Η ανακοίνωση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου για την «Εθνική Ελλάδος»

Τι αναφέρεται για την κομμένη σκηνή της σειράς του Γιώργου Καπουτζίδη;

Πριν από λίγο καιρό το MEGA Κύπρου αφαίρεσε πλάνο από την επιτυχημένη σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη υπακούοντας πιστά στην κυπριακή νομοθεσία. Με ανακοίνωση της η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ξεκαθαρίζει τη θέση της.

Η ανακοίνωση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου:

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα αναφορικά με την αφαίρεση σκηνής από επεισόδιο της σειράς «Εθνική Ελλάδος», εκ των οποίων αρκετά κάνουν λόγο για «αναχρονιστικούς» Νόμους και Κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, η Αρχή επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Η Νομοθεσία, που εφαρμόζει η Αρχή, είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία, η οποία ρυθμίζει τη λειτουργία των Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων, ενώ παράλληλα η Αρχή παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό τομέα, τις οποίες και υιοθετεί. Μια από τις βασικές ευθύνες της Αρχής είναι η προστασία των ανηλίκων από ακατάλληλο ραδιοτηλεοπτικό περιεχόμενο. Ειδικότερα σε σχέση με τα θέματα προστασίας των ανηλίκων, επισημαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα “European Regulators Group for Audiovisual Media Services (ERGA)” και συγκεκριμένα στην υποεπιτροπή, η οποία ασχολείται με το θέμα: “Protection of Minors”, συζήτηση αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης των προνοιών της υφιστάμενης Κοινοτικής Οδηγίας (AVMS) που αφορούν στην προστασία των ανηλίκων, ούτως ώστε να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης της Νομοθεσίας της, η Αρχή έχει συμπεριλάβει νέες και πιο αυστηρές πρόνοιες σε ό, τι αφορά στην καταπολέμηση της ομοφοβίας και της προστασίας της διαφορετικότητας.

Εν πάση περιπτώσει, η Αρχή σε καμία περίπτωση δεν ασκεί λογοκρισία και δεν παρεμβαίνει προληπτικά στο έργο και στις αποφάσεις των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών, όπως δεν παρενέβη και ούτε είχε οποιανδήποτε ανάμειξη στην απόφαση του τηλεοπτικού οργανισμού MEGA για αφαίρεση της υπό συζήτηση σκηνής. Αντιθέτως, η Αρχή ενθαρρύνει την αυτορύθμιση από μέρους των οργανισμών, ούτως ώστε το περιεχόμενο, το οποίο προβάλλεται εντός οικογενειακής ζώνης, να είναι σύμφωνο με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας. Ως εκ τούτου, όταν ένα πρόγραμμα περιλαμβάνει σκηνή ή σκηνές ακατάλληλες για ανήλικους, οι τηλεοπτικοί οργανισμοί έχουν την επιλογή να κρίνουν και να αποφασίσουν κατά πόσο θα το μεταδώσουν εντός οικογενειακής ζώνης, εφόσον έχουν προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ή εκτός οικογενειακής ζώνης, χωρίς οποιεσδήποτε τροποποιήσεις.

Η Αρχή με λύπη διαπιστώνει ότι στα εν λόγω δημοσιεύματα σε σχέση με τα πιο πάνω, έχουν συμπεριληφθεί και δημοσιοποιηθεί αυθαίρετα συμπεράσματα όσον αφορά στη Νομοθεσία που εφαρμόζει, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της, χωρίς να έχουν εξεταστεί τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση και χωρίς να ζητηθεί η θέση και η άποψη της Αρχής επί του θέματος, με αποτέλεσμα να παρατηρείται παραπληροφόρηση του κοινού.

Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου
Λευκωσία, 20 Μαρτίου, 2015