Η «Αυλή των Χρωμάτων» κάνει Πάσχα με τις καλύτερες μουσικές της στιγμές

Αυλή των Χρωμάτων

Αυλή των Χρωμάτων, Κυριακή του Πάσχα στις 19:00 στην ΕΡΤ 2.

Ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, η «Αυλή των Χρωμάτων» θα είναι προσαρμοσμένη στην όμορφη, γιορτινή, ζεστή ημέρα της Λαμπρής και εκτάκτως θα προβληθεί στις 19.00 το απόγευμα και για δυόμιση ώρες.

Η δημοσιογράφος Αθηνά Καμπάκογλου και ο μεγάλος συνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, με γιορτινή διάθεση, θέρμη και αγάπη, έχουν ετοιμάσει ένα εορταστικό πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές των Αφιερωμάτων μας, τις μοναδικές επιτυχίες και τους εξαιρετικούς ερμηνευτές που πέρασαν από την «Αυλή των Χρωμάτων».

Θα θυμηθούμε μουσικές μοναδικές στιγμές από το Αφιέρωμα στον χαρισματικό εν ζωή κορυφαίο στιχουργό, ποιητή και δημοσιογράφο, Λευτέρη Παπαδόπουλο που έχει βάλει ανεξίτηλη την υπογραφή του στο ελληνικό τραγούδι. Από τον Τρικαλινό μέγα δημιουργό, ‘πρωτομάστορα’ της λαϊκής στιχουργίας που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα κι έκανε πλουσιότερη τη μουσική μας παράδοση, τον Κώστα Βίρβο.

Από έναν ζωντανό θρύλο της ελληνικής λαϊκής μουσικής που με την τέχνη και την τεχνική του, ο ήχος του ακορντεόν του συνεχίζει και ‘γράφει’ ιστορία σε όλες τις ηχογραφήσεις από το 1960 και μετά..τον Τάκη Σούκα. Θα νοσταλγήσουμε με τις μελωδίες ενός από τους κορυφαίους σύγχρονος συνθέτες, του Γιάννη Σπανού.

Θα ταξιδέψουμε στην Χρυσή Εποχή των λαϊκών τραγουδιών του ’60 – ’65 και θα ακούσουμε τραγούδια “στολίδια”, γραμμένα και τραγουδισμένα από μοναδικούς, κορυφαίους ερμηνευτές, τα οποία άφησαν σημάδι ανεξίτηλο στο ελληνικό πεντάγραμμο. Στην τετραετία 1965-1969, μια περίοδο που, αν και πολιτικά, δύσκολη, πολιτιστικά, ‘ανθεί’. Η δεκαετία του ’60 θεωρείται από πολλούς ως εκείνη που άλλαξε τα πάντα στη μουσική της χώρας μας. Οι τέχνες και τα τραγούδια αστράφτουν, μουσικά «διαμάντια» γράφονται από πηγαίους μουσικούς.

Στην εορταστική εκπομπή σε περίοπτη θέση η Γυναίκα. Η μάνα, η σύζυγος, η σύντροφος, η κόρη που πάντα ήταν πηγή έμπνευσης, συνδεδεμένη με τον νταλκά, χιλιοτραγουδήθηκε, τιμήθηκε, «υμνήθηκε» και συνεχίζει. Θα διασκεδάσουμε με τραγούδια της ‘δικής μας Ανατολής’. Κομμάτια ελληνικά, περίτεχνα συνδυασμένα με ήχους και μελωδίες αραβικές, μαροκινές, έθνικ, ινδικές, τούρκικες πιο εξωτικές.

Στο εορταστικό αυτό «σεργιάνι» μοναδικά σπουδαίοι σύγχρονοι και κλασσικοί λαϊκοί ερμηνευτές. Πίτσα Παπαδοπούλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώτα Νέγκα, Ζαφείρης Μελάς, Ευδοκία, Σοφία Παπάζογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, , Γεράσιμος Ανδρεάτος, Ασπασία Στρατηγού, Χρήστος Μενιδιάτης, Νίκος Μακρόπουλος, Κωνσταντίνα, Δώρος Δημοσθένους, Ελεάνα Παπαϊωάννου, Πέννυ Μπαλτατζή, Βασιλική Νταντά.

Και φυσικά ο οικοδεσπότης μας Χρήστος Νικολόπουλος, όπως πάντα επί το μουσικόν του έργο. Ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο σε αυτή την όμορφη, ξεχωριστή ημέρα.