Η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύει στην Ορεινή Χαλκιδική

Ο Βασίλης Καλλίδης ετοιμάζει ένα εορταστικό μαγειρευτό χοιρομέρι με συνοδεία μαύρης μπύρας

Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, στις 20:00, ο Βασίλης Καλλίδης και η «Νόστιμη γη» μας ταξιδεύουν στην Ορεινή Χαλκιδική. Μπορεί η Κασσάνδρα και η Σιθωνία να είναι τα δυο περιζήτητα και διάσημα πόδια της Χαλκιδικής, ωστόσο ο Ταξιάρχης, η Αρναία, τα Βράσταμα, ο Πολύγυρος διατηρούν ολοζώντανες μικρές κοινότητες, δυναμικούς συλλόγους και συνεταιρισμούς, πέτρινους ξενώνες και γραφικές ταβέρνες.

Στο οδοιπορικό μας δεσπόζει το Πανεπιστημιακό Δάσος του Χολομώντα, με τις αχανείς πλαγιές του γεμάτες με βελανιδιές και οξιές. Με ξεναγό τον κύριο Νίκο περπατάμε στα ομιχλώδη μονοπάτια του δάσους, μαθαίνουμε για τα άγρια μανιτάρια του, τα αρωματικά φυτά και τα βότανα του αλλά και για την υλοτομία, σημαντική πηγή εισοδήματος για την περιοχή. Στα καμίνια, επιβλητικοί κατάμαυροι λοφίσκοι για την παραγωγή ξυλοκάρβουνου, ο Βασίλης μαγειρεύει μια απολαυστική κρεατόσουπα με αστράκι. Στα Βράσταμα, δίπλα στο κουμαροκάζανο του κυρίου Παύλου και με καλή παρέα, η xωριάτικη πίτσα με λουκάνικο και με μπόλικο ημίσκληρο τυρί του Βασίλη γίνεται ανάρπαστη. Στην πετρόκτιστη Αρναία, στο παραδοσιακό κρεοπωλείο του κυρίου Παναγιώτη, ο Βασίλης φτιάχνει χασάπικα κεφτεδάκια με ψωμί του τοστ.

Και το ταξίδι της «Νόστιμης Γης» ολοκληρώνεται στη ζεστασιά ενός πανέμορφου ξύλινου σπιτιού όπου ο Βασίλης ετοιμάζει ένα εορταστικό μαγειρευτό χοιρομέρι με συνοδεία μαύρης μπύρας για τον οικοδεσπότη και τους γείτονες του.