«Με ρωτούσαν για ποια θέση θα πλήρωνα στο νοσοκομείο κι εγώ δεν είχα να φάω»

Η εξομολόγηση του ηθοποιού για τους ανθρώπους που στάθηκαν πλάι του στη δύσκολη στιγμή της ζωής του...

Εξήντα χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, σχεδόν εκατόν ογδόντα ταινίες και τέσσερα βραβεία είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που μπορεί κανείς να πει για να περιγράψει τον ηθοποιό Ανέστη Βλάχο. Σε συνέντευξή του στη Ζέτα Καραγιάννη και το περιοδικό People ο ηθοποιός θυμάται τη μέρα του ατυχήματός του και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν στη συνέχεια…

Νιώθετε ότι σας λείπουν άνθρωποι από το παρελθόν;

Πολύ. Ιδιαίτερα αυτοί που με βοήθησαν. Ο Κακογιάννης που όταν πήγαινα στο σπίτι του θυμάμαι ότι η μάνα του έβαζε πάντα στο τραπέζι ένα πιάτο με φαγητό και για μένα. Στον Κούνδουρο χρωστώ πολλά. Στη Λαμπέτη, στον Χορν…

Γιατί; 

Η Έλλη ήταν που πλήρωσε το νοσοκομείο τότε, με το ατύχημα. Σπούδαζα στη σχολή Σταυράκου και παράλληλα δούλευα ως μπογιατζής. Η ζημιά έγινε από ένα καρφί στην οικοδομή. Έτρεξα για βοήθεια και αντί να μου κάνουν μια ένεση για να σώσουν το μάτι μου με ρωτούσαν για ποια θέση θα πλήρωνα στο νοσοκομείο. Κι εγώ δεν είχα να φάω! Αυτή είναι η μοίρα του φτωχού στην Ελλάδα.

Τι έγινε τελικά;

Η νύχτα πέρασε με «διαπραγματεύσεις», αντί για θεραπευτική αγωγή. Κι όταν ήρθε η Έλλη ήταν πια αργά. Μετά, έμεινα στο σπίτι όπου ζούσαν με τον Χόρν, στην οδό Κυδαθηναίων. Μου παραχώρησαν ένα δωμάτιο και μπόρεσα να ορθοποδήσω. Νιώθω ευγνωμοσύνη. 

Μίλησε ακόμα για την εποχή κατά την οποία βρέθηκε με πάγκο στη λαϊκή: «Και τι να έκανα; Έπρεπε να ζήσω την οικογένεια. Δε ντρέπομαι για αυτό. Τιμή μου είναι. Θα ντρεπόμουν αν έκλεβα ή πουλούσα ναρκωτικά. Ήταν αρχές του ’90 όταν η κόρη που αποκτήσαμε με τη Μαίρη, η Έλλη, ήταν σχεδόν μωρό. Τα πράγματα στα πολιτιστικά είχαν αλλάξει, υπήρξε μια στροφή στη φαρσοκωμωδία. Εγώ έτσι κι αλλιώς, είχα αρνηθεί να παίξω σε βιντεοταινίες. Κάποια μέρα οι προτάσεις για δουλειά σταμάτησαν.

«Μα ο Βλάχος έχει πάρει βραβεία για την υποκριτική του» θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος.

Ε και; Να παρακαλούσα τους σκηνοθέτες; Να έλεγα «’εχω πάρει βραβεία και πεινάω»; Ποτέ δε τα σκέφτηκα αυτά μπροστά στην επιβίωση. Και απλιότερα, άλλωστε, είχα δουλέψει ως μικροπωλητής. Οι τίτλοι και τα πολλά χρήματα δε με ένοιαξαν ποτέ. Δε τα κυνήγησα»

Διαβάστε ακόμα:

«Πήρα τρία εκατομμύρια τότε για τις φωτογραφίες στο Playboy»

Το παράπονο της Μαρίας Ιωαννίδου από την Ναταλία Γερμανού

Ποια είναι η πραγματική ηλικία του Σταμάτη Γαρδέλη;

Η εξομολόγηση του Χρήστου Φερεντίνου για τον γάμο του: «Αυτό συνέβη και σε μας»