Κίτρινη κολοκύθα: Καθάρισμα, συντήρηση, μυστικά…

κολοκύθα

Πώς θα την επιλέξουμε και πώς θα την μαγειρέψουμε;

Η κίτρινη κολοκύθα τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και πάλι στη διατροφή μας, μιας και είναι πεντανόστιμη, μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους και παράλληλα έχει υψηλή διατροφική αξία αλλά και χαμηλό θερμιδικό φορτίο. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας όλα τα μυστικά για τη σωστή επιλογή, το καθάρισμα, το μαγείρεμα και πώς αποθηκεύουμε την κίτρινη κολοκύθα στην κατάψυξη.

Πώς θα την επιλέξουμε

Ποια είναι η διατροφική αξία της κολοκύθας
Το έντονο χρώμα της κολοκύθας, από κίτρινο μέχρι πορτοκαλί, το οφείλει σε ένα διατροφικό συστατικό, το β-καροτένιο. Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο χρησιμοποιείται σαν «πρώτη ύλη» για τη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης Α από το οργανισμό. Το β-καροτένιο φαίνεται είναι πολύτιμο για την προστασία των ματιών και του προστάτη. Η δε βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, αλλά και για την υγεία του δέρματος. Επίσης, η κολοκύθα έχει πολλαπλάσιες φυτικές ίνες  από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι οποίες βοηθούν στην αίσθηση του κορεσμού, στον έλεγχο του βάρους, της χοληστερόλης και του ζαχάρου σας. Βοηθάει ακόμα και στη δυσκοιλιότητα.

Πότε και πού βρίσκουμε την κολοκύθα
Μπορούμε να τη βρούμε στο μανάβη μας και στο σούπερ μάρκετ από τον Αύγουστο μέχρι το Μάρτιο σε διάφορα σχήματα. Η καλύτερη εποχή ωρίμανσής της, όμως, είναι από τον Οκτώβριο μέχρι το Νοέμβριο. Βέβαια, μια άκοπη κολοκύθα, μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο, σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο.

Πώς θα την καθαρίσουμε

Τα σπόρια της κολοκύθας
Μην τα πετάξετε χωρίς δεύτερη σκέψη! Όπως καθαρίσετε την κολοκύθα, πάρτε τις ίνες μαζί με τα σπόρια και βάλτε τα σε μια λεκάνη με νερό. Τα σπόρια με λίγο ανακάτεμα σε λίγο θα ανέβουν στην επιφάνεια. Στραγγίστε το νερό, ταμπονάρετε τον κολοκυθόσπορο με χαρτί να στεγνώσει. Μετά, απλώστε τους σε ένα ταψί πάνω σε χαρτί ψησίματος, αλατίστε τα και ψήστε τα στους 150 °C για 5-10 λεπτά περίπου. Είναι γεμάτα θρεπτικές ουσίες μπαίνουν πάνω από σούπες, στη σαλάτα και τρώγονται και σαν σνακ.

Κολοκύθα και η συντήρησή της
Αν κόψατε την κολοκύθα και σας περίσσεψε ένα μέρος της, μπορείτε να τη διατηρήσετε για λίγες μόνο ημέρες, το πολύ μία εβδομάδα μέσα στη συντήρηση του ψυγείου, τυλιγμένη καλά με διάφανη μεμβράνη ή σακουλάκι τροφίμων, ή σε τάπερ κλεισμένο ερμητικά.

Κίτρινη κολοκύθα στην κατάψυξη
Η κίτρινη κολοκύθα στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο. Μπορείτε να την κόψετε όπως επιθυμείτε, δηλαδή να την τρίψετε στο μούλτι ή τον τρίφτη, σε μικρά ή μεγαλύτερα κυβάκια. Να χωρίσετε σε μερίδες ή ποσότητες για ένα μαγείρεμα και να τις κλείσετε ερμητικά σε πλαστικά σακουλάκια.

Τα μυστικά της κολοκύθας στο μαγείρεμα

Ποια μπαχαρικά και μυρωδικά ταιριάζουν με την κολοκύθα
Με την κολοκύθα ταιριάζει πολύ το μοσχοκάρυδο, το κύμινο, την κανέλα, το τζίντζερ, το κάρυ και την πάπρικα. Η κάπως άτονη γεύση της ενδυναμώνεται και με τη χρήση μυρωδικών. Ταιριάζει τέλεια με δυόσμο, ρίγανη, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαϊντανό. Ενώ αν θέλετε να απολαύσετε αυθεντικά τη γεύση της, προσθέστε μόνο αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.