Η Ιωάννα Παππά και η «Αντιγόνη» επιστρέφουν για λίγες παραστάσεις στην Αττική

Ιωάννα Παππά

Στις τελευταίες στάσεις, η Ιωάννα Παππά επιστρέφει με την αρχαία τραγωδία στην Αθήνα!

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη της περιοδεία η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Ιωάννα Παππά που σκηνοθέτησε ο Θέμης Μουμουλίδης και παρουσιάζεται σε ανανεωμένη εκδοχή από τον σκηνοθέτη, επανέρχεται στην Αττική τον Σεπτέμβριο. Η δημοφιλής ηθοποιός ερμηνεύει την Αντιγόνη και ο Γιώργος Χρυσοστόμου τον Κρέοντα πλαισιωμένοι από μια εξαιρετική ομάδα νέων ηθοποιών, σε μια παράσταση που ξεχώρισε για τις ερμηνείες και τη σκηνοθετική μινιμαλιστική της προσέγγιση και αγαπήθηκε από το θεατρόφιλο κοινό.

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Παππά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Σαμόλης, Μάνος Καρατζογιάννης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη

Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία, Σκηνικό: Θέμης Μουμουλίδης
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκόρου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Κινησιολογική επεξεργασία: Βρισηίδα Σολωμού
Φωτογραφία αφίσας: Νίκος Πανταζάρας
Φωτογραφίες παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Παναγιωτοπούλου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού

Παραγωγή: Αrs Aeterna, 5η Εποχή Τέχνης

Αναλυτικά οι τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας:

3, 4/9 Ηλιούπολη, Θέατρο Άλσους Δημήτρης Κιντής

5/9 Κορυδαλλός – Ανοιχτό Θέατρο Θανάσης Βέγγος

6/9 Βριλήσσια – Θέατρο Νταμάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη

8/9 Πειραιάς  – Βεάκειο

9/9 Αχαρνές – Αμφιθέατρο Αχαρνών Μίκης Θεοδωράκης

13/9 Πετρούπολη – Θέατρο Πέτρας

17/9 Παπάγου – Δημοτικό Κηποθέατρο