Λένα Διβάνη: «Η ιστορία είναι πολύ σέξι μάθημα αλλά κακοποιείται στο εκπαιδευτικό σύστημα»

Λένα Διβάνη

"Τα βιβλία έχουν βελτιωθεί, για να σε διδάξει όμως κάποιος να χρησιμοποιείς τις πηγές πρέπει να είναι ιστορικός" εξηγεί η Λένα Διβάνη.

Την Λένα Διβάνη φιλοξένησε η Έλενα Παπαβασιλείου στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ, το βράδυ της Τετάρτης, στο πρόγραμμα του Action 24. Μέσα σε όλα, δε, η  γνωστή συγγραφέας εξήγησε γιατί η ιστορία αφενός είναι ένα… σέξι μάθημα και αφετέρου κακοποιείται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ειδικότερα, η Λένα Διβάνη σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τα βιβλία της ιστορίας έχουν βελτιωθεί και έχουν μέσα πηγές. Για να σε διδάξει όμως κάποιος να χρησιμοποιείς τις πηγές, πρέπει να είναι ιστορικός. Ξέρετε ποιοι κάνουν μάθημα ιστορίας στα σχολεία; Βιολόγοι, γυμναστές και όποιος έχει ώρες να συμπληρώσει. Είναι κακοποιημένη η ιστορία».

«Ένας βιολόγος ή μια φιλόλογος δεν ξέρουν εις βάθος τα πράγματα, ξέρουν μια εν πολλοίς αφήγηση. Διαβάζει αλλά δεν έχει βάθος πεδίου γνώσεων, που σημαίνει ότι φοβάται πως ένας μαθητής ή μια μαθήτρια θα κάνει μια ερώτηση στην οποία δεν θα μπορεί να απαντήσει. Οπότε μαθαίνει απ’ έξω το μάθημα και απαιτεί από τα παιδιά να μάθουν απ’ έξω κι αυτά το μάθημα, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν και δημιουργηθεί αυτός ο γκρεμός που μπορεί να δημιουργήσει ερωτήσεις που να μην μπορώ να απαντήσω. Κι έτσι κακοποιείται η ιστορική γνώση».

«Η ιστορία είναι πολύ σέξι μάθημα! Είναι η ιστορία της ζωής μας! Μόλις το αντιληφθεί αυτό το παιδί και το αντιμετωπίσεις χωρίς φόβο, δεν τα ξέρεις όλα, πρέπει να πεις και ένα… δεν ξέρω» πρόσθεσε, ακόμα, η Λένα Διβάνη στο talk show της Έλενας Παπαβασιλείου.