«Η Αυλή των Χρωμάτων» με ένα αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς

Αυλή των χρωμάτων

Η Αυλή των Χρωμάτων, το προσεχές Σάββατο στις 22:00 στην ΕΡΤ 2.

Η «Αυλή των Χρωμάτων” συνεχίζει τo μουσικό της “ταξίδι” με ένα Αφιέρωμα στα ‘Τραγούδια της ξενιτιάς’. Οι φιλόξενοι οικοδεσπότες, η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο σπουδαίος συνθέτης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος, έχουν αφιερώσει την σημερινή εκπομπή, στα τραγούδια που συντρόφευαν τον ξενιτεμένο. Τον ξενιτεμένο και τον δικό του άνθρωπο, με τον πόνο του αποχωρισμού, τη συγκίνηση, τη νοσταλγία, την προσμονή αλλά και την λαχτάρα της επιστροφής.

Παρέα με την σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια Πίτσα Παπαδοπούλου, τον εξαιρετικό μουσικό και ερμηνευτή Λάκη Χαλκιά, τον αγαπημένο μουσικό λαϊκορεμπέτη Δημήτρη Κοντογιάννη και τη Δήμητρα Σταθοπούλου, μια ξεχωριστή ερμηνεύτρια της νέας γενιάς, ‘ξετυλίγουμε’ αυτή την εποχή του ξεριζωμού των δεκαετιών του ’50 και του ΄60. Και ακούμε ερμηνείες, τρυφερές, συγκινητικές, μελαγχολικές αλλά και ελπίδας, προσμονής.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος θυμάται με νοσταλγία και περιγράφει τις μοναδικές καταστάσεις που βίωσε στις περιοδείες του στην Αμερική με τον Καζαντζίδη, στη Γερμανία και άλλους τόπους, με άλλους μεγάλους δημιουργούς, διασκεδάζοντας την ομογένεια απ’ τα πρώτα χρόνια του ’60.

Στο τραπέζι μας, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, μαζί μας, η ηθοποιός Φωτεινή Τσακίρη που μας μιλά για το μεγάλωμα της στο Όφενμπαχ της Γερμανίας, ως παιδί μεταναστών και ο σεφ Γιάννης Γκελντής που αν και γεννήθηκε στο Βισμπάντεν, την καρδιά του, ‘κέρδισε’ παντοτινά, η Ελλάδα.

Αυλή των χρωμάτων

Ο συνεργάτης μας Κώστας Μπαλαχούτης – Συγγραφέας και Ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού, παρουσιάζει μέσα από το αρχείο του, με συνοπτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο, πώς οι καημοί της ξενιτιάς, αποτυπώθηκαν στο δημοτικό και λαϊκό τραγούδι. Αλλά και πώς, φιρμάτοι λαϊκοί καλλιτέχνες, ερμηνευτές μπουζουξήδες, οργανοπαίκτες έφευγαν στα χρόνια του ’50, για εμφανίσεις στην Αμερική, για ένα λαμπρό “αύριο”.

Ένα πρόγραμμα, φτιαγμένο με νοσταλγία… Ραντεβού, λοιπόν, το Σάββατο 22 – 01 – 2022, 22.00 – 24.00, στην ΕΤ2, με τον Χρήστο Νικολόπουλο και την Αθηνά Καμπάκογλου, για να σιγοτραγουδήσουμε μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες που έγιναν ύμνοι των ξενιτεμένων!