Λευτέρης Ζαμπετάκης: «Η κατάθλιψη είναι ταξίδι μέσα σε πολύ σκοτάδι, με έσωσαν οι ποιητές»

Λευτέρης Ζαμπετάκης

"Ψυχίατρος μου είπε πως έχω εκ γενετής ροπή προς τη μελαγχολία" ομολόγησε ο Λευτέρης Ζαμπετάκης.

Λίγο πριν ξεκινήσουν περιοδεία με την παράσταση «Οι πεταλούδες πετούν ελεύθερες» στην Κύπρο, ο Λευτέρης Ζαμπετάκης και η Ντόρα Μακρυγιάννη συνάντησαν τον Τάσο Τρύφωνος στην εκπομπή Τετ Α Τετ του Alpha Κύπρου. Ο γοητευτικός πρωταγωνιστής, μάλιστα, μίλησε από καρδιάς για την μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Ζαμπετάκης παραδέχθηκε πως «οι ποιητές και οι συγγραφείς με έσωσαν από την κατάθλιψη. Είδα πόσος κόσμος έχει ανάγκη να νιώσει ότι δεν είναι μόνος και γι’ αυτό μιλάω πια ανοιχτά. Το συνειδητοποίησα αυτό όταν εκδόθηκε η ποιητική μου συλλογή, πόσος κόσμος ήρθε και μου ζήτησε βοήθεια και πως, όταν κάποιος το επικοινώνησε, πως ακούμπησα και γω πάνω του και είπα πως υπάρχει και άλλος που θα με αγγίξει, που θα με ακούσει, που θα με νιώσει».

«Για τον κάθε άνθρωπο είναι κάτι διαφορετικό η κατάθλιψη. Όμως αν θέλεις να σου βάλω εγώ έναν ορισμό, η κατάθλιψη είναι ένα ταξίδι μέσα σε πολύ σκοτάδι. Μια περιπλάνηση στο άγνωστο, που δεν ξέρεις πόσο θα διαρκέσει και αυτό είναι το χειρότερο από όλα, όμως υπάρχουν χαραμάδες φωτός. Όταν είσαι εσύ εκεί κάτω είναι πολύ βασανιστικό να ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα. Νομίζω πως είναι βασανιστικό και για τους γύρω σου που σε βρίσκουν έτσι, όμως θέλει ένα τράβηγμα.».

«Εμένα με βοήθησαν κατ’ αρχήν οι ειδικοί. Ψυχίατρος στην αρχή και μετά φυσικά πολύ οι ψυχολόγοι και η φαρμακευτική αγωγή, Δεν είναι μόδα η κατάθλιψη, γιατί ακούγεται και αυτό πάρα πολύ! Έχει διαφορετικές μορφές. Εγώ μεγάλωσα σε μια οικογένεια καθ’ όλα υγιή, με απίστευτη αγάπη που θέλαμε να αγκαλιαζόμαστε, να αγγιζόμαστε και να εκφράζουμε την αγάπη μας πάρα πολύ. Δηλαδή τα είχα όλα. Οικονομικά δεν είχαμε προβλήματα, δόξα τω Θεώ. Όμως υπάρχουν εκ γενετής στον εγκέφαλο σου χημικά πράγματα. Μου είπε ο γιατρός πως έχω εκ γενετής μια ροπή προς τη μελαγχολία και είναι καθαρό»  εξομολογήθηκε, ακόμα, ο Λευτέρης Ζαμπετάκης στον Τάσο Τρύφωνος και την κυπριακή τηλεόραση.

«Τώρα νιώθω ότι το έχω νικήσει. Υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του εγκεφάλου ότι μπορεί να ξανάρθει αλλά το θέμα είναι να το δεις σαν μια γρίπη. Θα έρθει, μπορεί να ξαναέρθει, θα περάσει. Και αυτό θα περάσει και θα ξαναπεράσει».