Μαριγώ: Ποιο είναι το βιβλίο με την πραγματική ιστορία που βάζει πλώρη για την τηλεόραση;

Μαριγώ

H συγγραφέας, Μαρία Μουγιακάκου, ξεδιπλώνει το κουβάρι μιας πολύ ενδιαφέρουσας δραματικής ιστορίας από τη Μάνη του προηγούμενου αιώνα.

Η Μαριγώ, βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και στην αρχή της διαδρομής της έχει κλέψει το ενδιαφέρον των αναγνωστών, ενώ ήδη ξεκίνησαν και τα πρώτα φλερτ για την τηλεοπτική μεταφορά της. Η συγγραφέας, Μαρία Μουγιακάκου, παρουσίασε πρόσφατα το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς προσωπικής της έρευνας, δοσμένο με αριστοτεχνικό λογοτεχνικό λόγο.

Γεννημένη στη Μάνη, τα καλοκαίρια της παιδικής της ηλικίας τα περνούσε με τη γιαγιά στο χωριό. Η έντονη παρουσία της γιαγιάς της ήταν καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της.

Σήμερα, η Μαρία Μουγιακάκου ζει τον περισσότερο χρόνο στη Μάνη, απολαμβάνοντας τη μεγαλοπρέπεια και την ηρεμία του τόπου της. Την συναντήσαμε στο αρχοντικό της στο Σκουτάρι κι εκεί μας ξεδίπλωσε την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του βιβλίου, ενώ μας αποκάλυψε πως βρίσκεται κιόλας σε συζητήσεις ώστε η Μαριγώ να μεταφερθεί σύντομα και στην τηλεόραση.

Μονολεκτικός τίτλος, κοφτός, επιβλητικός σαν τη Μάνη. Ποια είναι στ’ αλήθεια η Μαριγώ που από το εξώφυλλο ακόμα μοιάζει να κρύβει μια πολύ μεγάλη ιστορία πίσω της;

Έτσι ήταν η Μαριγώ, παρουσία επιβλητική δωρική και λιτή. Συμβολίζει με την ύπαρξη της, τη γυναίκα, τη μάνα και την γνήσια Μανιάτισσα. Σαν γυναίκα ερωτεύεται και αγαπά μοναδικά, είναι ευαίσθητη. Σαν λέαινα υπερασπίζεται τα παιδιά της όταν χρειάζεται. Είναι Μανιάτισσα από καταγωγή και πορεύεται όπως ορίζουν οι άγραφοι νόμοι του δύσκολου αυτού τόπου. Η Μάνη είναι ο τόπος της βεντέτας και του γδικιωμού. Η Μαριγώ κάνει την ανατροπή και αφήνει το νόμο να φέρει τη δικαιοσύνη, ενώ αναζητά και την δικαίωση. Οι πράξεις της κρύβουν ιδανικά και ιδεώδη. Ο αναγνώστης πιστεύω ότι θα ταυτιστεί μαζί της και ίσως βρει και στοιχεία από την δική του γιαγιά.

Πρόκειται λοιπόν για μια αληθινή ιστορία, ένα βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, σε λογοτεχνική απόδοση…

Είναι αληθινή ιστορία με αληθινά γεγονότα. Είναι η ζωή της Μαριγώς.

Ήταν κάποιο συγκεκριμένο γεγονός αυτό που σας έκανε να μοιραστείτε αυτή την ιστορία μαζί μας ή ήταν κάτι που σκεφτόσασταν χρόνια και απλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες;

Χρόνια πριν είχα αποφασίσει να γράψω την εξαιρετική και καθ’ όλα ανατρεπτική ζωή αυτής της γυναίκας της Μαριγώς. Ήταν η υπόσχεση που της είχα δώσει λίγο πριν φύγει από την ζωή, να συνεχίσω να ψάχνω και να βρω απάντηση στο «γιατί» που έκαιγε σαν κάρβουνο την ψυχή της, όπως η ίδια έλεγε. Γιατί οι άνθρωποι που κατέστρεψαν την ζωή της δεν πλήρωσαν όπως όρισε ο νόμος. Ήμουν έτοιμη να το κάνω όταν είχα στα χέρια μου τα πρακτικά της δίκης και της αποφάσεις του Κακουργιοδικείου Ναυπλίου στις 15 και 16 Φεβρουαρίου 1937, καθώς και τις εφημερίδες της εποχής εκείνης (1936-1937) που αναφέρονται στο έγκλημα αυτό, το οποίο ανέτρεψε και καθόρισε την ζωή της Μαριγως και της οικογένειας της.

Δυσκολευτήκατε στην έρευνα για την ανεύρεση των στοιχείων που απαιτούνταν για να έχετε την ολοκληρωμένη εικόνα των γεγονότων;

Πολλά χρόνια έρευνας για να βρω το υλικό αυτό το οποίο θα επιβεβαίωνε την αλήθεια των γεγονότων. Χωρίς τα επίσημα πρακτικά από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι αυτά που περιγράφονται στο βιβλίο, όσον αφορά στο έγκλημα και τις συνέπειες του στην ζωή της Μαριγώς, είναι αλήθεια. Ούτε ο πλέον ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να το γράψει.

Προβληματιστήκατε από το γεγονός ότι πρόκειται για μια τραγική ιστορία από το παρελθόν που ίσως να τάραζε τα νερά σε μια κλειστή κοινωνία όπως η Μάνη;

Η Μάνη είναι όντως κλειστή κοινωνία. Την Μαριγώ την γνώριζαν και την εκτιμούσαν οι παλαιότεροι, καθώς ήξεραν για το έγκλημα. Πολλοί εξ αυτών ήταν και μάρτυρες στο δικαστήριο, σύμφωνα πάντοτε με τα πρακτικά της δίκης. Οι νεότεροι έχουν ακούσει την ιστορία σαν παραμύθι. Όταν η αλήθεια έρχεται στο φως μετά από 90 χρόνια είναι για όλες τις πλευρές λυτρωτική. Μόνο η αλήθεια μπορεί να κλείσει τις πληγές και να φέρει την κάθαρση. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο σκοπός μου. Όπως έλεγε και η Μαριγώ: «Ποια είμαι εγώ που θα κρίνω. Ο νόμος τους έκρινε ας τους κρίνει και ο Θεός».

Έχοντας καταγωγή και η ίδια από τη Μάνη, στην οποία περνάτε μεγάλο διάστημα του έτους στο όμορφο Σκουτάρι, εντοπίζετε κάποια κοινά στοιχεία με τη Μαριγώ, πέραν του ονόματος;

Έχω γεννηθεί στην Μάνη. Η καταγωγή αυτή από μόνη της διαμορφώνει χαρακτήρες υπερήφανους και ανεξάρτητους. Τελευταία έχω τον χρόνο να μένω περισσότερο στον τόπο μου. Εδώ ηρεμώ. Είναι το καταφύγιο της ψυχής μου. Εκτός από το όνομα της, το οποίο φέρω, είναι η γιαγιά μου. Είναι αυτή που με μεγάλωσε και με ενέπνευσε. Είμαι ευγνώμων που είχα την τύχη να είναι γιαγιά μου η Μαριγώ και για τα μαθήματα που πήρα από αυτήν ζώντας κοντά της. Πάνω απ’ όλα έμαθα τι σημαίνει να αγαπάς πραγματικά, τι σημαίνει να σέβεσαι την ζωή και το άνθρωπο, να μην κρίνεις και να συγχωρείς, να διεκδικείς την ζωή και συγχρόνως να υπερασπίζεσαι αυτό που αγαπάς και σέβεσαι.

Γνωρίζω ότι με την κυκλοφορία του, το βιβλίο προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών παραγωγής. Είστε σε συζητήσεις ώστε να δούμε την Μαριγώ και στην τηλεόραση;

Ναι, όντως έτσι είναι. Υπάρχουν συζητήσεις, αλλά δεν  μπορώ να ανακοινώσω ακόμα κάτι επίσημα. Πολύ σύντομα πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε κι έπειτα να αρχίσει και το τηλεοπτικό της ταξίδι. Είμαι χαρούμενη που η Μαριγώ μου από τα πρώτα της βήματα εισπράττει αγάπη και αποδοχή.

Το βιβλίο είναι αυτοέκδοση και η κεντρική διάθεση στα βιβλιοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, γίνεται από το βιβλιοπωλείο ΠΑΡ ‘ ΗΜΊΝ, Χαρ. Τρικούπη 11, Αθήνα. Τηλ. 210 3811201.