Ο frontman των Koza Mostra, Ηλίας Κόζας, μίλησε στη Σοφία Αποστολίδου και στην εκπομπή «Ραδιοφωνική Φιλο…σοφία» του Flash 99.4 για τη διαδρομή του στη μουσική, τα νέα τραγούδια του συγκροτήματος, τη συμμετοχή του στη Eurovision, τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, αλλά και για το πώς αντιλαμβάνεται τις μουσικές ταυτότητες των λαών.
«Αυτό που μπλέκουμε στην ουσία είναι η ελληνική κουλτούρα μέσα σε όλα αυτά που παίζουμε. Και το λέω αυτό γιατί εμείς εδώ στη Βόρεια Ελλάδα ξέρουμε τι είναι τα «Μπάλκαν». Κάτω, όταν ακούνε «Μπάλκαν», το μυαλό τους πάει στον Μπρέγκοβιτς, που δεν είναι μόνο αυτό προφανώς. Εμείς, βέβαια, εδώ ξέρουμε πολύ καλά… Εξάλλου, εμείς οι Θεσσαλονικείς είμαστε… Βούλγαροι, τώρα τι να λέμε!», είπε αρχικά ο Ηλίας Κόζας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για τη Eurovision, όπου οι Koza Mostra εκπροσώπησαν την Ελλάδα το 2013 με το «Alcohol is Free», ο Ηλίας Κόζας υπογράμμισε: «Είναι ξεκάθαρα ένας μουσικός διαγωνισμός. Εμείς το ζήσαμε σαν γιορτή, το χαρήκαμε και το διασκεδάσαμε πολύ».
Ο Ηλίας Κόζας πρόσθεσε: «Εκείνο που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η Eurovision είναι ένας μουσικός θεσμός. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να συγχέει τη Eurovision με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Και το λέω αυτό γιατί έρχονται και άλλοι καλλιτέχνες από πίσω που όλη αυτή η πίεση και η κριτική που ασκείται κατά την γνώμη μου είναι παράταιρη. Είναι ξεκάθαρα ένας μουσικός διαγωνισμός».
Με νοσταλγία, ο Ηλίας Κόζας αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον αείμνηστο Αγάθωνα: «Ήταν ένας αυθεντικός ρεμπέτης, ένας ντόμπρος άνθρωπος με χιούμορ. Η απουσία του είναι πολύ έντονη. Μου λείπει πολύ».
Για τη δημιουργική διαδικασία των Koza Mostra είπε: «Γράφουμε και κυκλοφορούμε μουσική όταν νιώθουμε την ανάγκη, όχι για να υπάρχουμε στη δισκογραφία. Τα τραγούδια μας μιλάνε για συναισθήματα και βιώματα. Δυστυχώς, πολλά παραμένουν επίκαιρα γιατί οι καταστάσεις δεν έχουν αλλάξει. Ίσως πάνε και προς το χειρότερο».
Πηγή εικόνας: NDP
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ