάλυψη των αδικημάτων που διαπράχθηκαν από τους απερίσκεπτους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ένα οικολογικό θρίλερ που συνδυάζει την προσέγγιση του ρεπορτάζ δίνοντας συγχρόνως σημασία στον ανθρώπινο παράγοντα.

Με το «Blade Runner 2049» (ΗΠΑ, 2017) που κάνει πρεμιέρα στο MEGA αυτή την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ο Καναδός σκηνοθέτης Ντενί Βιλνέβ «πατά» αθόρυβα σαν γάτα, πάνω στην αριστουργηματική ταινία «Blade Runner» (1982) του Ρίντλεϊ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ (ο οποίος παίζει επίσης εδώ). Και φτιάχνει το δικό του, πρωτότυπο όραμα: όπως και στο «Blade Runner» έτσι και εδώ, ένας Blade Runner, ένας αστυνομικός του μέλλοντος (Ράιαν Γκόσλνινγκ) αναλαμβάνει την εξολόθρευση ρεπλικών κατασκευασμένων από μια πολυεθνική εταιρία με σκοτεινές βλέψεις για το μέλλον του Σύμπαντος. Ο ιδρυτής της (Τζάρεντ Λίτο) καλλιεργεί την επιστήμη της «τεκνογονίας» με στόχο τρισεκατομμύρια πανομοιότυπα «στρατιωτάκια» σε κάθε γωνιά του Διαστήματος. Μια Μετρόπολις του Σύμπαντος. Η ταινία μοιάζει να αναζητεί τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει το ανθρώπινο από το μη ανθρώπινο, το ζωντανό από το κατασκευασμένο. Και το κάνει με εικόνες που κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα – σπανίως έχουμε νιώσει τόσο έντονα, κυριολεκτικά στο πετσί μας, τη μολυσμένη, εφιαλτική ατμόσφαιρα ενός  δραματουργικού χώρου.

Το «Salt» (ΗΠΑ, 2010) του Φίλιπ Νόις που μεταδίδεται από το Μεγάλο Κανάλι την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στις 21.00, είναι μια κλασικής δομής περιπέτεια με την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της πράκτορα της CIA που θα έρθει αντιμέτωπη με την υπηρεσία της όταν ένας Ρώσος πρώην πράκτορας (Ντανιέλ Ολμπρισκί) διατείνεται ότι στην πραγματικότητα είναι πράκτορας των Ρώσων. Ένας ακόμη δυναμικός ρόλος λοιπόν για τη διάσημη ηθοποιό, σε μια ταινία που θέλει να ξεφύγει από το επίπεδο μίας ακόμη περιπέτειας, φέρνοντας στο νου την κατασκοπική παράνοια αλλοτινών εποχών, κυρίως στις ταινίες της δεκαετίας του 1970. Θετικό το γεγονός ότι δεν πέφτει στην παγίδα των ασταμάτητων ειδικών εφέ, αν και για αυτά ακριβώς τα εφέ απέσπασε μια υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ. Το «Salt» σηματοδότησε την δεύτερη συνεργασία του Αυστραλού Νόις με την Αμερικανίδα σταρ μια δεκαετία περίπου από την μεγάλη επιτυχία τους, «Συλλέκτης οστών»