Η Μηχανή του Χρόνου: «Η εμφάνιση του AIDS και ο θάνατος του Μπίλι Μπο» A’ ΜΕΡΟΣ

Σήμερα στις 17:00, στην ΕΡΤ1.

Η εκπομπή καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία που πανικοβλήθηκε και υπέστη ένα τρομερό κύμα παραπληροφόρησης. «Κλείστε τους ομοφυλόφιλους στη Σπιναλόγκα», ήταν ένας από τους τίτλους των εφημερίδων, εκείνη την εποχή της άγνοιας και της ενοχοποίησης.

Στην Αμερική, η κοινή γνώμη κινητοποιήθηκε όταν αρρώστησε και πέθανε εξαιτίας του ιού, ο γόης του Χόλυγουντ Ροκ Χάτσον.Στην Ελλάδα, το πρώτο διάσημο θύμα ήταν ο πετυχημένος νεαρός σχεδιαστής Μπίλι Μπο. Η «Μηχανή του χρόνου» καταγράφει το κυνήγι του τύπου, τις φήμες, τις ψευδείς ειδήσεις και τις υπερβολές για την προσωπική του ζωή.

Ήταν τέτοιος ο ανταγωνισμός, ακόμη και γι’ αυτό το ευαίσθητο θέμα, ώστε όταν δημοσιεύτηκε η είδηση του «θανάτου» του, την διάβασε και ο ίδιος ο Μπίλυ Μπο καθώς ακόμη έδινε τη μάχη με τον ιό του AIDS. Η παραπληροφόρηση και η άγνοια οδήγησαν σε μεγάλες υπερβολές ακόμα και ορισμένους γιατρούς.

Η ενοχοποίηση των ασθενών, η περιθωριοποίηση τους και η απαξίωση των ίδιων και της οικογένειας τους, ήταν οι πρώτες αντιδράσεις της κοινωνίας όταν εμφανίσθηκε ο τότε θανατηφόρος και άγνωστος ιός. Στην εκπομπή μιλούν οι φίλοι του Μπίλι Μπο: Μιμή Ντενίση, Στέλιος Παρλιάρος και η Λένα Ζαννιδάκη, η δημοσιογράφος στην οποία έδωσε την τελευταία του συνέντευξη.

Για τις κοινωνικές και επιστημονικές συνέπειες, καταθέτουν τις μαρτυρίες τους, ο γιατρός Γιάννης Κοσμίδης, που πρώτος διέγνωσε τον ιό στην χώρα μας, ο Κώστας Τσαρούχας, ο Γιώργος Λιάνης, η Λιάνα Καννέλη και η Βάνα Μπάρμπα.