Ξαλμυρίσατε σωστά τον μπακαλιάρο; Αυτό είναι το μυστικό…

μπακαλιάρος

Πώς καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμος για μαγείρεμα;

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος συνηθίζεται να καταναλώνεται δυο φορές μέσα στη Σαρακοστή, σύμφωνα με τα έθιμα μας. Η μια είναι η μέρα του Ευαγγελισμού και η άλλη η Κυριακή των Βαΐων.  Όμως, η γεύση του μας έχει κερδίσει και η Ελληνίδα νοικοκυρά τον έχει απογειώσει, μαγειρεύοντας τον με πάρα πολλούς τρόπους.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σωστή επιλογή του μπακαλιάρου

Ο παστός ή υγράλατος μπακαλιάρος αλιεύεται κυρίως στις βόρειες θάλασσες, και παρόλο που δεν είναι Ελληνικός, η τεχνική του και ο τρόπος συντήρησης του τον καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της νηστείας μας εδώ και μερικούς αιώνες.

Επειδή μπορούσε να συντηρηθεί και να φτάσει ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της χώρας μας, καθώς και να διατηρηθεί αναλλοίωτος χάρη στο πάστωμα με αλάτι έγινε το «ψάρι του βουνού», όπως δίκαια τον ονόμασαν οι παλαιότεροι.

Πώς καθαρίζουμε και ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο