Μαρία Πρωτόπαππα: «Αυτός ο ρόλος ο ανδρικός είναι ευνουχιστικός, σε κάνει να μη μιλάς»

Μαρία Πρωτόπαππα

"Το καταλαβαίνω πάρα πολύ και δικαιολογώ πάρα πολλά πράγματα εκτός από τη βία" ξεκαθαρίζει η Μαρία Πρωτόπαππα.

Λίγο πριν βγει στις σκοτεινές αίθουσες η νέα ταινία Φόνισσα, η Μαρία Πρωτόπαππα έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην κάμερα της εκπομπής «Καλύτερα δε γίνεται» και τη Ναταλία Αργυράκη το Σάββατο στον Alpha. Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια εστίασε, μεταξύ άλλων, στo περιβάλλον όπου η ίδια μεγάλωσε, τη συμβολή της πατριαρχίας στο μεγάλωμα μέχρι και σήμερα των παιδιών αλλά και τα λάθη που η ίδια παρατηρεί στην καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, η Μαρία Πρωτόπαππα εξομολογήθηκε πως «ήταν γυναικοκρατούμενο το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσα. Η μητέρα μου είχε τέσσερις αδελφές. Επομένως αυτές οι τέσσερις… έκαναν όλες από μια κόρη τουλάχιστον! Άκουγα ιστορίες γυναικών περισσότερο από τους άντρες γιατί οι άντρες δεν εκφράζονταν εύκολα μπροστά ούτε στα παιδιά ούτε στον κόσμο για τα προσωπικά τους ή για τα αισθήματα τους. Παράπονα, ναι…».

«Όταν μεγαλώνεις, μπορείς να δεις το τι έκανε τους ανθρώπους είτε κλειστούς είτε αγέλαστους είτε τεμπέληδες. Ο αγέλαστος μπορεί να είναι αυτός που έχει μεγαλώσει με το κλασικό «οι άνδρες δεν κλαίνε» ή «δεν παραπονιόμαστε» και «πρέπει να είσαι γενναίος». Αυτός ο ρόλος ο ανδρικός είναι και ευνουχιστικός και σε κάνει να μη μιλάς, έχει πολλές πιέσεις. Το καταλαβαίνω πάρα πολύ και δικαιολογώ πάρα πολλά πράγματα εκτός από τη βία».

«Πολλά πράγματα είναι που δεχόμαστε… Αυτό το πατρονάρισμα, που κάποιος θα σου πει ή θα σου εξηγήσει τι νομίζεις και τι νιώθεις, λες κι εσύ δεν ξέρεις. Αν πάει κανείς μια βόλτα στα καταστήματα παιδικών ρούχων, θα καταλάβει ότι τα διακοσμητικά στοιχεία στα κοριτσίστικα είναι καρδούλες και αστεράκια. Στα αγοράκια όμως, που και αυτά μπορεί να ήθελαν να ονειρευτούν συννεφάκια και μονόκερους, υπάρχουν επαγγέλματα, επιστήμες, σπορ, τεχνικά πράγματα. Γιατί αυτά δεν μπορούν να μπλέκονται;» συμπλήρωσε, επίσης, η Μαρία Πρωτόπαππα στην ψυχαγωγική εκπομπή του Alpha.